Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

444: A Kásler-vezette minisztérium utasítására nem nyilatkozhatnak a kórházak a járvánnyal kapcsolatban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a napokban közel száz magyar kórháznak küldött kérdéseket a koronavírus-járvány miatt miniszteri rendeletre kötelező ágyszám-felszabadítással kapcsolatban.

Mivel több, egymásnak ellentmondó információ keringett arról, hogy pontosan hány ágyat jelent a valóságban a 60 százalékos ágyfelszabadítás, a tisztázás végett többek közt ezeket a kérdéseket küldte el a pártelnök az intézményeknek:

  • Hány ágyat kellett felszabadítani? (telephelyenként)
  • Hány beteget kellett hazaküldeni?
  • Hazaküldés előtt végeztek-e rajtuk vírustesztet?
  • Tájékoztatták-e a betegek lakóhelye szerinti helyi önkormányzatot, hogy ellátásra szoruló személyek hazaszállítása történik?

A megkérdezett 91 kórház egyike sem válaszolt, az egyik válaszából azonban kiderült, hogy az Operatív Törzs nyilatkozhat kizárólagosan az egészségügyi helyzetről, legalábbis amíg tart a veszélyhelyzet.

Tóth ezután az Operatív Törzs két vezetőjéhez, Kásler és Pintér miniszterekhez fordult, de egyelőre választ nem kapott kérdéseire.

Kásler miniszter rendelete alapján április első felében kezdtek el hazaküldeni a kórházakból tartós ápolásra szoruló betegeket, hogy így csináljanak helyet a koronavírusos fertőzöttek várható rohamának, azonban a rendeletet sokan kritizálták, miután egyelőre nem látszik, milyen kutatási eredmények alapján jutottak erre a döntésre, ugyanakkor az nyilvánvaló, hogy rengeteg beteg élete kerül veszélybe, miközben az ápoltak otthonában nincsenek meg feltétlenül a megfelelő eszközök az ellátáshoz, szakértelemről nem is beszélve. A hét elején tüntetést is szerveztek a rendelet ellen, erről a Mérce is beszámolt.

A rendelet kritikusai között voltak elismert, a kormánypárttal eddig nem szembehelyezkedő orvosok is, akik közül többeket is kirúgtak, miután szembehelyezkedtek a miniszterrel – akit egyébként elődje, Balog Zoltán is kritizált a lépés miatt.

Az ügynek érdekes mellékszála, hogy Csányi Sándor, a kormányhoz közel álló milliárdos magánkórháza már egy hónapja üresen várja, hogy koronavírusos betegeket fogadjon, a minisztérium egyelőre nem élt a lehetőséggel.

(444)
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi