Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letartóztattak egy férfit Nyíregyházán, aki megverte, halálosan megfenyegette és bezárta feleségét

A napokban újabb családon belüli erőszak esetre derült fény, ezúttal Nyíregyházán. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított férfi és felesége  március 16-án otthonukban szóváltásba keveredtek, mely során a férfi többször megütötte feleségét és azzal fenyegette, hogy megöli. A veszekedés közben a szoba ajtaját magukra zárta, a kulcsot zsebre tette és a nő telefonját is elvette azért, hogy ne tudjon segítséget kérni, vagy elmenekülni a bántalmazás elől.

Két nappal később a gyanúsított ismét megütötte, fojtogatta és halálosan megfenyegette a feleségét, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett

– olvasható a Nyíregyházi Törvényszék beszámolójában, amit a 24.hu szúrt ki.

A férfi ugyan büntetlen előéletű, de súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt egy másik büntetőeljárás is folyik vele szemben, amit szintén felesége sérelmére követett el. Mindezek alapján, a bíróság szerint fennáll a veszélye annak, hogy a férfi szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné, a sértettet megfélemlítené vagy befolyásolná, ezért elrendelték a letartóztatását aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és testi sértés vétsége miatt.

A végzés nem végleges, az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.

Ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. Az elmúlt időszak egyik legdurvább esete  tavaly december közepén történt Győrben: egy 35 éves férfi 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát gyilkolta meg, majd magával is végzett. A győri tragédia négy hónapon belül a harmadik olyan családon belüli erőszak eset volt, amely halálos végkimenetellel járt, de már az idei év első hónapjaiban is több erőszakos esetről és halálos áldozatról számolt be a sajtó.

A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.

Éppen ezért a Mérce nemrég egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: jog@patent.org.hu)

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mérce