Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Gyakorlatilag egy halálos ítélet”: Göd kisemmizése ellen tüntetnek kreatívan a helyi lakosok

Ez a cikk több mint 4 éves.

A települések kezéből kicsavarta és a megyei közgyűlések elnökeihez és a megyei jegyzőkhöz (többségükben fideszesek) adta a kormány nemrég a „különleges gazdasági övezetnek” minősített területekről a helyi adóztatás jogát és a településszervezés feladatkörét.

Az első ilyen település Göd lett, ami momentumos vezetésű, és a helyi Samsung-gyár által fizetett iparűzési adó biztosított számára jelentős jövedelmet, így a közösség elesik egyik legfőbb bevételi forrásától, és nem marad más neki, mint egy évek óta vitatott veszélyesanyag-tároló.

Érdemes megemlíteni e helyt, hogy még 2018-ban, amikor a helyiek tiltakoztak a Samsung veszélyesanyag-tárolója ellen, az akkori polgármester, Markó József (Fidesz) egy közmeghallgatáson épp azzal érvelt, hogy a városnak alig van bevétele, pedig kell iskola, bölcsőde, utakat kell építeni, és meg kell oldani a vízelvezetést, ám ezekre nincs pénz. A polgármester akkor azzal lobbizott a Samsung mellett, hogy ha beindul a nagyüzemi gyártás, a cég által befizetett több tízmilliárdos adóbevétel majd évtizedes előrelépést jelent a városnak.

Markó a 2019-es önkormányzati választásokon kikapott ellenzéki kihívójától, Balogh Csabától, így 13 év után távozott a polgármesteri székből.

Sőt, maga Orbán Viktor egyenesen úgy fogalmazott akkoriban:

„Ezzel a beruházással a jövő költözött be Gödre.”

Ez ellen az intézkedés ellen most Balogh Csaba polgármester szervezésében gödi lakosok százai tiltakoznak (ahogy arról az Azonnali beszámolt), a koronavírus-járvány miatt a szokásos gyülekezéstől eltérő, kreatív módokon: kerítésekre, ablakokra kifüggesztett molinókon adják tudtára a kormányzatnak, hogy elutasítják a forrásaik elvételét.

Kép: az esemény Facebook-oldala

Balogh polgármester és az ellenzéki képviselők 18-án, szombaton adtak ki egy közleményt, amelyben határozottan tiltakoztak a kormány intézkedése ellen, mint írják

„Mi, Göd város polgármestere és alulírott önkormányzati képviselői tiltakozunk a kormány koronavírus-vészhelyzetre hivatkozva meghozott rendelete ellen, amely különleges gazdasági övezetek létrehozását teszi lehetővé, és ezzel egyidejűleg az első ilyen övezetet Göd városában alakítja ki, kivonva az önkormányzat hatásköréből a város területének mintegy 20%-át, a Samsung-gyárat, építkezési területet, valamint az ezeket körülvevő erdőket, szántókat, utakat és egy lakóingatlant is.”

A gödiek a jelen helyzetben nehezen tudnak igazán hallható hangot adni tiltakozásuknak, a demonstráció Facebook-eseményében ez el is hangzik. Néhány képet azért a Mérce kiválogat a tüntetésről:

Facebook/Eszter Kovács

kép: Facebook/Krisztina Balogh

kép: Facebook/Sofia Provolone

kép: Facebook/Julia Degi‎

Nem ez az első olyan intézkedése a kormánynak a járványhelyzetre hivatkozva, ami az önkormányzatoktól von el forrásokat, veszélyeztetve így azok működését. Emlékezetes próbálkozás volt az is, amikor a polgármesterek jogköreit egy törvénymódosítással a védelmi bizottságok kezébe adták volna – igaz, ez ügyben gyorsan visszakozott a kormány.