Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ÁSZ elnöke szerint takarékoskodnia kellene a családoknak, és akkor minden rendben lesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a ‘pénzügyminisztert’, aki rendszeresen átnézi a számlákat, meghúzza a kiadásokat”

ezzel indokolta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a szervezet honlapjára feltett rövid cikkében, szerinte miért múlik legalább annyi a „magyar családokon” a válságkezelés során, mint a kormány intézkedésein.

Domokos, aki 2018-tól arról vált ismertté, hogy az ÁSZ különböző, ellenzéki pártok állami támogatásait próbálta meg rendszeresen megnyirbálni, most életvezetési tanácsokkal is ellátta a munkájuk elvesztése, vagy megrövidülése miatt nehéz helyzetbe került magyarokat:

„A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre. Meg kell tanítani az embereket arra, hogyan takarítsák meg az első ezer forintot, azután lehetőleg a következő ezreket, hiszen a családnak és a társadalomnak egyaránt az egyik legnagyobb értéke a biztonság, illetve a pénzügyi biztonság.”

-írta.

Az ÁSZ-elnök, akinek még 2019 májusában havi közel 4 millió forintos, törvényben garantált fizetést szavaztak meg a parlamentben most úgy vélte, a 2020-as és 2021-es költségvetési újratervezésekkel a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál a munkanélküliség, és a súlyos anyagi gondok enyhítésére, a többi viszont szerinte az egyéni felelősségen múlik.

Noha Domokos, és a kormány is arról beszél, „70 százalékban átvállalják” a rövidített munkaidős dolgozók terheit, ez a gyakorlatban koránt sincs így. Palkovics László már a bejelentés utáni estén módosítani igyekezett ezt az ígéretet az InfoRádióban, a G7 gazdasági portál pedig mai cikkében arra is felhívta a figyelmet, a rendelet még a kieső részre vonatkozó 35 százalékos, nyilvánosan hirdetett térítési arányt sem éri el, mivel az állam maximálta a hozzájárulását a veszteségekhez, így a járulék-elengedésben is. A portál számításai szerint így, ha a maunkaidő harmada esik ki, a kormány valódi segítsége a kieső összeg 21 százalékára jön ki.

Az átlagbér esetén pedig a kormányzati átvállalás a teljes fizetésnek csupán egyhatoda. Ez más, környező országokhoz képest is rendkívül alacsony arány.

Mindehhez jön még, hogy – mint az pénteken kiderült – a kormány a rövidített munkaidőre szóló, új kormányrendeletével még röghöz is próbálja kötni az így is alig kompenzált dolgozókat, így próbálva elérni, hogy azok minden anyagi kiesés ellenére is visszaálljanak a munkába.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke Facebookon reagált Domokos nyilatkozatára, amelyben élesen elítélte az ÁSZ elnökének szavait. Mint elmondta, „nem kioktatásra van szüksége a családoknak, hanem segítségre.”

Hozzátette még:

„Ez az életre való ötlet biztos segítséget nyújtani fog azoknak a tízezreknek, akiknek már megszűnt az állásuk. Nekik sajnos valóban – az ÁSZ elnökének a szavaival élve – a legkönnyebb feladatuk a bevételi oldal megtervezése.

Ha nincs bevétele és megtakarítása egy családnak, akkor mégis mit osszon be? Mit javasol Domokos László, min kellene spórolni: a rezsiszámlán, az ételen vagy a gyógyszereken?”

Komjáthi az ÁSZ-elnök mostani megszólalását Parragh Lászlónak, a Kereskedelmi- és Iparkamara elnökének korábbi szavaihoz hasonlította. Parragh április 7-én, az ATV esti műsorában ugyanis arról beszélt, „annyi ember ment tönkre” a járvány és a kijárási korlátozások miatt pár hét alatt, hogy azzal ők „nem tudnak mit kezdeni.”

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán