Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Világgazdaság: 200 ezer munkahely szűnt meg a járvány kirobbanása óta

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Világgazdaság birtokába jutott egy kormányzati dokumentum, amely szerint a koronavírus-járvány kezdete óta május végéig körülbelül 200 ezerrel csökkent a munkahelyek száma.

Amint azt a gazdasági lap megjegyzi, a Központi Statisztikai Hivatal egyelőre csak április végéig közölt adatokat a járvány hatásairól, amelyek szerint 209 ezren lettek munkanélküliek márciusban és áprilisban. Ezek szerint a veszélyhelyzet első 2 hónapjában többen vesztették el állásukat, mint amennyi munkahely a frissen kiszivárgott dokumentum szerint az elmúlt 3 hónap alatt megszűnt. Az egyelőre még nem ismert, hogy ehhez képest mennyivel változott a munkanélküliségi szám május hónapban.

A kormányközeli tulajdonban lévő Világgazdaság arról is ír, hogy a remények szerint ez a trend már júniusban megtörik, és a kormány munkahelyteremtő bértámogatási rendszere biztató adatokkal szolgálhat nemsokára.

Ugyanakkor éppen nemrég írtunk arról a Mércén, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a bértámogatási programra szánt 84 milliárd forintból összesen körülbelül 70 ezer álláskereső újbóli munkába állását tudják támogatni, ami kevesebb, mint ahányan a járvány alatt 1 hónapban elveszítették az állásukat.

Illetve ez a 70 ezer mindenképp kevesebb annál is, mint ahány munkahely a most ismertetett kormányzati dokumentum szerint megszűnt, bár Orbán Viktor még áprilisban megígérte, hogy annyi munkahelyet hoznak majd létre, amennyit a vírus tönkretett, és hogy aki nem kap munkát a piactól, az majd kap az államtól. Csakhogy mint kiderült, ez gyakorlatban annyit jelent, hogy a kormány minden eddiginél több embert terelne a közmunka és a hadseregbe való belépés felé.

Eközben az ellenzéki parlamenti képviselők éppen hétfőn nyújtottak be közös módosító indítványt azzal kapcsolatban, hogy a kormány 3 hónap helyett 9 hónapig folyósítsa az álláskeresési járadékot 2021-ben, és hogy a kieső jövedelmek 85 százalékát pótolják (maximum a minimálbér kétszereséig).

Ezzel kapcsolatban Burányi Sándor, a Párbeszéd képviselője elmondta, a kormány a meglévő munkahelyek megvédésére sem és a munkájukat elveszítők megsegítésére sem adott elegendő támogatást, és ez a hozzáállás tükröződik a jövő évi költségvetésben is. A képviselő arról is beszélt, hogy a költségvetés számaiból, illetve különböző dokumentumokból az derül ki, hogy hazugság a kormány ígérete, miszerint annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a járvány tönkretett, ugyanis a mostaninál is nagyobb munkanélküliségre készül a kormány hosszú távon, anélkül, hogy a munkanélkülieket bármilyen módon közvetlenül megsegítené.

(Világgazdaság)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás