Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A leálló Suzuki dolgozói még semmit sem tudnak arról, hogy mi lesz a fizetésükkel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 13:50:

A Suzuki munkatársai a koronavírus okozta leállás alatt is kapnak fizetést, zajlik az intézkedés részleteinek kidolgozása – mondta el az MTI érdeklődésére Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a vállalat kommunikációs vezetője.

Korábban írtuk:

A Suzuki dolgozóit még semmilyen részletről nem tájékoztatták azzal kapcsolatban, hogy mennyi fizetést fognak kapni, és milyen feltételek lesznek érvényesek a gyár leállását követő időszakban – értesült a Mérce László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől szerdán, miután a 3200 munkást foglalkoztató cég rövid közleményben bejelentette, hogy jövő hétfőtől szünetelteti a termelést.

„A koronavírus járvány terjedésének növekvő kockázata miatt munkatársaink egészségének és biztonságának védelme érdekében a Magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött”

– közölte szerda délelőtt az esztergomi gyár. A Magyar Suzuki Zrt. folyamatosan elemzi, és értékeli a helyzetet, illetve minden további változásról haladéktalanul tájékoztatja az érintetteket. Bízunk benne, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy vállalatunk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábban megszokott működésre – olvasható a közleményben.

A szakszervezet most levelet ír az esztergomi gyár HR-vezetőjének, amelyben a kialakult helyzetről szeretnének egyeztetni a céggel a munkavállalók érdekében – tudtuk meg a szakszervezeti vezetőtől.

Az esztergomi Suzuki dolgozóinak helyzetéről ismert – mint ahogyan a Mérce is számos alkalommal beszámolt már róla -, hogy a cég nem ismeri el a helyben működő, 2019 elején alapított szakszervezetet, így a munkavállalók a mostani válsághelyzetben is rosszabb alkupozícióból indulnak más gyárak dolgozóihoz képest.

„Ebben a helyzetben félre kellene tenni az erőfitogtatásról szóló megközelítéseket, és társadalmilag felelősen viselkedve meg kell kezdeni végre az érdemi egyeztetést az érdekképviselettel”

– mondta László Zoltán, aki úgy gondolja, a hirtelen kialakult vészhelyzetben a munkáltatók is rájöttek arra, hogy emnnyire rossz, hogy éppen most nincsen bizalmon alapuló kapcsolatuk a munkavállalóikkal.

Ahogyan más magyarországi gyárak esetében is, a Suzukinál is összetett kérdés a leállás – sőt, a szlovák határhoz közel lévén hatvényozottan – abban az értelemben, hogy a hétfőn bejelentett határzár miatt kérdéses a külföldi, szlovákiai munkavállalók helyzete.  A Vasas szerint erről sincsenek egyelőre érdemi információk. A zárlatot ugyan ma a határtól mért 30 km sugarú körből ingázók számára feloldották, de a keddi távolmaradásuk miatti helyzet megoldásáról egyelőre szintén nem tudnak semmit a dolgozók (akiknek egyébként nem kell karanténba menniük a Vasas információi szerint).

A suzukis munkások helyzete a koronavírus okozta helyzet előtt, az általános bértárgyalás fázisában sem volt egyszerű: amikor februárban beszámoltunk arról, hogy a munkáltató egyoldalúan, a dolgozói érdekképviselet nélkül akarta megállapítani az idei bérmelés mértékét, a Vasas abban reménykedett, hogy a cégnél kinevezett új HR-vezetővel sikerül párbeszédet kialakítaniuk, hogy a szakszervezetet is bevonják az egyezttésbe, de László Zoltán elmondása szerint a cég azóta sem válaszolt megkeresésükre.

A szerda délelőtti bejelentéssel a Magyra Suzuki Zrt csatlakozott a győri Audihoz, a szentgotthárdi Opelhez és a kecskeméti Mercedeshez, ahol a vírus okozta helyzett miatt szintén szünetelni fog a termelés. Utóbbi a Népszava kérdésére fejtette ki, milyen feltételek lesznek érvényben a leállás alatt a dolgozókra nézve:

 

„Azon munkavállalóink, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta home office-ban dolgoznak. Azon kollégák, akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt mégis otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe. A termelés megszakítása idejére munkatársainknál egyrészt a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzuk, illetve ezen időszak egy részében számukra kollektív szabadságot rendelünk el. Így biztosítjuk ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését” – írta a lap megkeresésére a vállalat.

Címlapkép: Mérce