Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó András anyagi támogatást jelentett be a koronavírus miatt nehézségekkel küzdő józsefvárosiaknak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere Facebook-posztban számolt be arról, hogy a józsefvárosi önkormányzat új rendkívüli települési támogatást hozott létre a járvány következtében kialakult rendkívüli élethelyzet segítésére.

Az új jogcímen bevezetett rendkívüli települési támogatás célja, hogy azoknak nyújtson támogatást,

  • akiknek karantén miatti rendkívüli költségei léptek fel,
  • támogatnia kell idős, beteg családtagját;
  • rendkívüli egészségügyi kiadásai léptek fel;
  • elvesztette alkalmi munka lehetőségeit;
  • elveszítette a munkáját, és a rendkívüli helyzet miatt nem talál mást, és álláskeresési támogatásra sem jogosult.

A támogatás összege 30 ezer, illetve 50 ezer forint, családi, lakhatási és bevételi helyzettől függően. A rendkívüli segítségért a veszélyhelyzet fennállása alatt, egy éven belül maximum 3 alkalommal lehet folyamodni, két igénylés közt 30 napnak kell eltelni.

Az ilyen jellegű támogatások nem egyedülállók, csak nálunk késlekedik a kormány ezek bevezetésével. A régió több országában már átvállalja a munkájukat elvesztők fizetésének egy részét az állam,  így Romániában, Csehországban és Szlovákiában is.

Ahogy arról beszámoltunk, Pikó András a múlt héten videó üzenetben fordult Józsefváros lakosságához és az önkormányzat koronavírus járványt megelőző lépéseiről számolt be, illetve bejelentette a Józsefváros Összefog szolidaritási alap létrehozását, amibe ő maga is havi 100 000 forintot fizet be, de így tesznek az önkormányzati képviselő társai is, akik havi nettó fizetésük 10%-át ajánlották fel.

Akkor levélben fordult a VIII. kerület országgyűlési képviselőjéhez, Kocsis Mátéhoz is, arra kérve őt, hogy politikai szembenállásukat félre rakva, az vesse latba valamennyi kormányzati befolyását. Annak érdekében, hogy a kerület és Budapest részesülhessenek a kormányzati forrásokból, melyek elengedhetetlenek a védekezéshez, hogy védőfelszereléssel lássák el az egészségügyi és szociális személyzetet, valamint az önkénteseket, és elláthassák új feladataikat.

A rendelet teljes szövege itt található, Pikó András Facebook-bejegyzése pedig itt: