Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csődközelben a budapesti sétálóutcák vállalkozásai, a mai nappal Terézvárosban is elengedték a bérleti díjat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rengeteg az elbocsájtás és több helyen csődközeli állapotokról számolnak be a a BUM (Bevásárló és Tematikus Utcák Nonprofit Kft.) hálózatába tartozó üzletek vezetői a koronavírus-járvány miatt. A BUM többek között olyan budapesti utcák vállalkozásainak éredekképviseletét látja el, mint a Király utca, a Bartók Béla út, a Ráday és a Falk Miksa utca.

Antal Attila, a BUM igazgatója arról számolt be a Portfoliónak, hogy a hálózathoz tartozó legtöbb kereskedő attól tart, a járvány végén nem tud majd újranyitni. Tudnak olyan vállalkozóról is, akinek lehet, hogy negyven év után kell bezárnia a boltját.

„A következő hetekben is folyamatos kapcsolatban leszünk velük, mert a tapasztalataink alapján két fontos mentőpillérre kell most fókuszálnunk: a bérletidíjak elengedésére és az alkalmazottak béreinek megteremtésére”

-mondta Antal.

A Ráday utcában a legtöbb vendéglátóhelyiség március végéig a tartalékait éli fel, eddig a húsvéti forgalommal járó vérfrissítést várták. Egy-egy üzlet napi átlagos bevétele mostanában 30 ezer forint, ami miatt folyamatosan mondanak fel az alkalmazottaiknak.

A BUM eddigi tapasztalatai szerint a kormány által eddig hozott segítő intézkedések, illetve a járulékok elengedése sem menti meg a vállalkozásokat, a legtöbben alkalmazottaik nettó bérét sem tudják már kifizetni.

A társaság bértámogatást és újrakezdő hitelcsomagokat szeretne kiharcolni az általa képviselt vállalkozásoknak. Úgy gondolják, a kijárási korlátozás bevezetése után a bezárt üzletek száma csak nőni fog, így gyors intézkedést szorgalmaznak.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nemrég bejelentette: járványügyi helyzetre való tekintettel a főváros elengedi azoknak a kis- és középvállalkozóknak a bérleti díját, akik üzlethelyiségüket a fővárostól bérlik; nekik márciustól júniusig nem számlázzák ki az összeget.

Emellett Soproni Tamás, Budapest VI. kerületének polgármestere a mai napon hasonló gazdasági döntést hozott: Terézvárosban március 30-tól felfüggesztik az önkormányzati tulajdonú, nem lakhatási célú bérlemények díját egészen június 30-ig. Az erre a három hónapos időszakra fizetendő bérleti díjat a vállalkozásoknak július 1-től, 12 havi egyenlő részletben, késedelmi kamat- vagy pótlékmentesen kell megfizetniük.

„Bár a járvány miatt az önkormányzatnak is milliárdos nagyságrendű bevételkieséssel és növekvő kiadással kell számolnia, ez nem jelenti azt, hogy nem nyújtunk segítő kezet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tevékenysége meghatározza a kerület gazdaságát, arculatát”

-áll a közleményben.

Címlapkép: fotó: Mérce