Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezetek: a munkahelyek megmentése és a munkanélkülivé váltak bérének pótlása most a legfontosabb

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Orbán Viktornak szánt levélben foglalt állást a munkavállalók megélhetését és egészségét egyre fokozottabban veszélyeztető koronavírus járvány miatt kialakult foglalkoztatási helyzettel kapcsolatban.

A levélben követelik egy állami béralap létrehozását a munkahelyek megőrzése érdekében a munkáltatóknak bértámogatás nyújtását.  Üdvözlik a miniszterelnök által bejelentett 500 ezer forintos egészségügyi dolgozók számára nyújtott pluszjuttatást, azonban figyelmeztetnek arra, hogy ezt a szociális területen dolgozókra is ki kell terjeszteni, hiszen ők ugyanúgy fokozott terhelésnek vannak kitéve a koronavírus elleni küzdelemben.

„A közszféra munkatársai fokozottan helytállnak munkahelyeiken, hogy sokféle ellátást biztosítsanak a társadalom egésze számára. A járványhelyzet megmutatta, hogy megfelelő finanszírozású és létszámú személyzettel rendelkező közszolgáltatásokra van szükség!”

Írják, és hozzá teszik, fokozni kell az állami beruházásokat a szociális és egészségügyi rendszerekbe. A közszféra munkavállalóit érintő, közvetlen kormányzati kompetenciába tartozó követeléseiket, 20 európai ország törekvéseit figyelembe véve négy pontban határozzák meg:

  1. Követeljük az egészségügyi szempontból kiemelten veszélyeztetett munkát végző foglalkoztatottak (pl. egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók, rendőrök, ügyfélkapcsolatot lebonyolító köz- és kormánytisztviselők stb.) számára megfelelő védőfelszerelések (maszkok, fertőtlenítő, védőszemüvegek és kesztyű) folyamatos biztosítását, az e területen dolgozók kiemelt munkájának veszélyességi pótlékkal történő elismerését!
  2. Egyértelmű és világos állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy azokon a közszolgálati feladatokat ellátó munkahelyeken (pl. óvoda, iskola és bölcsöde) ahol a munkavállalók áprilisban vagy azt követően a járványügyi intézkedések miatt nem tudják felvenni a munkát és „home office”-ban nem tudják elvégezni azt, az állami és önkormányzati fenntartók/munkáltatók 100%-os bérkifizetés mellett rendeljenek el állásidőt, melynek fedezetét 100%-ban a központi költségvetés biztosítsa.
  3. Az állam mint munkáltató foglaljon állást a „home office”-ban történő munkavégzés mellett minden olyan állami és önkormányzati működtetésű vagy fenntartású szervezet esetében ahol a feladatok átszervezése és/vagy átütemezése azt lehetővé teszi! (Például egyes minisztériumi szervezetek, kulturális és művészeti intézmények)
  4. A SZEF ismételten érdemi tárgyalásokat és egyeztetéseket követel a kormányzattal, mind szakszervezeti konföderációs, mind ágazati szakszervezeti területen, a fenti kérdésekkel kapcsolatban.

Hasonló állásfoglalást jelentetett meg a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ), „Senki ne maradjon jövedelem nélkül!” címmel. A szakszervezeti szövetség összefogást és érdekegyeztetést sürget, felszólítva a kormányt és az Operatív Törzset arra, hogy akkor járnak el helyesen, ha a társadalom különböző csoportjait bevonják a döntések előkészítésébe és végrehajtásába.

Amellett a munkahelyek és a munkavállalók védelmét sürgetik, a kormányzat jogi és pénzügyi eszközeinek felhasználásával, a megmenthetetlen munkahelyeken dolgozók számára a mindennapi megélhetéshez szükséges anyagi források állami biztosítását is követelik.

 „A jelenlegi veszélyhelyzet kezelése példát mutathat a társadalmi szolidaritás bizonyítására. A kormány, a munkaadók és munkavállalók rövid- és hosszútávú érdekeinek együttes mérlegelése hozhat társadalmilag elfogadható megoldásokat. A leginkább kiszolgáltatottak a munkavállalók, ezért az ő védelmükre különös figyelmet kell fordítani.”

Felszólítják továbbá a kormányt, hogy az elmúlt három hétben példásan helytálló a közszolgálat minden ágazatban dolgozókat a társadalom elismerése mellett, anyagi juttattatásokban is részesítsék, a járvány idején és annak leküzdése után is. Megjegyzik továbbá a nemzetközi tapasztalatok hasznosításának fontosságát, illetve a nemzetközi együttműködések nélkülözhetetlenségét. A Szakszervezetek követeléseinek megfelelő lépéseket a környező országok közül sokan láthattunk már, Romániában, Csehországban és Szlovákiában is átvállalja a kormányzat a munkavállalók béreinek egy részét, illetve a Józsefvárosban éppen ma jelentett be Pikó András támogatásokat azoknak, akiknek nehézségeket okoz a járvány okozta gazdasági helyzet.

Címlapkép: MTI/Komka Péter