Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett: „Nem akarom, hogy a vár rettegett ura azt gondolja, neki nincsenek politikai ellenfelei”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ötödik alkalommal hívta az embereket dudálni Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum a Clark Ádám térre, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket az Orbán-kormány járványkezelési intézkedéseivel szemben.

Az előző hetekhez hasonlóan ismét nagy számban vonultak ki a térre a rendőrök: helyszíni tudósítónk szerint kb. harminc ember jelent meg gyalogosan, és kb. húsz rendőr jutott rájuk. Sokan most is az autójukból dudáltak, ezzel kapcsolatban viszont arra hívták fel a képviselők a figyelmet, hogy – az eddigiektől eltérve – a  Clark Ádám téri körforgalomban ne dudáljanak, csak annak közelében, a Lánchídon, az Alagútban, a Fő utcában vagy a Hunyadi úton. Ennek az az oka, hogy a rendőrség minden alkalommal sorra büntette a dudáló autósokat, eleinte a KRESZ megsértéséért, később már zászlólengetésért is.

Ahogy arról beszámoltunk, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a dudálók megbírságolása alkotmányellenes volt.

Sokan már rutinosan nem az autók dudáját nyomták, hanem kézben tartott dudákkal, sípokkal, hangos zenével vagy előre felvett szöveg lejátszásával nyilvánítottak véleményt. A rendőrség ezúttal nem állított ki a forgalomból olyan sok autóst, de Szél Bernadettet és Hadházy Ákost természetesen most is kiszúrták, majd gyülekezésen való részvétel miatt ismét megbírságolták őket. Rajtuk kívül még egy tüntető kapott bírságot ugyanezzel az indokkal, ő egy nagyméretű molinót tartott a kezében:

Hadházy ezt követően hiába kérdezte az illetékes rendőrtől, hogy pontosan hányan és kinek a parancsára vonultak ki a helyszínre, azt a választ kapta, hogy közérdekű adatigénylést kell beadnia a rendőrséghez.

A rendőrök nagy létszámát azzal indokolták, hogy – mivel nem előre bejelentett tüntetésről van szó – nem lehetett tudni, hány demonstráló jelenik meg, ezért azt sem tudták, hány rendőr kell az esemény biztosítására.

A hetek óta tartó tüntetéssorozat eredetileg a kórházi ágyak kiürítése ellen indult, ám azóta más követelésekkel is kiegészült a lista. A részvevők követelték:

  1. a Kásler-terv azonnali visszavonását, a betegek biztonságos ellátását és a kórházi kapacitások fenntartását;
  2. az egészségyi és szociális dolgozók dupla bérezését egyszeri, meg sem kapott pótlék helyett;
  3. a bértámogatás kibővítését a legnehezebb helyzetben levőkkel, a gyermekekkel otthon maradó szülők támogatását, a munkanélküli ellátás meghosszabbítását és a jövedelem nélkül maradt egyéni vállalkozókra való kiterjesztését;
  4. a szájzártörvény azonnali visszavonását, a meghurcoltak megkövetését;
  5. a valódi tájékoztatást propaganda helyett és az információs jogok helyreállítását.

Ezen kívül kiálltak amellett a két férfi mellet is, akiket az elmúlt napokban rendőrök vittek el a saját lakásukról rémhírterjesztés miatt, Facebook-posztjaikra hivatkozva. Hadházy Ákos ma arról beszélt, a rendőri fellépésekből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy félni kell, mert valójában „ők” (vagyis a kormány) félnek.

A képviselő elmondta, az elmúlt hónapokban volt egy hatalmas élménye és egy hatalmas kudarcélménye is: hatalmas élmény volt az, hogy a kormányt meghátrálásra lehetett kényszeríteni március 13-án, amikor „reggel a miniszterelnök még verte az asztalt”, hogy nem fogják bezárni az iskolákat, aztán estére megváltozott a véleménye, és ez csak azért történt, mert volt ellenzék, volt ellenvélemény.

Hatalmas kudarcnak gondolja viszont azt, hogy a kórházak kiürítését nem tudták megakadályozni.

„Ha többen jöttünk volna kürtölni, akkor meg lehetett volna talán akadályozni”

– mondta, ugyanakkor mindenkinek megköszönte az eddigi részvételét.

Szél Bernadett visszaemlékezett az elmúlt hetek eseményeire: megbüntették őket az EU-s zászló lengetéséért, elvitték a rendőrök két honfitársunkat és a Parlamenten belül is hallgattattak el ellenzéki képviselőket.

„Mindezt egy olyan kormány, amelyik azt hazudozza Brüsszelben, meg Strasbourgban, hogy soha nem vetemedne arra, hogy elhallgattassák a politikai ellenfeleit”

– mondta a képviselő.

Szerinte végtelenül szomorú, hogy itt tartunk, most mindenkinek el kell gondolkodnia, milyen módjai vannak a politikai cselekvésnek, hogy a miniszterelnök észrevegye, ebben az országban nem az övé az egyedüli politikai akarat.

„Nem akarok szolgaságban élni, nem akarok elnyomásban élni, nem akarom, hogy a vár rettegett ura azt gondolja magáról, hogy neki nincs kihívója és nincsenek politikai ellenfelei.”

– mondta Szél, aki szerint mindenkire szükség lesz az elkövetkezendő harchoz.