Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabó Tímea hentesnek nevezte Káslert a Parlamentben, miután a kormánypárti képviselők belefojtották a szót

Ez a cikk több mint 4 éves.

Viharosan indult az Országgyűlés aktuális ülésszaka hétfőn: napirend előtti felszólalásaikban egymásnak estek az ellenzéki és kormánypárti képviselők, előbbiek számonkérve a kormányon többek közt a védőfelszerelések szétosztásáról hozott döntéseket fedő homályt, a kórházi ágyak megalapozatlan mértékűnek tűnő kiürítését és a járvány tetőzésére tervezett érettségit, utóbbiak pedig a pusztán pártérdekek melletti politizálást, a szolidaritás hiányát és a Gyurcsány-kormány 2008-as hibáit vetették az ellenzéki politikusok szemére.

A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor Szabó Tímea párbeszédes képviselő kétperces felszólalása során azt kifogásolta, hogy Magyarország miért szállítja ezerszámra a védőfelszereléseket külföldre, amikor magyarországi első vonalban dolgozóknak nem áll elegendő a rendelkezésükre.

Ekkor a kormánypárti képviselők hangos tapssal akadályozták meg, hogy Szabó folytathassa felszólalását, majd miután az ülést levezető Kövér László nem biztosított neki plusz időkeretet, a házelnök közölte a tiltakozó képviselővel, hogy nem tehet róla, hogy a fideszes és KDNP-s képviselőknek ennyire tetszett a mondanivalója.

Az ülést Szijjártó Péter külügyminiszter felszólalása nyitotta, melyben elmondta, hány védőfelszerelés érkezett Magyarországra az elmúlt egy hétben (22,5 millió maszk, 220 lélegeztetőgép és 50 ezer teszt) és hányra van még Magyarországnak érvényes szerződése. A legtöbb ellenzéki felszólaló kitért Szijjártó „termelési beszámolójára” (Arató Gergely kifejezésével élve), többnyire azt kifogásolva, hogy a kormány lényegében csak ezt hajlandó kommunikálni a parlamentben, miközben egyéb fontos részletekre egyáltalán nem derül fény.

Arató például az iránt érdeklődött, hogy akkor mikorra várja a kormány a járvány tetőzését, és ha valóban május 3-ra, akkor miért akarják május 4-én megtartani az érettségit? Kósa Lajos általános derültség közepette erre annyit reagált, hogy a kormánynak nincs jósdája, úgyhogy nem tudják.

Keresztes László Loránt, az LMP frakcióvezetője és Lukács László György, a Jobbik képviselője is a védőfelszerelések elosztásának kérdését pedzegette, mindketten kifogásolták, hogy az önkormányzatoknak eddig úgy tűnik, nem jutottak se maszkok, se egyéb szükséges felszerelések. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője is kitért a témára, ő azt kérdőjelezte meg, hogy miért ne lehetne egy borítékban legalább minden veszélyeztetett állampolgárnak eljuttatni néhány maszkot? Ez Tóth szerint beleférne a nemzeti konzultációra szánt összegből.

Rétvári Bence államtitkár azzal magyarázta, hogy „tonnaszámra” állnak a védőfelszerelések a raktárakban ahelyett, hogy a rászorulóknak el lennének juttatva, hogy a kormány egy-két hónapos védekezésre készül, és az egészségügyi dolgozóknak 2 hónap múlva is szükségük lesz védőfelszerelésre, ezért nem lehet ezeket most szétosztogatni.

A kórházi ágyak 60 százalékos kiürítése is népszerű téma volt, szinte az összes ellenzéki felszólaló ostorozta a döntést, amivel rengeteg családra hárul most az a felelősség, hogy eddig kórházban ápolt rokonáról szaktudás és gyakorlat nélkül gondoskodjon.

Szabó Tímea Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert emiatt hentesnek nevezte és kijelentette, hogy el fog jönni az az idő, amikor a kormány a mostani döntéseiért megbűnhődik.

Ezt a felszólalását követően Kövér a tőle már jól megszokott szexizmushoz nyúlt, mondván, szomorúvá teszi, hogy pont egy női képviselő beszél ilyen „kocsmai stílusban”.

Rétvári hosszan beszélt arról, hogy az ágyak kiürítésével a kormány a legrosszabb forgatókönyvre készül, de azon dolgozik, hogy megakadályozza, hogy ezeket a helyeket koronavírusos betegekkel kelljen feltölteni. Az államtitkár szerint, ha az lett volna, hogy nincsen elég hely a kórházakban, akkor meg azon lett volna felháborodva az ellenzék.

Ungár Péter LMP-s képviselő felszólalásában elszakadt a fősodortól és a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvételét kifogásolta, valamint azt, hogy a kormány csak egy húsvéti hosszú hétvégét hagyott a szakszervezeteknek arra, hogy véleményezzék a törvénymódosítást. Ungár szerint ez egy olyan kormáyntól, amely elvileg nagyra értékeli a nemzeti kultúrát, érthetetlen, a törvény érvelése pedig neoliberális, hiszen hogy várható el egy levéltári dolgozótól vagy egy könyvtárostól, hogy a piac logikája szerint próbáljon meg megélni?

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője a munkavállalók szorult helyzetére tért ki, szerinte a kormány tétlenkedésének köszönhetően lassan az egész ország létbizonytalanságba süllyed.

Jakab szerint a kormánynak mielőbb át kellene vállalnia minden bajba jutott cég dolgozójának a bérköltségeinek tényleges 80%-át, az álláskeresési járadék folyósításának hosszát 90 napról 270-re kell emelni és a családi pótlék összegét is haladéktalanul meg kell emelni.

Gyurcsány Ferencnek pedig egy régi vicc jutott eszébe Orbánnak arról a mondásáról, hogy a kormánypárti képviselők az ország legbátrabb emberei: a volt miniszterelnök szerint az elmúlt hetek döntéseit látva valójában nem bátrak, hanem vakok és felelőtlenek.

A parlamenti ülést élőben közvetítettük, itt lehet visszanézni:

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi