Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dudálj, hogy Orbán is hallja! – országos tüntetést hirdetett a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos

Ez a cikk több mint 3 éves.

Dudálós tüntetést hirdetett hétfő délután 17 órára a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos a Clark Ádám téren és 16 vidéki helyszínen Orbán Viktor ellen az autósok és biciklisek számára.

Az esemény leírása szerint az elmúlt hetekben a miniszterelnök többnyire csupán látszatintézkedéseket hajtott végre válságkezelés és az emberek védelme címén:

„sem az egészségügyi rendszer, sem a gazdaság nem áll készen a következő hónapokra”.

A tüntetés szervezői listát írtak az általuk kifogásolt intézkedésekről, elmaradásokról:

  • hiányolják az érdemi kormányzati segítségnyújtást a frissen munkanélkülivé váltak számára
  • megkésett és kevés a segítség a bajba jutott vállalkozások esetén
  • a kormány nem biztosít elegendő védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók számára
  • betegek tízezreit küldték haza a kórházakból és „tették egyik napról a másikra utcára” ágyfelszabadítás címén
  • csődközelbe kerülnek és kerültek az önkormányzatok
  • a veszélyhelyzetet a kormány „a kritikus hangok elnémítására, az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére használja”
  • kifogásolják, hogy százmilliárdok mennek el „baráti vállalkozások által végzett látványberuházásokra” védekezés helyett, valamint
  • a kormány „a járványhelyzetre hivatkozva korlátlan időre korlátlan hatalmat szavaztat meg magának”.

Mint írják, a szervező Momentumnak és az ahhoz csatlakozó Szélnek és Hadházynak elege van abból, ahogyan Orbán Viktor és kormánya kihasználja a különleges helyzetet és jogrendet és a magyarok kiszolgáltatottságát. Azokat, akik szintén így éreznek, arra kérnek, hogy akárhol is vannak, „munkából hazafelé, vagy épp bevásárlásba menet, ha a környéken jársz – nyomjuk együtt a dudát!”.

Ez már a második ilyen típusú tüntetés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet ideje alatt, amit meghirdetnek Szélék: még egy hete sincsen, hogy a kórházi ágyak kiürítése ellen szerveztek dudálós akciót, szintén a Clark Ádám térre.

Akkor arról írtunk, hogy nagyjából 200 autó gyűlt össze, valamint az eseményen néhány gyalogos tüntető is részt vett, időnként elhangzott egy-egy „Nem hagyjuk!” skandálás is.

Akkor Szél Bernadett elmondta, hogy azért döntöttek az autós tüntetés mellett, mert úgy érezték, hogy rengeteg indulat gyűlt fel az emberekben a kormány intézkedései miatt, de most a járvány miatt ezt nem tudják az utcára vonulással kifejezni. Mégsem tudták szó nélkül eltűrni azt, hogy a kormány méltatlan módon elrejti az emberek elől a valóságot, ezért gyűltek össze a Clark Ádám téren – itt Orbán Viktor az irodájából rálát a történésekre és dudaszóval jelezhetik az emberek az elégedetlenségüket.

A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben, a közösségi távoltartás és kijárási korlátozások miatt a szokásostól eltérő formában kényszerülnek kifejezni ellenérzéseiket az emberek más ügyek esetén is: Gödön például kerítésekre rakott feliratokkal tüntettek a város kisemmizése, a gödi „különleges gazdasági övezet” létrehozása ellen. A gödi ügyről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Címlapkép: Autós tüntetés 2020. április 20-án a kórházi ágyak kiürítése ellen. Fotó: Mérce