Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Járványügy: a főváros és az intézmény is betartotta a szabályokat a Pesti Úti Idősek Otthonában

Ez a cikk több mint 4 éves.

A fenntartó főváros és az intézmény vezetői is minden központi utasítást betartottak a Pesti Úti Idősek Otthonában – ezt állapította meg a tisztifőorvosi szolgálat vizsgálata.

Az ellenőrzésre azután került sor, hogy Karácsony Gerely április 3-án bejelentette, az otthon 5 lakója igazoltan fertőzött és további 13 került kórházba fertőzésgyanús tünetekkel. A kormányhivatal már másnap vizsgálatot rendelt el az otthonban, április 7-én pedig már 53 lakónál és 12 ápolónál mutattak ki fertőzést. A fertőzöttek közül másnapra négyen meghaltak. Április 10-én 151-re növekedett a fertőzöttek és hétre az elhunytak száma.

A kormányközeli média ekkor a főpolgármester felelőtlenségét és alkalmatlanságát hangoztatta, ennek mondd ellen a népegészségügyi osztály mostani vizsgálata mi szerint:

Mind az intézmény fenntartója (főváros), mind annak vezetősége eleget tett a központi utasításoknak. A jegyzőkönyvben azt is megírták, az az intézményvezető április 6-án jelezte a fenntartó önkormányzat, valamint az Operatív Törzs és a fővárosi kormányhivatal felé is, hogy sem orvosi ellátás, sem egyéni védőeszközök nem álltak rendelkezésre.

Az otthon vezetőjének felívására a Fővárosi Önkormányzat 2800 szájmaszkot, 2000 gumikesztyűt és 2×20 liter fertőtlenítőszert, a kormányhivatal pedig 100 maszkot, 500 kesztyűt és szintén 2×20 liter fertőtlenítőt küldött. Vizsgálatukból kiderült, az intézmény megfelelően biztosította a lakók számára a szobakarantént, a fertőtlenítés is rendben folyik.

A vírus minden bizonnyal úgy került az intézménybe, hogy a főpolgármester többszöri kérése ellenére, tesztelés nélkül kerülhettek vissza fertőzésgyanús személyek.

Pénteken a koronavírus.budapest.hu oldalra felkerült 4 levél is, aminek tanúsága szerint Karácsony Gergely már március 20-án arra kérte Sára Botond fővárosi kormánymegbízottat, hogy gondoskodjanak azoknak az elkülönítéséről, akiket negatív teszt hiányában is visszaküldenek kórházakból idősotthonokba vagy hajléktalanellátó intézményekbe. Másodszor április 2-án fordult ugyanezzel a kéréssel Kásler Miklóshoz és Müller Cecíliához is, majd újra Sára Botondhoz.

A dokumentumokból kiderül, a főváros és az intézmény vezetősége is felismerte a problémát és segítséget kért a kormányhivataltól annak megoldása érdekében, de erről a kormány egészen addig nem igazán vett tudomást, amíg nem harapódzott el a helyzet teljesen.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt