Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint egy héttel később, postán értesítették a Pesti úti idősotthont a sikertelen koronavírus-tesztekről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hiába készítettek 500 tesztet tisztifőorvosi utasításra a Pesti úti idősotthonban, hogy kiderüljön, kik koronavírus-fertőzöttek az intézmény lakói közül,

csak ma derült ki, hogy az április 9-én készített tesztek közül 74 különböző okok miatt nem volt megfelelő a fertőzöttség kimutatására: 9 minta kifolyt, további 65-ben pedig „kevés sejtes elem volt található”

– értesült a 24.hu. A lap két levélre hivatkozik, amelyek közül az egyiket április 9-én, a másikat pedig 10-én adta fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ, azonban csak ma kapták kézhez őket az idősotthonban.

Ez azt jelenti, hogy több mint egy hét telt el úgy, hogy a levélküldésen kívül senki nem értesítette az idősotthont arról, hogy a tesztek egy számottevő része nem megfelelő volt.

Emiatt az idősotthonból a 9 kifolyt teszttel rendelkező lakót nem is szállították el eddig, közülük az egyik lakónak már keletkeztek is tünetei. A többiekről továbbra sem tudni, hogy fertőzöttek-e vagy sem, azonban őket kórházba szállították.

Az első koronavírusos eseteket a Fővárosi Önkormányzat tesztjei mutatták ki, az ő elszállításuk napján, április 9-én hajtották végre a  Müller Cecília országos tiszti főorvos által elrendelt 500 tesztet.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint egyértelmű, hogy felelőtlenül járt el a járványügyi hatóság, hogy ennyire lassan értesítették az idősotthont a helyzetről.

„Azt, hogy ezzel a 74 teszttel probléma van, nem a tesztelés után egy, vagy két nappal a tesztelés után tudta meg az otthon vezetője, Skultéti József, hanem csak kilenc nap múlva”

– mondta el Gy. Németh.

A Pesti úti idősotthonban komoly gócpont alakult ki az elmúlt időszakban, több mint 200 bentlakó fertőződött meg koronavírussal, közülük pedig 18-an el is hunytak. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a kormány megpróbálta a fővárosi önkormányzatot felelőssé tenni az otthonban kialakult helyzetért, ám a Karácsony Gergely főpolgármester által közzétett levelek tanúsága szerint már március 20-án kérte a kormányhivataltól, hogy gondoskodjon a kórházakból visszaküldött, de nem tesztelt idősek elkülönítéséről – ám ez nem történt meg, így alakulhatott ki a gócpont.

Tisztifőorvosi vizsgálat is utánajárt az otthonban történteknek, azonban megállapították, hogy a fenntartó főváros és az intézmény vezetői is minden központi utasítást betartottak a Pesti úti idősotthonban, nem ők mulasztottak.

31 ember halt meg idősotthonokban a koronavírus miatt Magyarországon, közülük 18-an a Pesti úti otthon lakói voltak. Az ellenzéki polgármesterek kedden közös nyílt levélben szólították fel a kormányt, hogy haladéktalanul rendelje el az ország összes idősotthonában a lakók és a dolgozók koronavírus-tesztelését. Eddig 12 szociális intézményből jelentettek Magyarországon koronavírusos megbetegedéseket.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton