Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megjelent a vírus egy fővárosi idősek otthonában, kalózkodással szerzett védőfelszerelést az USA- koronavírus összefoglaló pénteken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Továbbra is terjed a koronavírus járvány itthon és a nagyvilágban. A Mérce napi járvány-hír összefoglalója.

A hivatalos adatok szerint Magyarországon jelenleg 623 fertőzött és 43 gyógyult van, 11 399-en tartózkodnak karanténban és 17 769 mintát vettek le eddig. Az új koronavírusban itthon eddig 26-an hunytak el.

Belföld

Az Operatív Törzs tájékoztatója

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs napi tájékoztatóján elmondta, az elmúlt 24 órában minden eddiginél többen, 5-en vesztették életüket a koronavírus fertőzés szövődményeiben. Az elhunytak mindegyike 80 év feletti, és előzetes betegséggel terhelt,  nincsen köztük egészségügyi dolgozó.

A főorvos elmondta, minden krónikus betegség többletkockázatot jelent, így a cukor- szív- és érrendszeri betegségek is. Müller Cecília megjegyezte azt is, mivel a vírus visszafertőződéséről jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő információ, így a gyógyultakra ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a nem fertőződöttekre.

 

Az Indexen megjelent hír kapcsán, miszerint egy egyszerű módszerrel lehetséges lenne az ország egészének tesztelése csupán pár napon belül, a tisztifőorvos elmondta, szerinte nincs szükség minden állampolgár ellenőrzésére.

Megjelent a vírus egy budapesti idősotthonban

Karácsony Gergely facebookos videóüzenetben tájékoztatta a fővárosiakat, hogy megtörtént, amitől féltünk: a Pesti úti idősek otthonában megjelent a koronavírus. 5 lakónál bizonyítottan jelen van a kórokozó, további 13 lakó került kórházba a fertőzésre utaló jelekkel, de szerencsére állapotuk nem romlott az elmúlt napon. A főpolgármester elmondta azt is, további kétszáz ott dolgozó embertől mintát vettek, ezeket a főváros által szerződtetett magánklinikán vizsgálják meg.

 

500 ezer forint pluszjuttatást jelentett be Orbán, a szakszervezetek további lépéseket sürgetnek

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos pluszjuttatásban részesülnek. A szakszervezetek üdvözölték a döntést, bár annak a szociális ellátásban dolgozókra való kiterjesztését szorgalmazták. Emellett a munkájukat elvesztők és a veszélyeztetett ágazatokban dolgozók bérének kipótlását követelték.

Az Óbudai Egyetemen egyszerre több beteg ellátására alkalmas lélegeztetőgépet fejlesztenek

Eddig még nem látott lélegeztetőgép fejlesztésébe kezdtek az Óbudai Egyetemen. Az új gép a tervek szerint egyszerre több, akár 5, 10, 50 esetleg még több beteg ellátására is alkalmas lehet majd. Az egyetem innovációs központjának igazgatója szerint a cél, hogy az eszköz két hónapon belül bevethető legyen.

Külföld

Hollandiában elindult egy kezdeményezés, melynek lényege, hogy cégek és magánszemélyek virágokat vásárolnak, melyeket aztán egész egyszerűen elajándékoznak. Célja, hogy megmentsék az ország jelenleg túlélésért küzdő virágtermesztő-iparát. Mindazonáltal nem csak a virágipart kell megmenteni, rohamosan fogynak az országban a kórházi helyek, miután egy nap alatt több, mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, és 134-gyel a halottaké. Belgiumban is gyorsan nő a fertőzöttek száma a korlátozó intézkedések ellenére, immár több, mint 15 000 beteget tartanak nyilván, és eddig 1 101 ember veszítette életét a járványban.

Németországban több ezer prostituált vált hajléktalanná, miután a nem létfontosságú üzletekkel együtt bezárták a bordélyházakat is. A javarészt az Unió perifériájáról begyűjtött és prostituált nők áthullottak a szociális védőháló lyukain, és hazajutni sincs pénzük. Ezzel az eddig a striciknek és a kuncsaftoknak kiszolgáltatott, sokszor különböző trükkökkel és ígéretekkel külföldre csalt nők kezét mindenki elengedte, most hogy már nem hajtanak hasznot futtatóiknak, így a járvány jelentette kockázat ellenére sokan az utcán árulják a testüket, és egyelőre nem látszik, hogyan rendeződhetne a helyzetük. Angela Merkel kancellár, aki két hét után visszatért a házi karanténból azt mondta, reménykeltőek a számok, azonban a korlátozásokat legalább április 19-ig fenn kell tartani. Az országban jelenleg 89 451 fertőzöttet, és 1 208 halottat tartanak számon.

Nagy-Britanniában a helyzet tovább durvul, a válság okozta munkanélküliség meghaladhatja a nagy gazdasági válság idején tapasztaltat. Több, mint 38 ezer a regisztrált fertőzöttek száma, és meredeken emelkedik, szakértők szerint a National Healthcare Service hamarosan nem lesz képes ellátni az intenzív ápolásra szoruló betegeket.

Spanyolországban több, mint kilencszázan haltak meg az elmúlt nap a koronavírus miatt, így csaknem 11 ezer áldozatot szedett eddig a járvány az országban, a regisztrált fertőzöttek száma pedig meghaladta a 117 ezret. A legtöbb áldozatot továbbra is Madrid régiójában szedte a járvány. Az ipari üzemek és a gazdaság egyéb nem létfontosságú szektorai továbbra is állnak, noha a Seat autógyár egyik gyártósorán lélegeztetőgépek gyártását kezdték meg.

Olaszországban egy nap alatt több, mint hétszázan haltak bele a kórságba, a fertőzöttek száma csaknem 120 ezer. Conte miniszterelnök az EU részéről több szolidaritásra szólított fel, felemlegetve, a legsúlyosabban érintett országoknak szánt mentőcsomag „méltatlan Európához”.

Franciaországban 1808-as bevezetésük óta először elmaradnak az érettségi vizsgák, országszerte rendőrök és csendőrök tízezrei felügyelik, hogy az emberek ne keljenek útra a húsvéti tanítási szünet alkalmából (melyet Franciaországban három eltolt turnusban tartanak, és a szülők ilyenkor általában szintén szabadságot vesznek ki)

Ausztriában meghaladta a 11 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig 168-an haltak bele a járványba. Kurz kancellár szerint hosszabb időre kell berendezkedni a különböző korlátozások tekintetében, a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett óvintézkedésekről azt mondta: szükség van rájuk, hogy „visszakapjuk a megszokott szabadságunkat, hogy együtt lehessünk szeretteinkkel, ahelyett hogy elveszítünk embereket, akiknek még nem kellene meghalniuk.”

31 város lezárást és a 20 éven aluliak kijárásának korlátozását vezette be Recep Tayyip Erdoğan Törökországban. Emellett a maszkok kötelező viselését a boltokban és munkahelyeken és az autós forgalom korlátozását is elrendelte. Az országban mindenütt jelen van a vírus, a megfertőzöttek száma 15 ezer fölé emelkedett és eddig 277-en vesztették életüket.

Az Egyesült Államokban 266 ezernél is több igazolt fertőzöttet tartanak számon, ezzel a világ összes megbetegedésének mintegy negyede található az országban.

Modernkori kalózkodással vádolták meg az USA vezetését, miután több Európába szánt védőfelszerelés szállítmányt is eltérítettek, hogy azok hozzájuk kerüljenek. A 200 ezer maszkot tartalmazó, Németországba tartó csomagokat egy thaiföldi átrakodás során szerezték meg. Az USA-t már több kritika is érte az elmúlt időben, amikor többeket túllicitálva csaptak le a mindenhol hiánycikknek számító létfontosságú felszerelésekre, többek között francia kórházakat is megkárosítottak, mikor a sanghaji repülőtér betonján térítettek el egy szállítmányt, dollárkötegek használatával.

Bill de Blasio, New York polgármestere bejelentette, hétfőre teszik a napot, amikor már nem tudják az újonnan beérkező betegeket lélegeztetőgépre kötni. A várost erősen sújtja a járvány, ezért a polgármester most azt kérte, mozgósítsak a hadsereget, hogy a hadiállapotnak megfelelően katonákkal hozassanak orvosokat és ápolókat. A városban 24 óra alatt 2935, a járvánnyal kapcsolatos halálesetet regisztráltak.

+1

Elhunyt a méltán híres énekes, Bill Withers. A 81 éves dalszerzőnél nem diagnosztizáltak koronavírust. Leghíresebb számai közt szerepelnek az Ain’t no Sunshine vagy a Just the two of us című slágerek. A toplisták élére ennek ellenére egyetlen számával tudott feljutni közel hatvanéves karrierje során, most álljon itt a Lean on Me című dal köszönetképpen a mindannyiunkért küzdő egészségügyi-, szociális-, bolti- rendfenntartó, és más létfontosságú feladatokat ellátó dolgozóknak, akikre most egy világ támaszkodik.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán