Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az orvosok hivatalosan is gyilkosságot állapítottak meg a rendőri erőszak áldozatául esett George Floyd halálának okaként

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hivatalosan is gyilkosságot állapítottak meg George Floyd halálának okaként a boncolást végző orvosok, írja a BBC. A 46 éves, fekete amerikai férfi május 25-én vesztette életét, hatósági intézkedés miatt: bár fegyvertelen volt, egy rendőr rátérdelt a nyakára, és azután sem szállt le róla, hogy Floyd jelezte, nem kap levegőt, megfojtva őt.

A lap szerint a boncolási jegyzőkönyv Floyd halálának okaként „keringési és légzési leállást, nyakra kifejtett erőhatást és keringést akadályozó rendőri erőkifejtést” állapított meg, ezzel egyértelműen elismerve a brutalitást. Az vizsgálatok első körben szívbetegséget állapítottak meg a férfinél, de a Floyd család által kért, második vizsgálat eredménye egyértelműen fulladást ír, amelyet a nyakra és hátra nehezedő nyomás váltott ki, elvágva az agy oxigén-ellátását. A család ügyvédje, Benjamin Crump úgy fogalmazott: George még mindig életben lenne, ha az elkövető rendőr, Derek Chauvin nem fejt ki nyomást a nyakára, másik két társa pedig nem fogja le a férfit.

Chauvin egyébként gyilkosság és emberölés vádja miatt áll bíróság elé jövőhéten; az akcióban résztvevő, másik két rendőrt egyszerűen elbocsájtották.

A férfi halála és ezzel összefüggésben a rasszista indíttatású rendőri gyilkosságok miatt, több, mint egy hete tüntetnek az Államokban, amelyről a Mércén is többször beszámoltunk. Donald Trump amerikai elnök hétfőn azt nyilatkozta, hogyha az érintett államok és városok maguk képtelen kezelni a kialakult, forrongó helyzetet, és „megvédeni a lakosságot”, készen áll bevetni a katonaságot a tüntetők ellen. Trump a tüntetések szervezésével az általa „hivatásos anarchistáknak” nevezett Antifa mozgalmat vádolja: előző héten azt is ígérte, hogy az antifasiszta mozgalmat terrorszervezetté nyilvánítja. A Twitter egyébként a mai napon függesztett fel egy erőszakra buzdító, önmagát antifasisztaként definiáló fiókot, miután kiderült, hogy azt igazából egy ismert, fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet kezelte.

Több nagyvárosban is éjszakai kijárási tilamat vezettek be a tüntetések miatt: New Yorkban helyi időszámítás szerint hétfő este nyolctól hajnal ötig nem lehet utcára menni, de Washingtonban is két órát hosszabbítottak az érvényben lévő korlátozásokon.

Az Egyesült Államokban még az elmúlt években is gyakran történtek Floyd gyilkosságához hasonló, rasszista indíttatású rendőri gyilkosságok: rendőrség rengeteg (2019-ben 1099) embert öl meg évente, és feketék lakosságbéli arányukhoz képest sokkal nagyobb eséllyel esnek a rendőrségi brutalitás áldozatául, mint fehérek, kétszer nagyobb eséllyel tartóztatják le őket és többen kerülnek börtönbe is.