Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zuhanó forint, kilakoltatási moratórium az USA-ban, orosz álhírek az EU-ban – koronavírus összefoglaló szerdán

Ez a cikk több mint 4 éves.

A hivatalos adatok szerint március 18-a estig világszerte összesen több mint 212 ezer koronavírus-fertőzést azonosítottak, és eddig 8,7 ezer ember veszítette életét a járvány következtében. A legtöbb fertőzött (kb 81 ezer) továbbra is Kínában található, mögötte Olaszország, Irán, Spanyolország és Németország áll.

Itthon eddig 58 fertőzöttről tudunk.

Orbán döcögős bejelentése

Miközben itthon – a tegnapi trendeket folytatva – további autóipari vállalkozások jelentették be leállásukat, a forint árfolyama pedig napközben történelmi mélypontot ért el (egy euró több mint 350 forintba került), Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági intézkedések sorát jelentette be a járvány hatásainak rövid távú kivédésére.

A kezdeti technikai malőr után Orbán a következő lépéseket jelentette be:

  1. a magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztik;
  2. a rövid lejáratú vállalkozási hitelek jún. 30-ig meghosszabbításra kerülnek;
  3. a holnaptól felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat +5 százalékában maximalizálják;
  4. a súlyosan érintett szektorokban (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatások, taxisok) a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja pedig a törvényi minimumra csökken – mindez június 30-ig. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a béreket nem lehet megemelni.
  5. a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkáltatók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni.

A bejelentés híre a forintot nem erősítette, az ellenzéki megszólalóktól pedig felemás reakciót kapott.

Az MSZP elnöke például üdvözölte, hogy pártja több javaslatát is megvalósítja a kormány a koronavírus-járvány miatt bejelentett gazdasági intézkedések között, ugyanakkor továbbiakat is sürgetett.

Tóth Bertalan az MTI-nek nyilatkozva közölte, az MSZP-nek továbbra is a magyar emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága a legfontosabb, ezért támogatnak minden ezt szolgáló döntést. Hozzátette: a kormányfő által bejelentett gazdasági intézkedések még mindig nem elegendőek a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére.

Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy csak bizonyos ágazatoknak adnak járulékfizetési könnyítést, nem oldják meg az összes kis- és közepes vállalkozás problémáját. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány még mindig a munkaadókra és a munkavállalókra bízza a munkavállalók megélhetésének biztosítását.

Tóth Bertalan szerint a szakszervezeteknek és a munkaadói szervezeteknek egy sokkal szélesebb körű, minden ágazatra kiterjedő megállapodásra kellene jutniuk.
Hiányolta azon javaslatuk átvételét, miszerint vezessenek be elbocsátási tilalmat a multinacionális cégeknél. Azt firtatta, hogy a taxisokon kívül a több százezer katás egyéni vállalkozót hogyan segítik.

Tóth Bertalan elmondta, az Országgyűlésnek a koronavírus-járvány hatásainak kezelése érdekében hétfőn benyújtott ötpontos csomagjukból a kormány most megvalósítja a járulékfizetés felfüggesztését, valamint a hiteltörlesztési moratóriumot.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András a lakhelyelhagyási tilalom bevezetését kérte számon Orbánon – ez utóbbiról egyébként az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján is elmondták az illetékesek: nincs tervben.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter szintén üdvözölte – és a Jobbikénak mondta – a hiteltörlesztési moratórium bevezetését. Ugyanakkor továbbra is kérte a munkahelyvédelmi alap létrehozásának, a számlafizetési moratóriumnak, illetve alapvető járványvédelmi eszközök hatósági árszabásának bevezetését.

Az LMP az alábbi pontokkal egészítette ki Orbán intézkedéscsomagját:

  1. Szükséges az egészségügyi dolgozók 30 és a szociális dolgozók 50 százalékos azonnali béremelése. Mindenki másnak 30 százalékos bérpótlékot kell biztosítani, aki a járvány leküzdésén dolgozik. Kiemelkedően fontos a védőfelszerelések – maszk, kesztyű, fertőtlenítő, lázmérő, tesztek – biztosítása számukra.
  2. Állam által fizetett a nettó fizetéssel megegyező „távolléti díjat” kell fizetni családonként egy dolgozónak, akinek otthon kell maradnia gyerekükkel vagy gyerekeikkel, és nem kap fizetést.
  3. Az egyéni, kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell függeszteni az adó- és járulékfizetési kötelezettséget a járvány ideje utáni legalább egy hónapig.
  4. Fel kell állítani egy több ezer fős államilag finanszírozott idősellátó és egészségügy-támogató szolgálatot a most súlyosan érintett ágazatokban munkanélkülivé vált emberek felvételével és piaci bérezésével.
  5. Legalább három hónapra albérlet-támogatást kell adni a munkanélkülivé váltak számára.
  6. A járvány végéig meg kell hosszabbítani az álláskeresési támogatás folyósítását minden munka nélkül maradt embernek.
  7. Elbocsátási moratóriumot kell foganatosítani a közintézményekben, beleértve a próbaidősöket is.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szintén videóüzenetben reagált, a dolgozók fizetésének védelmét szolgáló intézkedéseket hiányolta Orbán bejelentéséből.

Budapesten bővítik a hajléktalanszállókat, ritkítják a BKV járatokat

Budapesten bővítik a hajléktalanszállókat és felkészülnek arra is, ha a koronavírus-járvány miatt karantént kell kialakítani hajléktalan embereknek – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közvetített szerdai sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely arról beszélt: a hajléktalanok között különösen sokan vannak olyanok, akiket a járvány súlyosan érinthet, hiszen az átlagnál idősebbek és rosszabb az egészségi állapotuk, ezért a főváros a kormánnyal együttműködve bővíti „azokat a helyiségeket, ahol a hajléktalan embereknek szállást biztosítanak”.

Arra is készülnek, hogy sátrakat állítanak majd fel, ahol el tudják különíteni azokat, akiket „érint a járvány” – mondta.

A főpolgármester szólt arról is: a budapesti regisztrált álláskeresők továbbra is ingyen utazhatnak a BKV járatain. Mivel pedig az ehhez szükséges, havonta kiváltandó igazolás beszerzése „sok személyes kontaktussal jár”, az előző hónapban kiállított igazolással is ki lehet váltani a havi bérletet.

Megismételte, hogy csütörtöktől a fővárosi közösségi közlekedés járatai átállnak a nyári iskolaszüneti menetrendre. Hozzátette: mivel sokkal kevesebben használják a tömegközlekedést, a „kapacitás visszafogása” miatt nem lesz tömeg a BKV járatain.

Karácsony Gergely azt kérte: az idősellátásban, illetve az iskolák bezárása miatt a közétkeztetésben felmerülő kérdésekkel a lakosság a kerületi önkormányzatokat keresse meg.

Azt is mondta: keresik a megoldást, hogy például a bérleti díj átütemezésével segítsék azokat a vállalkozásokat, amelyek a fővárostól bérlik üzlethelyiségüket és a forgalomcsökkenés miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, a fővárosi operatív törzs vezetője arról beszélt: Budapest vezetésének elsődleges feladata, hogy a közszolgáltatásokat, például a közvilágítást, az ivóvízellátást, a szemétszállítást, a közterületek takarítását biztosítsa a fővárosban.

„Ezeket a közszolgáltatásokat biztosítjuk, amíg lehet” – fogalmazott, megköszönve az ezeken a területeken dolgozók munkáját.

Megismételte, hogy a lomtalanításokat felfüggesztik.

Hangsúlyozta: továbbra is probléma a védőfelszerelések hiánya, ezért – noha elvileg ez nem a főváros feladata – azon dolgoznak, hogy védőfelszerelést szerezzenek, és megvédjék a „fronton”, az egészségügyben dolgozókat. (MTI)

A szakszervezetek is megfogalmazták javaslataikat

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután egyesítették sztrájkbizottságaikat, ma közös közleményben jelentették be: a járvány idejére szüneteltetik a sztrájktárgyalásaikat a kormánnyal, ezzel is terhet véve le a járványügyi fellépésekről.

„A pedagógusok – hivatástudatukat helyezve előtérbe – minden tudásukat arra használják, hogy működtessék az oktatásban elrendelt új munkarendet. A tanárok kreativitását mutatja, hogy a közösségi oldalakon egymást segítő csoportok alakulnak, módszereket osztanak meg, hiszen egyik napról a másikra kell felkészülniük a digitális oktatásra. A társadalom is összefogott: digitális eszközöket ajánlanak fel cégek, mások tudásukat kamatoztatnák az internetes oktatásban.

A PSZ és a PDSZ reméli: a kormány számára ebben a helyzetben ismét egyértelművé válik, hogy a pedagógusok, az őket képviselő szakszervezetek a társadalom, a gyermekek jövője iránt érzett felelősségből emelték fel eddig is hangjukat. Hivatásszeretetük és felelősségtudatuk megkérdőjelezhetetlen. A két szakszervezet reméli azt is, hogy a koronavírus elleni közös és sikeresen megvívott küzdelem után a közszolgálat egésze, ezen belül az oktatási dolgozók is megkapják végre a méltó erkölcsi és anyagi elismerést” – írta a két szervezete.

A legnagyobb hazai konföderációnak számító Magyar Szakszervezeti Szövetség is megfogalmazta átmeneti intézkedésjavaslatait a dolgozók védelmére:

  • a kiskorú gyerekek szülei közül legalább az egyikük a jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon, amennyiben nem tudja másként megoldani a felügyeletet,
  • az egyedül nevelő szülők a jövedelmük megtartása mellett maradhassanak otthon a kiskorú gyerekkel, amennyiben nem tudják másképp megoldani a felügyeletet,
  • a munkavállalók anyagi ellehetetlenülésének megakadályozására azonnali segítség rendkívüli támogatások, segélyek, banki tartozások átütemezése vagy kedvezményes banki hitelek formájában,
  • az álláskeresési támogatás felülvizsgálata, meghosszabbítása a támogatási összeg megemelése
  • a munkavállalók meglévő hiteleinek, tartozásainak, törlesztő részleteinek átütemezése
  • az elbocsátott dolgozók a háztartásuk ellátására kamatmentes, több éves lejáratú, a bankok által nyújtott hitelt igényelhessenek (közüzemi díjakra, az élelmiszer és gyógyszer-vásárlásra, hitelek (például CSOK, lakáshitel, autó-hitel) törlesztésére,
  • a gyermekes családok kamatmentes, 5 éves lejáratú hitelt igényelhessenek.
  • a külföldről hazatértek megélhetési költségeik összegéig a központi költségvetésben elkülönített tartalékból származó, kamatozó hitelt igényelhessenek.

A vegyipari dolgozókat és rokon szakmákat tömörítő VDSZ elnöke, Székely Tamás a 12 évnél fiatalabb gyerekkel rendelkező családok esetében javasolja az egyik szülő számára a fizetett szabadnap bevezetését, ugyanezt kiterjesztené a karanténba került / termeléskiesés miatt otthonmaradó dolgozókra is.

TAJ-szám nélkül is hozzá lehet jutni a járványügyi ellátásokhoz

Bár a tavalyi év végén a kormány jelentősen szűkítette a nem rendezett egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező emberek hozzáférést alapvető ellátásokhoz, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Blikk által kiszúrt tájékoztatása szerint

„az igénybevétel alapjául szolgáló jogviszony előzetes igazolása nélkül (…) kell biztosítani a Magyarország területén tartózkodó személy részére a járványügyi ellátások közül többek között a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálatot, a kötelező orvosi vizsgálatot, a járványügyi elkülönítést, a fertőző betegek szállítását, továbbá a mentést, amennyiben az adott személy azonnali ellátásra szorul.”

Trump kilakoltatási moratóriumot hirdetett, a Nemzetközi Energia Ügynökség zöld átmenetre használná a járványt

Nemzetközi koronavírus-hírek röviden:

  • Donald Trump elrendelte a kilakoltatások és lakásvégrehajtások felfüggesztését április végéig.
  • Olaszországban 2629-re nőtt a fertőzött egészségügyi dolgozók száma, ez az összes fertőzéses eset 8,3 százalékát teszi ki.
  • 64 évvel ezelőtti alapítása óta először marad el az Eurovíziós Dalfesztivál, amelyre a tervek szerint májusban került volna sor Rotterdamban. Magyarország idén amúgy sem indult volna a versenyen, feltehetően a kormány ideológiai fenntartásai miatt. Elmarad Nagy-Britannia legendás zenei fesztiválja, a Glastonbuty Fesztivál is.
  • 14 éves kormányzása során a szokásos újévi köszöntőin túlmenően először tartott televízióbeszédet Angela Merkel. A német kancellár szerint a koronavírus-járvány a legnagyobb kihívás, amellyel országa a második világháború óta szembesült.
  • Ötmilliárd dolláros segélyért folyamodott a Nemzetközi Valutaalaphoz Irán, és kéri a nemzetközi szankciók feloldását. Sajtóértesülések szerint azonban az USA mind az IMF-hitelt, mind pedig a szankciók feloldását vétózná. Teheráni kormányzati források több mint ezer koronavírus miatti halálról számolnak be, a szakértők szerint azonban a szám ötször nagyobb is lehet.
  • Bár hosszú ideig vonakodott az európai kormányokéhoz hasonló drasztikus lépések megtételétől, a brit kormány végül mégiscsak elrendelte az iskolák, óvodák és bölcsődék bezárását.
  • A Reuters által megszerzett uniós jelentés szerint Oroszország álhírkampányt indított a koronavírus kapcsán. Az angol, spanyol, francia, német és olasz nyelvű online üzenetek olyan összeesküvés-elméleteket terjesztenek a COVID-19 vírusról, melyek szerint egy emberek által kreált biológiai fegyverről lenne szó. Az orosz kormány tagadta a vádakat.
  • Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója szerint „történelmi lehetőséget” kapott a világ a mostani járvánnyal, hogy átálljon a zöld energiára. Birol szerint a fosszilis energiahordozókra támaszkodó, a járvány miatt összeomló iparágak kimentése helyet a kormányoknak inkább a megújuló energiára támaszkodó új ágazatokba kellene fektetnie. Az IEA számítása szerint a fosszilis energiahordozók évente több mint 400 milliárd dollár állami támogatásban részesülnek világszerte.
Címlapkép: MTI/Varga György