Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne féljetek, mert akkor a gyerekeitek nem tudják majd, mi a szolidaritás – egy éve alakult szakszervezet az esztergomi Suzukiban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Február hetedikén, azaz tegnap volt egy éve, hogy szakszervezetet szerettek volna alakítani az esztergomi Suzuki munkásai: ám az újonnan megválasztott titkárt, Szakács Gábort azonnal kirúgták a cégtől. Ennek alkalmából Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke akciót tartott a gyárnál, arra kérve a Suzukit: tartsa be a törvényeket, és hagyja működni a szakszervezetet.

Kép: Mérce

Komjáthi azzal a történettel kezdte, hogy Koreában, a Samsungnál egy igazgató tanácsának elnökét és tucatnyi kollégáját nyolc hónapnyi letöltendőre ítélték szakszervezet-ellenes tevékenységért – Magyarországon viszont utoljára 2005-ben vonták meg az állami támogatást egy cégtől azért, mert nem voltak rendezett munkaügyi kapcsolatai.

„Tehetik ezt azért, mert Orbán Viktor a multik és a nagytőke oldalára állt.”

Komjáthi szerint ez már a 2012-es munka törvénykönyve módosításnál is látszott, amikor is gyakorlatilag kiszolgáltatottá tették a magyar dolgozókat. A multik egész Európán belül Magyarországon rendelkeznek a legkiemelkedőbb adókedvezményekkel. Komjáthi – és az MSZP – azt vallja, hogy a dolgozókért igenis ki kell állni, mert az országot ők működtetik. Fiatal aktivistáik közül pár nyáron be is jutott a gyár területére, ahol a szakszervezetiséget népszerűsítő felsőben jártak a gyártósorok között.

„Nem a jótündér fog rajtatok segíteni és nem is Szakács Gábor egy személyben. A szakszervezet ti vagytok. Mindannyian. A szakszervezeti tagság ad erőt ahhoz a harchoz, amelyet nektek kell lefolytatnotok.”

– Komjáthi ezzel hívta fel a dolgozók figyelmét arra, hogy ne féljenek, csatlakozzanak ők is a parkolóban demonstrálókhoz a szakszervezet alapításának első évfordulóján.

Kép: Mérce

„Ne féljetek, mert akkor majd a gyermeketek sem fogja ismerni az a szót, hogy szolidaritás!”

A Mérce ellátogatott Esztergomba, az ott készült felvétel itt visszanézhető:

A terepen lévő kollégáink egy rövidebb interjút is készítette Komjáthival az esemény után, aki elmondta: Szakács Gábor peren kívül megegyezett a Suzukival, de ehhez is valószínűleg azért ragaszkodtak, mert a kormány partnercégére rossz fényt vetne, ha kiderülne, hogy törvényt sértettek.

A szakszervezet tagjainak száma a négyszázat már átlépte, őket jobban megfigyelik a gyárban, nagyobb nyomást helyeznek rájuk. Az MSZP és a szakszervezetek együttműködésének kérdésére azt válaszolta: csak addig mennek el, amíg a szakszervezetek azt igénylik. A politikai pártoknak elsősorban ugyanis az a dolga, hogy megteremtsék azt a környezetet, amelyben az érdekvédelmi szervezetek tevékenykedni tudnak.

Címlapkép: Fotó: Mérce