Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Alkotmányellenes a dudálós tüntetés résztvevőinek megbírságolása a TASZ szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy arról beszámoltunk, tegnap autós tüntetést tartottak a Momentum Mozgalom, Hadházy Ákos és Szél Bernadett szervezésében a Clark Ádám téren és további 16 vidéki helyszínen az ellen, hogy a kormány kihasználja a különleges jogrendet és a járványt, többnyire csak látszatintézkedéseket hoz és „sem az egészségügyi rendszer, sem a gazdaság nem áll készen a következő hónapokra”.

Ez már a második hasonló tüntetés volt Orbán Viktor ablaka alatt: a múlt héten nagyjából 200 autós tiltakozott dudaszóval a kórházi ágyak kiürítése ellen. Miután az április 20-i demonstráció kisebb forgalmi  képezett a téren, a rendőrség a tegnapi eseményre már nagyobb erőkkel vonult ki.

A demonstráció több résztvevőjét, köztük Hadházy Ákost és Szél Bernadettet is kiállítottak a forgalomból, igazoltatták és „indokolatlan hangjelzés”, azaz dudálás miatt megbírságolták.

A KRESZ szabályai szerint ugyanis lakott területen csak balesetveszély esetén, a baleset megelőzése céljából szabad hangjelzést adni. A rendőrség emberei emellett több járókelőt és biciklistát is igazoltattak, majd egy órával a tüntetés kezdetet után a gyülekezés jelenlegi korlátozására hivatkozva hazaküldték a résztvevőket.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Facebookon közzétett állásfoglalása szerint azonban a dudálós tüntetés nem veszélyes a társadalomra, hanem a véleménynyilvánítás felelősségteljes formája, ami nem a gyülekezési törvény alapján zajlott.

A jogvédőszervezet bejegyzésében úgy fogalmaz, mivel a jelenlegi veszélyhelyzeti szabályozás nem engedi a bejelentett gyűlés szervezését, vagy általában a gyülekezést (egyébként logikusan és mások egészségét óvó alapjogi érvekkel alátámaszthatóan) ezért a véleményüket kinyilvánítani kívánó állampolgároknak kreatív eszközökhöz kell nyúlniuk. Ilyen lehet az autós tüntetés, aminek résztvevői „a saját járművekben tartózkodnak, egymással fizikailag nem érintkeznek, véleményüknek pedig dudálással adnak nyomatékot – ezzel megfelel a magatartásuk a kijárást korlátozó szabályok céljának.”

A TASZ szerint bár a demonstráció résztvevői látszólag szabálysértést követtek el, ezt azért tették, hogy felelősségteljesen gyakorolhassák a véleménynyilvánításhoz való alapvető jogukat. Ha ezért megbüntetnék őket, az alkotmányellenes lenne.

„A szabálysértési jog előírásai nem önmagukért vannak, hanem azért, hogy megelőzzék és megbüntessék a társadalomra veszélyes cselekményeket. A véleménynyilvánítási céllal dudálás járványhelyzet idején, amikor jelentősen leszűkül a demonstráció lehetősége, nem veszélyes a társadalomra: nem jelent veszélyt a járvány terjedése szempontjából. A KRESZ szabályai ugyancsak nem önmagukért vannak, hanem a forgalom biztonságát hivatottak garantálni. Adott esetben tehát azt kell eldönteni, hogy a véleménynyilvánító dudálás veszélyeztette-e a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát.”

A szervezet egyúttal jogi segítséget is ajánl az érintettek számára, mivel meggyőződésük, hogy a rendőrség tegnap hozott szabálysértési határozatait sikerrel meg lehet támadni a bíróságon, mert nem veszélyeztette sem a járványügyi intézkedéseket, sem a forgalom biztonságához fűződő közérdeket. A TASZ jogsegélyszolgálata [email protected] címen érhető el.

 

Címlapkép: Fotó: Mérce