Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Durván dehumanizáló cikkel támadja a kormánylap Szabó Tímeát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az emberi méltóságot súlyosan sértő, dehumanizáló cikk (? tárca? publicisztika? szösszenet?) jelent meg a fideszes médiabirodalom egyik kiadványánál, a Magyar Nemzetben. A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése c. pár soros írás egyetlen célja, hogy a Párbeszéd társelnökének egyik parlamenti megszólalása kapcsán úgy fejezzen ki egyet nem értést, hogy ellenérvek, állítások helyett alpári minősítgetéssel próbálja lejáratni Szabó személyét.

Az írás erősen kezdődik – „Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből” -, majd ugyanebben a stílusban folytatódik:

Az írást szándékosan nem linkeljük a cikkben, a képre kattintva nagyobb méretben is elolvashatjátok.

Nem mintha bármi is indokolhatna egy ilyen típusú megszólalást, de az csak az utolsó mondatból derül ki, mi is késztette a – feltehetően – álneves szerzőt erre a kirohanásra az önmagát „polgári napilapként” definiáló Magyar Nemzetben. Az, hogy Szabó Tímea állítólag a határon túli magyarok ellen uszított a parlamentben.

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk, Szabó Tímea az Országgyűlésben, napirend előtti felszólásában élesen bírálta a kormányzat járványvédelmi lépéseit, ennek keretén belül pedig beszélt arról is, hogy a hazai védőfelszerelések elosztása látványos hiányosságokat mutat, miközben a kormány határon túlra is küld ezekből. Ekkor a kormánypárti képviselők hangoskodással fojtották a szót a képviselőbe.

Az eset után a kormánymédia össztüzet zúdított Szabóra, aki Facebook-oldalán reagált a vádakra, tagadva, hogy a határon túli magyarok ellen uszított volna. Mint fogalmazott:

„mielőtt befejezhettem volna a mondatot, a fideszes képviselők – Kövér László hathatós asszisztálásával – belém fojtották a szót. A mondatom másik fele eredetileg az volt: semmi baj nincs azzal, ha a kormány segít másokon, azzal viszont igen, hogy az állítólagos hazai 20 milliós maszkkészlet hetek óta raktárban áll, nem osztják szét, miközben a kórházak, háziorvosok és az emberek nem jutnak hozzá a megfelelő védőfelszereléshez. Megjegyzem, már csak azért is alattomos a fideszes képviselők inszinuációja, mert büszke vagyok arra, hogy négy nagyszülőmből hárman erdélyiek; máig emlékszem, milyen érzés volt gyerekként a Ceauşescu-rezsim alatt ételt csempészni a határon át a rokonainknak, hogy legyen mit enniük.”

Szabó arra is kitért bejegyzésében, hogy az ügyben sajtó- és személyiségi jogi pert indít a kormánymédia orgánumai ellen.

A Magyar Nemzet cikkére direkt utalás nem történik a bejegyzésben, bár valószínűleg ezzel szemben lehet a legkönnyebb dolga a bíróságon Szabónak. A Kúria és az Alkotmánybíróság korábbi döntései ugyanis egyhangúan elítélik a dehumanizáló fogalmazásmódot. Az Alkotmánybíróság 3122/2014. (IV. 24.) határozata például azt is kimondta, hogy a közszereplőkkel szemben megengedett szélesebb véleménynyilvánításba sem fér bele a dehumanizálás, állatokhoz hasonlítás.

„Az Alkotmánybíróság osztja az NVB és a Kúria álláspontját, miszerint a jelöltek állatokkal való azonosítása dehumanizálja az érintett személyeket, mivel így a megjelenített állathoz kötődő esetleges negatív tulajdonságok közvetlenül a kampányfilmben kritizált személyekhez kötődnek. Bár a fentebb kifejtettek szerint az Alaptörvény által védett véleménynyilvánítás köre a közhatalmat gyakorló személyekkel, valamint a közszereplő politikusokkal kapcsolatos vélemények esetében tágabb, mint más személyeknél, az emberi méltóságuknak az ő esetükben is van egy olyan lényegi, érinthetetlen magja, melyet az esetleges kritikát megfogalmazó személyek is kötelesek tiszteletben tartani. Jelen választási ügyben az érintetteknek állatokként történő, megalázó módon megvalósított ábrázolása ezt a lényegi tartalmat – és ezzel az Alaptörvény II. cikkét és a IX. cikk (4) bekezdését – sérti meg” – fogalmazott a határozat.

A személyiségi jogi problémákon túl az ilyen agresszív, dehumanizáló megszólalások ráadásul arra is alkalmasak, hogy megágyazzanak egy olyan közhangulatnak, amely tolerálja az esetleges fizikai erőszak alkalmazását is. Hasonló dehumanizáló beszédmód szokott megágyazni olykor merényleteknek vagy épp népirtásoknak is.

A propagandamédia megbélyegző hadjáratainak következményeiről egyébként épp ma mutatott be látleletet Karácsony Gergely. A főpolgármester Facebook-oldalán ugyanis arról számolt be, hogy leköpték az egyik fővárosi idősotthon szociális dolgozóját, miután a kormánymédia a városvezetést lejárató hadjáratba kezdett a fővárosi idősotthonokban bekövetkezett vírusfertőzés miatt. A kormánypárt és holdudvara megpróbálja a fertőzés miatti Karácsonyra tolni, miközben sorra derülnek ki a kormányzati mulasztások, és derül fény az idősotthonok lesújtó országos állapotára.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd