Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szélt és Hadházyt harmadszor is feljelentik a Vár alatti hangos véleménynyilvánításért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum zsinórban negyedik alkalommal is közös autós véleménynyilvánításra hívta azokat, akik tiltakoznának az Orbán-kormány válságkezelése és a felhatalmazási törvény ellen. A hetek óta tartó tüntetéssorozat eredetileg a kórházi ágyak kiürítése ellen indult, ám azóta más  követelésekkel is kiegészült a lista:

  • a kórházak kiürítése ellen, az ellátás nélkül maradt betegekért és az egészségügyi dolgozókért
  • a kiterjedt, célzott tesztelésért és a felelős járványvédelemért
  •  a titkolózás ellen, a valódi tájékoztatásért
  • a munka nélkül maradtak és a kisvállalkozások valódi megsegítéséért
  • a végrehajtások leállításáért
  • az önkormányzatok ellehetetlenítése ellen

is demonstráltak a résztvevők.

Mint arról a Magyar Hang hétfő délután beszámolt, nem sokkal a demonstráció kezdete előtt a rendőrség térfigyelő kamerákat szerelt fel a tüntetések helyszínéül szolgáló Clark Ádám téri köröforgalomnál.

A legutóbbi két alkalom után a BRFK feljelentést tett Hadházy és Szél ellen gyülekezési joggal való visszaélés miatt. A Hadházy által kézhez kapott értesítés és a rendőrök múlt heti szóbeli közlése szerint hasonló levelet küldtek  Donáth Annának is. Szél Bernadett elmondása szerint ő még egyetlen feljelentésről sem kapott írásos tájékoztatást, míg Hadházy Ákos már kettőt is.

Szél a demonstráció előtti sajtótájékoztatóján elmondta: szerinte miközben a fehérgalléros bűnözőknek zöld utat ad az állam, a véleményüket kinyilvánító, a betegek hazazavarása és a kormány túlhatalma ellen tiltakozó állampolgárokat üldözi és vegzálja.

A hangos véleménynyilvánításon ezúttal is több tucat autós, biciklis és járókelő vett részt: helyszíni tudósítónk becslése szerint körbelül hatvanan fejezték ki hanggal a véleményüket, és nagyjából negyven szemlélődő jelent meg a körforgalom körül. Negyed hat körül megérkezett biciklivel Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, a mostani esemény egyik szervezője  is.

Donáth Anna a „Nem hátrálunk” rendezvényen május 11-én. Fotó: Mérce

A 17 órától a körofrgalmon áthaladó tüntetők sok esetben már rutinosan nem az autók kürtjével hangoskodtak – miután annak „indokolatlan” használatát tiltja a KRESZ -, hanem kézben tartott dudákkal, sípokkal, volt, aki hangos zenét játszva körözött a körforgalomban, de volt ködkürttel felszerelkezett kerékpáros is a rendezvényen.

Ennek ellenére sorban hívták félre a rendőrök a sofőröket, és kiállították a forgalomból az autójából Bach Máté-passióját bömböltető Hadházy Ákost és Szél Bernadettet is.

Hadházy Ákost félreállítják a rendőrök. Fotó: Mérce

A rendőrök rajtuk kívül több járokelőt és kerékpárost is igazoltattak:

Kerkékpáros igazoltatnak a rendőrök a Clark Ádám téren. Fotó: Mérce

Mint kiderült, újbóli szabálysértései eljárás fog indulni és Hadházy és Szél ellen a gyülekezési joggal való visszaélés miatt.

A Szélt igazoltató rendőr  – mint az a képviselő tolmácsolásában a saját Facebook-oldalán indított élő videóban hallható – azt is megjegyezte a feljelentés indoklása közben, hogy

„a kormány nem támogatja ezt a rendezvény megtartását”.

Szél Berndettet harmadszorrais feljelentik tiltott gyülekezésben való részvétel miatt. Fotó: Mérce

A politikus erre azt válaszolta, hogy ez nem egy rendezvény, hanem erre járó autósok fejezik hangadással a véleményüket a kormány intézkedéseivel kapcsolatban. Majd tájékoztatták, hogy szabálysértési feljelentést tesznek ellene. Szél jelezte, nem hajlandó aláírni a szabálysértési nyilatkozatot, hozzátéve, hogy kürtöt nem használt, csupán az autórádiót hallgatta.

Miután a rendőrök igazoltatták és őket, Szél és Hadházy odament a helyszínre kiérkező rendőrök feletteséhez, akitől megkérdezték, hogy hány rendőr volt jelen a mai eseményen, és miért miért jelentek meg a helyszínen ilyen nagy számban, ám ezeket az adatokat az illetékes nem volt hajlandó közölni.

Szél Bernadett egyébként azt is elárulta, hogy már 17 óra előtt, a Hadházy Ákossal megbeszélt találkozójukra a Szent Gellért térre is rengeteg rendőr érkezett.

A két parlamenti képviselő jelezte a rendőröknek a sajtó megjelent munkatársainak is, hogy lemondanak mentelmi jogukról.

Az autós véleménynyilvánítást és a képviselők igazoltatását a Mérce élőben is közvetítette: