Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország szintet lép, az EU lezárhatja határait, vakcinát teszteltek – koronavírus összefoglaló hétfőn

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mai nap sem múlt el történések nélkül koronavírus-ügyben: lezárták Magyarország határait, az operatív törzs szerint a következő napokban szintet lép az ország és az új szakaszban már nem lehet pontosan megmondani ki, kinek, hogyan adta át a betegséget. A WHO a tesztelés fontosságát hangsúlyozta a G7 videó megbeszélésen egyeztet, az Európai Unió lezárhatja a határait. Koronavírus összefoglalónk március 16-án, hétfőn.

Belföld

Orbán Viktor dél körül jelentette be, hogy lezárja az ország határait (így csak magyar állampolgárok léphetnek be), illetve hogy az Operatív Törzs reggeli ülését követően egyéb intézkedések bevezetése mellett döntöttek,amelyek a következőek:

  • a rendezvények általános betiltása: ha a szervezők vállalják a felelősséget, zárt ajtók mögött a sporteseményeket meg lehet tartani,
  • a szórakozóhelyeket, mozikat és kulturális intézményeket bezárják, 
  • az éttermek, kávézók és üzletek 15 óráig lehetnek nyitva, ez alól a patikák, drogériák és élelmiszerüzletek kivételt képeznek. 

Beszámolónkat a teljes ülésről, illetve az ellenzéki reakciókról itt lehet olvasni.

Nagyjából hasonló időben – 12 és 14 óra között – összeomlott a kormány hivatalos koronavírus információs oldala, a koronavirus.gov.hu, vette észre az Index. Dömötör Csaba fideszes országgyűlési képviselő szerint a leállás oka egy „terheléses támadás” volt. 

A Napi.hu értesülései szerint a Magyar Telekom a mai naptól általános távmunkát hirdetett a dolgozói körében, tehát azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges, a vészhelyzet végéig otthonról dolgoznak. Amennyiben ez valaki számára nem kivitelezhető, a cég távolléti díjat fizet a munkatárs számára. A Budai Egészségkórház (BEK) tulajdonosai pedig azt jelentették be: a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó magánkórházat járványkórházza alakítják át, magándrendeléseiket szinte teljesen felfüggesztették, fekvőbeteg kapacitásukat teljesen az Operatív Törzs rendelkezésére bocsájtották. 

Az ATV információi szerint pedig akkor is elvégzik a koronavírus-tesztet a kórházban fekvő, lázas, súlyos légúti fertőzéses betegeknél is, ha ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja. A tesztet eddig csak akkor végezték el, ha egy akut légúti fertőzésben szenvedő betegnél fennállt legalább a hirtelen kezdődő, 38 fokosnál magasabb láz, a légszomj, vagy a köhögés közül egyik tünet, illetve ha az elmúlt 14 napban fertőzött területen járt. A bentlakásos szociális intézményekben, idősotthonokban látogatási tilalmat vezetnek be: csak az ott dolgozók és bent lakók léphetnek be, kivételt képez olyan eset, amikor valaki haldoklótól szeretne elbúcsúzni. 

A Ne válts vissza jegyet! mozgalom beindulása után most a Thália Színház dolgozói megalakították a Színházi Szolidaritási Alapot, melynek célja, hogy „azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, az elkövetkezendő nehéz időszakra az alap a lehetőségeihez képest támogatást nyújtson”.

Külföld

A WHO elnöke, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus megkérte a világ kormányait, hogy több gyanús esetben végezzenek teszteket, figyelmeztetve arra, hogy „vakon nem tudnak egy világjárvány ellen harcolni”. Dr. Tedros hozzátette:

„A leghatékonyabb módja a megelőzésnek és életek megmentésének az átadási lánc megtörése. Ehhez tesztelni és izolálni kell. Nem lehet vakon tüzet oltani, és nem tudjuk ezt a világjárvány megállítani, ha nem tudjuk kin fertőződött meg. Egyetlen egyszerű üzenetünk van a világ összes országának: Tesztelni, Tesztelni, Tesztelni. Minden gyanús esetet tesztelni.”

A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G7 vezetői, Emanuel Macron kezdeményezésére, online megbeszélést tartanak a mai napon. A megbeszélés célja a vakcina iránti kutatás, a járvány kezelésének összehangolása és a pénzügyi piacok megerősítése. Ezt némileg beárnyékolhatja, hogy Donald Trump megkörnyékezett egy német laboratóriumot azzal, hogy csak és kizárólag USA-nak gyártsanak ellenszert, illetve a tény, hogy az amerikai elnök anélkül rendelt el beutazási tilalmat az EU-ból hogy az európai országokkal konzultált volna.

Az Európai Bizottság kezdeményezte a külföldiek beutazásának 30 napos tiltását az Európai Unió területére. Ursula von der Leyen az Bizottság elnöke elmondta „Minél kevesebb az utazás annál inkább kordában tudjuk tartani a vírust.” A tiltás az EU-ból frissen kilépett Egyesült Királyságra nem vonatkozna, engedélyezettek lennének továbbá a szükséges utak, mint az EU állampolgárok, diplomaták és rokonaik, doktorok és vírusszakértők utazásai is. A döntéssel a schengeni övezet belső határainak ellenőrzésén igyekeznek enyhíteni, a külső határok védelmének megerősítésével. A javaslatról az Unió vezetőinek holnapi videókonferenciáján döntenek majd.

Az Európai országokban sorra hozzák meg a vírus terjedését lassítani igyekvő újabb döntéseket: a Spanyolországban a kormány nagy horderejű döntésének értelmében, ezentúl átvehetik a magán egészségügyi szolgáltatók irányítását és kisajátíthatják a szükséges egészségügyi eszközöket. Hollandiábanelrendelték az iskolák és óvodák bezárást április 6-ig, a nem-létfontosságú boltokkal, éttermekkel és kávézókkal együtt. Németországban azonnali hatállyal vezettek be hasonló intézkedéseket, valamint a közösségi életet tovább korlátozandó, az imádkozó helyek (zsinagógák, templomok, mecsetek) és a játszóterek zárva tartását is elrendelték, emellett a vasárnapi boltzár feloldásával igyekeznek enyhíteni a kereskedelemre nehezedő nyomást.

Az Egyesült Államokban eközben megkezdték az első vakcina emberi tesztelését: 45 fiatal egészséges önként jelentkezőbe fecskendezték be a seattle-i Moderna and the National Institutes of Health által fejlesztett kísérleti ellenanyagot. A sajtónak neve elhallgatását kérő forrás elmondta, az alanyoknál kizárt a megfertőződés esélye, mivel a hagyományos vakcinákkal ellentétben a most kipróbált szer nem tartalmazza a vírust semmilyen formában, ehelyett a test sejtjeit ösztönzi a vírus apró darabjainak kiválasztására, hogy aztán az immunrendszer felismerje, és megtanuljon védekezni ellene. A hír reményre adhat okot, hiszen elég gyorsan emberi tesztelésre került egy anyag, azonban a végleges piacra kerülésig egy-másfél év is eltelhet majd, miután megbizonyosodtak róla, hogy semmilyen aggasztó mellékhatása nincs a kísérleti szernek.

Eddigi összefoglalóink, a koronavírussal kapcsolatos további híreink itt, a hivatalos kormányzati tájékoztatás pedig itt érhető el.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt