Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TASZ: kirakatrazzia volt a bulinegyedben lezajlott három napos ellenőrzéshullám

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kirakatrazziának nevezte a TASZ jogvédő szervezet azt a budapesti bulinegyedben lezajlott, nagyfokú ellenőrzéshullámot, amelynek három napja alatt 900 főt igazoltattak, 93 kereskedelmi egységet és 90 autót ellenőriztek a rendőrök június közepén. „A fokozott ellenőrzés legfeljebb arra volt jó, hogy jelentős költséggel pillanatképet nyújtson az éjszakai életről, de annak befolyásolására tökéletesen alkalmatlan”, írják közleményükben.

A szervezet két évvel ezelőtt közérdekűadat-igényléssel fordult a rendőrséghez azután, hogy a Corvintető bezáratásában szerepet játszó razzián hét embert előállítottak kábítószer miatt. A válaszból kiderült, hogy az akció 1,1 millió forintjába került a BRFK-nak, de ebben még nem voltak benne a Készenléti Rendőrség költségei, amelyről a szervezet nem kapott tájékoztatást.

Sejthető, hogy a háromnapos razzia ennek többszörösébe került, miközben semmivel sem hozott több eredmény, jegyzi meg a TASZ.

Az akció során a bulinegyedben nagyjából egy tucat embert állíthattak elő garázdaság, drog és ittas vezetés miatt. Négy körözött személyt azonosítottak és kábítószer-birtoklás miatt hat, kereskedelem miatt két főt állítottak elő.

„Ha azt vesszük, hogy a fiatal felnőttek 18 százaléka próbált ki és 5 százalékuk használ aktuálisan kábítószereket, illetve tudjuk azt, hogy leggyakrabban a szórakozás velejárója a droghasználat, akkor kifejezetten alacsony hatásfokúnak kell minősítenünk az akciót, hiszen az igazoltatottak kevesebb, mint 1 százalékánál találtak kábítószert”

-írják.

A TASZ szerint az ilyen és ehhez hasonló „kirakatintézkedések” véletlenszerű eredményeket hoznak,

valamint alkalmatlanok arra, hogy érdemi hatást gyakoroljanak az éjszakai életre.

A szervezet a Fészek Kulturális Klub tavaly áprilisi esetét hozza fel példaként, amikor is egy héten belül három razziát is tartottak a rendőrök. „Ha a razziának valóban lenne bűnmegelőző hatása, akkor a második és harmadik alkalommal már nem találtak volna ismét több tucat droghasználót”.

A TASZ azt is megemlíti, hogy a Magyarországon a drogpolitika mindig is inkább a bűnüldözésre fordította a pénzt, mint megelőzésre és kezelésre együttvéve.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állam nagyszabású rendőrségi akciókkal kívánja biztonságosabbá tenni az éjszakai életet, miközben a szakmai feltételek megteremtésével vajmi keveset törődik”.

Az olyan hangzatos célokból ugyanis, mint a biztonságos szórakozás feltételeinek megteremtése (a személyzet képzésével, a a szórakozóhelyeken támogató szolgáltatások biztosításával) a TASZ szerint semmi se valósult meg. Olyan, bizonyítékalapú drogpolitikai beavatkozásokat sürgetnek, amelyek a fiatalok egészségét és biztonságát szolgálják, és a rendőrségi akciók nem ellenük, hanem a terjesztők ellen irányulnak.

A TASZ közérdekű adatigénylésekkel tervezi kideríteni, mennyibe kerültek az adófizetők számára a bulinegyedre irányuló rendőrségi akciók.