Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Drasztikusan csökkent az álláshirdetések száma, egy-egy pozícióra naponta százan is jelentkeznek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Drasztikusan visszaaestek a legnépszerűbb álláskereső portálon feladott hirdetések, miközben a Profession.hu-n 15 százalékkal nőtt a regisztrált álláskereső felhasználók száma az év azonos időszakához mérten, írja az Index.

A koronavírus-járvány miatt éppen drasztikusan átalakul a munkaerőpiac, emiatt rengeteg az elbocsájtás – a főváros legnépszerűbb sétálóutcáinak vállalkozásai nem ritka, hogy napi 30 ezer forintból próbálnak megélni. Bár konkrét adatunk még nincs arról, hogy Magyarországon hányan vesztették el az állásukat, tavaly december és február közt a munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer fő volt a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

A Profession.hu-n feladott álláshirdetésekből az látszik, hogy a legdrasztikusabb visszaesés a közigazgatás és a vendéglátás területén történt, itt konkrétan az elmúlt 10 napban nem adtak fel új álláshirdetést.

Nagyon lecsökkent a segédmunkát és szakmunkát ajánló hirdetések száma is, pedig az Index szerint pont ez volt az a két kategória, ahol tavaly ilyenkor a legjobban pörgött. Mindössze a jogi tanácsadás, illetve a mezőgazdaság területén növekedett a feladott állások száma, de sok állást kínálnak a nagyobb élelmiszerláncok is, ahol leginkább bolti eladókat keresnek, hogy a megugrott forgalmat tudják kezelni.

A Profession mellett egy másik népszerű álláskereső portál, a SimpleJob számolt be a lapnak az elmúlt időszak trendjeiről:

náluk egyedül az élelmiszer-kiskereskedelembe és ételkiszállításra keresnek embert a cégek, valamint egészségügyi önkénteseket. Ráadásul két nap alatt körülbelül százan jelentkeznek egy-egy állásra.

Bár a kormány még nem jelentett be központi segélyt azok számára, akik hirtelen állásukat vesztették a járvány következtében (miközben Romániában és Csehországban a bér nagy százalékát magára vállalja az állam), önkormányzati szinten már vannak kezdeményezések. Ferencvárosban például rendkívüli pandémiás járadékot nyújt az önkormányzat azoknak a kilencedik kerületi lakoksoknak, akik a járvány miatt váltak munkanélkülivé, ezt tegnap jelentette be Baranyi Krisztina polgármester Facebookon. Erre a célra 300 millió forintot különítettek el, a segítséget április közepétől lehet igényelni.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán