Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A koronavírus miatt világszerte elrendelt kijárási tilalom pozitív eredménye: tisztább levegő

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom vagy a közösség által vállalt önkéntes karantén egyik pozitív következménye, hogy egyes, magas légszennyezettségű területeken, országokban jelentősen csökkentek ezek a mutatók. Olaszországban, Milánóban – a vírus által egyik leginkább érintett régióban – például az elmúlt négy hétben 24 százalékot csökkent a levegő szennyezettsége az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint, írja egy helyi lap, a The Local.

Az ország egész területét érintő kijárási tilalmat március 9-én vezették be: ennek értelmében csak munkaügyben, egészségügyi helyzetekben, ételt vásárolni vagy kutyát sétáltatni járhat ki a lakosság. Így történt az, hogy a vírus által legdurvábban érintett lombardiai régió gazdaságilag legjelentősebb és egyben egyik legszennyezettebb városában, Milánóban drasztikus lecsökkent a levegő nitrogén-dioxid (NO2) tartalma.

Rómában emellett 26 és 36 százalék közé tehető a légkör szennyezettségének csökkenése az elmúlt négy hétben, ez az arány Bergamóban 47 százalék.

Az elmúlt időszak változásait szemléleti ez a műholdfelvételek alapján készült videó:

Több európai országban is hasonló a helyzet: Spanyolországban Barcelonában 55 százalékkal csökkent a levegő nitrogén-dioxid tartalma, Madridban pedig 41 százalékkal. A The Local információi szerint viszont a PM2.5 és PM10 nevű részecskékből nem lett kevesebb a légkörben – pedig pont ezek a legkisebb, egyben legveszélyesebb légszennyezők. Ezért valószínűleg az otthonok fokozott fűtése, illetve a továbbra sem szünetelő mezőgazdasági tevékenységek felelősek.

A Reuters nemrég arról számolt be, hogy a Kínában, a koronavírus kiindulási országában, több nagyvárosban szintén 40 százalékkal csökkent a levegő nitrogén-dioxid tartalma, hozzátéve, hogy ez csak becslés, amelyet az időjárási viszonyok is befolyásolnak.

Fontos megjegyezni, hogy önmagában a karantén okozta lassulás, illetve ezzel összefüggésben a levegő tisztulása egy átmeneti állapot,

a klímaválsággal úgy tudjuk eredményesen felvenni a harcot, ha a koronavírus okozta vészhelyzet után a döntéshozók a jelenleg használt, környezetszennyező technológiák zöld alternatíváit alkalmazzák majd.

Címlapkép: MTI/Komka Péter