Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tesztelés nélkül kerülhettek vissza fertőzésgyanús személyek a Pesti úti idősek otthonába

Ez a cikk több mint 4 éves.

Többször is kérték a kormányt, hogy végezzenek szűrővizsgálatot a kórházból hazaérkező idős, fertőzésgyanús betegeknél – nyilatkozta Karácsony Gergely az ATV Híradójának a Pesti úti idősek otthonában történt nagyszámű koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatban. Miután nem tudtak tovább várni, maguk tették meg az első lépéseket.

A Fővárosi Önkormányzat alá tartozó Pesti úti idősek otthonában a napokban rengeteg bentlakó és dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett. Az első esetet a 444 összefoglalója szerint még előző pénteken rögzítették: Budapest főpolgármestere Facebook-videóban jelentette be, hogy az otthon öt lakója elkapta a fertőzést. A főváros ekkor saját erőforrásból végeztetett el 200 tesztet a dolgozókon és azokon lakókon, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel.

Akkor arra kérték a kormányt: az idősek otthonába a kórházból csak negatív koronavírus-teszttel kerülhessen vissza lakó.

Az első eset után egyre több fertőzést mutattak ki az intézményben, valamint többen is életüket vesztették. A kormánymédiában ezek után sokszor elhangzott a vád, miszerint a budapesti önkormányzat „magára hagyta az intézményt” – a főváros ezután egy közleményt adott ki, amely alapján többször is helyreigazítást kértek, illetve beszámoltak a helyzetről.

Müller Cecília tegnap pedig személyesen is meglátogatta a Pesti úti intézményt:

„Nagyon aggódtunk azzal kapcsolatban, hogy a járvány megtalálja ezeket az intézményeket, ezért nagyon sokszor korábban kértük a kormányt, hogy legyenek szűrővizsgálatok, hogy minél előbb be tudjuk azonosítani ezeket a megbetegedéseket”

-nyilatkozta tegnap az üggyel kapcsolatban Karácsony az ATV-nek.

Az interjúból kiderül: a főpolgármester Kásler Miklósnak és Müller Cecíliának is írt levelet, amelyben kiemelte: bár a rendelkezések értelmében a bentlakásos intézményekbe csak olyan, fertőzésgyanús személyt lehet befogadni, akinek két tesztje is negatív lett, két szociális ellátási formában – hajléktalan- és idősotthonok – jóformán megoldhatatlan az otthoni karantén biztosítása.

A főpolgármester ezért arra kérte a minisztert és a tisztifőrvost:

jelöljenek ki egy vagy több, kifjezetten a hajléktalanszállók és az idősotthonok lakói számára izolációs lehetőséget biztosító intézményt, hogy elkerülhetőek lehessenek a járványügyi kockázatok.

Emellett azt is jelezte: az adott intézményekben már létező, a betegek elkülönítésére használt helyiségek nem használhatóak a a vírusgyanús személyek izolációjára.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt