Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A miniszterelnök nem csak a vírus kezeléséhez kapott szabad kezet” – kérdéskör a felhatalmazási törvény után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Országgyűlés ma megszavazta a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló felhatalmazási törvényjavaslatot, amelynek értelmében a kormány rendelet úton irányíthatja az országot. A törvény elévülésére időkorlátot nem szabtak, a rendelet 137 igen és 53 nem szavazattal ment át.

A javaslat szövege szerint falhatalmzási törvény célja egész pontosan az, „hogy megerősítse és meghosszabbítsa a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket, a veszélyhelyzet fennállásáig pedig határozatlan idejű rendeletekre előzetesen felhatalmazást adjon”.

A törvény elfogadás után a képviselők azonnali kérdéseket intézhettek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ezek közül válogattunk párat.

Jakab Péter: Hogy tud tükörbe nézni?

A Jobbik elnöke arra volt kíváncsi, hogy a miután a vírusveszélynek fokozottan kitett rendvédelmi dolgozók változatlanul folytatják munkájukat, egyetemben a bolti alkalmazottakkal és az egészségügyi dolgozókkal, a miniszterelnök hogyan tudja továbbra is saját hatalmát menteni és nem a népet? Orbán Viktor válaszában arra emlékeztetett, hogy semmiféle alkotmánymódosítás nem történt ma Magyarországon, „az alkotmány továbbra sem teszi lehetővé a megkoronázást”, de mivel vészhelyzet van, több száz fertőzöttel és 15 halottal, kénytelenek voltak ehhez az eszközhöz nyúlni.

Jakab Péter szerint a vészhelyzet elhárításához nem hatalomra, hanem védőfelszerelésre lenne szükség: a bajbajutott családok számára, az egészségügyi dolgozók számára. Ma olyanokról szavazhattak volna, mint hogy felállítják-e a munkavédelmi alapot, bevezetik-e a számlafizetés moratóriumát – de ehelyett a miniszter hatalomvágyáról szavaztak, arról, hogy karanténba teszik-e a demokráciát.

„Tudja, melyik a legveszélyesebb vírus? Amelyik korlátlan ideig akar élősködni. De nyugodjon meg, a magyar nemzet immunrendszere erős, le fogjuk győzni a vírust – és a koronát is.”

Orbán Viktor erre azt felelte, hogy a vészhelyzet felszámolásához a jogkört arányosan mérték ki és azok, akik most azzal gyanúsítják őket, hogy visszaélnek a hatalommal, látni fogják, hogy a vészhelyzet végén visszaállítanak minden jogkört.

„És az olyanok, mint ön, kapnak majd egy esélyt, hogy bocsánatot kérjenek tőlünk.”

Harangozó Tamás: A miniszterelnök nem csak a vírus kezeléséhez kapott szabad kezet

Az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnök válaszára visszautalva azt mondta: reméli, hogy ez valóban így lesz, ugyanis az egész ország érdeke, hogy így is történjen – ugyanis a törvényből ez egyenesen nem következik. Szerinte a miniszterelnök most nem csak a vírus leküzdéséhez kapott szabad kezet, hanem gazdasági területen is. Ezután négy kérdést tett fel:

  1. Az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók megkapják-e az ellenzék által kért száz százalékos béremelést, vagy legalább az MSZP által javasolt juttatást?
  2. Előrehozzák-e a nyugdíjasok nyugdíjkiegészítését?
  3. A munkahelyek megtartása érdekében hajlandóak-e a környező országokhoz hasonlóan a bérek 50-80 százalékát kifizetni?
  4. Annak, aki elvesztette állását, hajlandóak-e a 3 hónapig fizetett támogatás mértékét 100 ezer forintra emelni?

Orbán Viktor azt felelte, hogy április hatodikán vagy hetedikén mutatják be „Magyarország történelmének legátfogóbb, legnagyobb gazdasági akciótervét”, amely minden kérdésére választ ad.

Keresztes László Lóránt: Az önkormányzatok miért nem kapnak támogatást?

Az LMP frakcióvezetője arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy az önkormányzatoknak kiemelt feladatot és felelősséget szántak a koronavírus elleni védekezésben, sok vidéki polgármester mégis úgy érzi, hogy ehhez nem kapják meg a megfelelő támogatást. Egy város vezetője például sokszor nincsen tisztában a pontos statisztikákkal, pedig közben fontos gazdasági döntéseket is kell hoznia. Keresztes arra kérte a kormányt, hogy értékelje át a helyzetet és adja meg a szükséges információkat.

A miniszterelnök erre azt válaszolta, ő sem tud jobbat ajánlani, mint a jelenlegi rendszer, de belátja, hogy ebben vannak „döccenők”. De pont azért hozták létre a védelmi bizottságokat, hogy terepen is legyen olyan ember, aki tájékoztatási és döntési felelősséggel bír.

Keresztes erre azt felelte, hogy az említett vezetők bár tagjai a védelmi bizottságoknak, mégsem kapják meg olyan minőségben az információkat, mint szükséges lenne.

Tordai Bence: Válságkezelő alapjövedelmet!

A Párbeszéd országgyűlési képviselője az iránt érdeklődött, hogy hogyan pótolja majd az állam a kieső munkabéreket? Esetleg tervezi bevezetni a párt által javasolt alapjövedelmet, amelynek értelmében minden felnőttnek havi 100 ezer forint, minden gyermeknek pedig 50 ezer forint járna?

Orbán Viktor erre újra az április elejére tervezett gazdasági mentőcsomagról beszélt, véleménye szerint ugyanis abból minden kiderül majd. „Engedjék meg, hogy összefogottan tájékozassák az országot”. Az alapjövedelemmel kapcsolatban: harminc év politikai tapasztalat után arra jutott, hogy egy ilyen csomag lényege az lenne, hogy minden embernek legyen tisztességes bére, munkája.

„Kell-e adni, szabad-e adni minden teljesítmény nélkül az összes magyar embernek 100 ezer forintot?”

A miniszterelnök bevallása szerint a gazdasági akcióterv eredményeképpen mindenkinek lesz munkája. Majd arra emlékeztette az Országgyűlést: 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség aránya, ekkor azt mondták, hogy rengeteg munkahelyet teremtenek majd. Azt ígérte: most is így lesz.

A parlament mai ülése a Mérce oldal élőben is követhető volt, itt pedig visszanézhetőek a kérdések is, 4 óra 7 perctől:

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán