Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó a józsefvárosiak és Kocsis Máté támogatását kéri a járvány elleni harchoz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pikó András, Budapest VIII. kerületének polgármestere videóban fordult a lakossághoz, melyben az önkormányzat koronavírus-járvány miatti intézkedéseiről tájékoztat. A videót az alább tudjátok megnézni:

A polgármester megköszöni valamennyi, a járvány elleni küzdelemben részt vevő ember és szervezet munkáját, és a kormányzat, valamint szinte valamennyi egészségügyi és társadalmi intézménnyel összhangban szintén kéri a lakosságot, hogy maradjanak otthon, amennyiben lehetséges, és csak a legszükségesebb esetekben lépjenek ki az utcára, hogy ezzel is kerüljék a társas érintkezéseket, így lassítsák a járvány terjedését.

A kerület ennek elősegítésére megerősítette az idősek védelmét, a házi gondozó hálózatokat, önkénteseket vont be a munkába.

Emellett a társasházakban tájékoztató plakátokat helyeztek ki, és tartós élelmiszert halmoztak fel az idősklubokban az ellátás zavartalansága érdekében. A klubok vezetői naponta telefonon beszélnek a hozzájuk tartozó idősekkel hogy tájékozódjanak az állapotukról, és felhívják figyelmüket az otthonmaradás fontosságára.

A kerület zöld számot (0680-277-256) is létrehozott, hogy a segítséget kérőket és felajánlókat összekössék, emellett a Józsefváros Összefog facebook-csoportban igyekszik koordinálni és ösztönözni a lakosság kölcsönös segítségnyújtását.

Az önkormányzat egyelőre nem kapott anyagi segítséget a kormánytól a járvány elleni küzdelemhez. Ezért az intézkedések felemésztették az önkormányzat tartalékait, Józsefváros költségvetéséből 1,8 milliárd forint fog hiányozni, ezért Pikó szerint nagyon sok mindenre nem lesz már pénze a kerületnek az idei költségvetési évben, így ennek megfelelő összeget kell a működés biztosítására átcsoportosítani. Ugyanakkor véleménye szerint szükség van segítségnyújtásra, hisz

„mikor életekről van szó, akkor minden más szempontot háttérbe kell szorítani”.

A járvány során nehéz anyagi, szociális helyzetbe kerülő emberek megsegítését is tervezi az önkormányzat.

Ahogy arról mi is rendszeresen írunk, a járvány miatti gazdasági válság hatására rengeteg embernek szűnik meg a munkája, sokan kerülnek lehetetlen helyzetbe egzisztenciális szempontból, és a kormány egyelőre nem látszik, hogy hatékonyan lépne fel a kibontakozó társadalmi válsághelyzettel szemben.

A polgármester szerint noha mindent megtesznek, hogy ezeknek az embereknek segítséget nyújtsanak, az önkormányzat nem tudja egymaga megoldani valamennyi rászoruló gondját, így közösségi segítségnyújtásra van szükség, Józsefváros közösségének segítenie kell az elesetteket, szegényeket, rászorulókat.

A polgármester felszólította a lakosságot, hogy segítsék egymást a válság átvészelésében, és akinek van, ossza meg azzal, akinek nincs.

A zöld szám és a facebook csoport használata mellett az önkormányzat létrehozta a Józsefváros Összefog szolidaritási alapot is, melybe belátásuk szerint beleadhatnak, akik tudnak nélkülözni bizonyos összeget. Futó Péter nagyvállalkozó, a Futureál tulajdonosa már bele is adott egy nagyobb összeget, húszmillió forintot az alapba, ezt Pikó a videóban nyilvánosan meg is köszönte neki.

Ezt egyébként annak fényében érdemes szemlélni, hogy az elmúlt évek kerületi ingatlanfejlesztésein Futó Péter és a Futureál mesés összegeket kaszált, így a helyzet nem sokban különbözik attól, mint mikor Mészáros Lőrinc kormánypárti nagyvállalkozó, vagy Tiborcz István adakoznak a járvány elleni küzdelemre. Az alapba Pikó is havi százezret fizet be, ahogy az ellenzéki képviselők is fizetésük tíz százalékát fizeti az alapba, ugyanakkor ezt bárki más is megteheti.

Pikó levélben fordult Kocsis Mátéhoz, Józsefváros volt polgármesteréhez, aki a kerület jelenlegi országgyűlési képviselője.

Ebben felhívta a prominens fideszes politikus figyelmét, hogy jelenleg nem a politikai szembenállásra kellene koncentrálni, és felszólította, hogy vesse latba valamennyi kormányzati befolyását, hogy a kerület és Budapest részesülhessenek a kormányzati forrásokból, melyek elengedhetetlenek a védekezéshez, hogy védőfelszereléssel lássák el az egészségügyi és szociális személyzetet, valamint az önkénteseket, és elláthassák új feladataikat.