Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor bejelentette: lezárják a magyar határt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A parlament mai ülését a napirend előtti felszólalásokkal Orbán Viktor miniszterelnök kezdte, aki elmondta, hogy a múlt hét végén bejelentett veszélyhelyzetre való tekintettel kért szót, amilyenre 1990 óta nem volt példa Magyarországon.

„Az egész világon, így Magyarországon is rendkívüli helyzettel állunk szemben, egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel, a kínai koronavírus az egész világon elterjedt, ezért világjárvánnyá vált. Kihívás, hogy nem csak ismeretlen vírusról van szó, hanem a koronavírus eddig sokkal gyorsabban terjed, mivel nincs vakcina, ezért nem tudjuk megállítani.”

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy jelenleg 37 világcég dolgozik a vakcina kidolgozásán, ezt a folyamatot a magyar virológusok is figyelemmel kísérik, ahol tudnak, be is csatlakoznak.

„Nem csak vakcina, de globális megoldás sem áll rendelkezésre, ezért konzultálunk mindenkivel, elsősorban a szomszédos országokkal és az EU-val. De a döntéseket nekünk kell meghoznunk, nem várhatjuk másoktól a megoldást.”

Arról, hogy mi várható, Orbán azt mondta, „a koronavírus kezelése hosszú és nehéz folyamat lesz”, a legfontosabb az alkalmazkodás, „a következő hónapokban az élet nem olyan lesz, mint megszoktuk”. Jelenleg az egészségügyi dolgozók és a rendfenntartó szervek munkája a legfontosabb, így őket támogatni kell – mondta, illetve megköszönte eddigi munkájukat.

Megköszönte továbbá, hogy a magyar emberek fegyelmezettséggel fogadták az eddigi különös korlátozásokat, amikből még számítani lehet néhányra. Ezután sorra vette a kormány eddigi, rendkívüli intézkedéseit és a lehető legszélesebb nemzeti összefogásra szólított fel.

Ezután elmondta, hogy a vírus terjedésének három szakasza van, ezek az egyéni-, a csoportos- és a tömeges megbetegedések, amik közül Magyarország egyelőre az elsőben van, de napokon belül a másodikba lépése várható. Kijelentette, hogy amíg nem áll rendelkezésre vakcina, addig a vírus elleni egyetlen esélyünk a terjedés lelassítása, az eddigi intézkedéseket is ennek érdekében vezették be.

Az operatív törzs reggeli ülését követően újabb intézkedések bevezetése mellett döntöttek, ezek:

  • Magyarország határainak lezárása a személyforgalom előtt, ezentúl csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba

  • A rendezvények általános betiltása (sportrendezvényeket, ha a szervezők vállalják a felelősséget, zárt ajtók mögött meg lehet tartani)
  • Szórakozóhelyek, mozik és kulturális intézmények bezárása
  • Éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, ez alól kivételt képeznek a patikák, drogériák és élelmiszerüzletek.

A gazdasági helyzetet úgy értékelte, hogy első az emberélet, de már most súlyos következményei vannak a vírusnak, és egész Magyarország bajba fog kerülni, de nem egyszerre. A turizmus és a vendéglátás már megérezte ezt, ezért az ágazat képviselőivel felvették a kapcsolatot, és a napokban megpróbálnak megoldást találni a helyzetükre. Bejelentette, hogy a költségvetési terveket ez a helyzet felülírja, azok újratervezését Varga Mihály vezetésével eszközölik, az önkormányzatoknak a napokban támpontokat küldenek ehhez.

Élő közvetítésünk a parlamentből:

 

Frissítés (12:40)

Ezután az ellenzéki frakciók vezetői kaptak lehetőséget, hogy a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagáljanak.

Elsőként Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kért szót, aki elmondta, hogy köszönik mindenkinek, a kormánynak is, hogy megpróbálja mérsékelni a kialakult helyzetet. Azonban Kovács Zoltán tegnap este tanúsított arroganciája ilyenkor csak olaj a tűzre, ami nem lecsillapítja a kedélyeket, hanem feltüzeli azokat.

A Párbeszéd nevében javasolta, hogy a kormány már most készüljön fel a várható munkanélküliségi helyzetre, javasolják, hogy a munkanélküliségi segély időtartamát emeljék fel háromról kilenc hónapra. Javasolta továbbá, hogy a hiteltörlesztéseket függesszék fel a következő hónapokban, illetve emeljék meg a családi pótlékot, ezzel segítve az egyedülálló szülőket. Emellett, tekintettel képviselőtársaira, javasolta, hogy helyezzék át a parlament üléseit a felsőházi terembe, ahol egy-egy ülés kihagyásával gyűlhet össze a törvényhozás.

Tóth Bertalan három pontban reagált Orbán Viktor helyzetjelentő felszólalására. Az első, hogy a legfontosabb a magyar emberek egészsége és megélhetése, a második, hogy az elmúlt évtized centralizációs kormányzati tevékenységének köszönhetően minden döntést a kormány tud meghozni, így a felelősség is az övé, Orbán Viktoré.

A harmadik, hogy az MSZP minden döntést támogatni fog, ami az első pontot szolgálja, azonban nem tudnak szó nélkül elmenni amellett, hogy „fekete öves arrogancia mestert” vezényeltek a sajtótájékoztatóra, ami gyengíti a bizalmat, olyankor, amikor a kommunikációban nyílt és őszinte beszédre, nem pedig ellenségkeresésre lenne szükség.

Elmondta, hogy az MSZP öt pontos javaslat csomagot fog ma benyújtani az országgyűlés elé, amiben szerepel, hogy a multinacionális cégek számára, amik több ezer milliárd forintot vittek ki az országból, elbocsátási tilalmat kell bevezetni. Illetve hogy ne csak a hitelek törlesztését, de a végrehajtásokat is függessze fel a kormány, és hozza előre a nyugdíjprémium kifizetést és a nyugdíjemelést.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke úgy fogalmazott: „Amikor az ember megbetegszik, akkor vizsgázik az immunrendszere, most az ország immunrendszere vizsgázik, és azt látjuk, hogy nem állunk jól.” Elmondta, hogy amíg Szerbiában fizetésemeléssel segítik az egészségügyi dolgozókat, addig itthon nincs védőfelszerelés, a háziorvosokat pedig leteremtik, hogy az ő feladatuk a saját és betegeik biztonságának biztosítása.

Kijelentette, hogy Kásler Miklóst vissza kell hívni, és munkahely védelmi alapot kell felállítani, amiből garantált béreket kell biztosítani a vírus által érintett szektorok és az állami szférában dolgozók számára.

„Mivel nehéz megjósolni, hogy a járvány milyen mértékű lesz, ezért a költséget az állam mellett a multiknak és az oligarcháknak is viselniük kell” -mondta. – „A Jobbik mindenben támogatja a kormányt, ami az ország érdekeit szolgálja, és ami nem egy Soros-terv szintű kommunikációs trükk, hanem valós intézkedés.”

Frissítés (13.10)

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerint olyan kihívás előtt áll most az ország, amelyben a pártok együtt tudnak csak sikeresen fellépni, együtt tudják csak megvédeni a magyar embereket.

„A járvány első szakaszában, a krízis kitörésekor a kormány nem bizonyította alkalmasságát” – mondta a képviselő.

Úgy véli, a kormány túl lassan és túl gyengén reagált ebben a helyzetben, és nem volt jó a kommunikáció, de hozzátette, nem akarják most kritizálni a kormányt, helyette javaslatokat tesznek inkább. Az eddig benyújtott 38 javaslatukból fél tucatot már meg is fogadtak, aminek alapjáraton örülnének, de ez most kevés – fogalmazott Arató.

Azt kéri, gondoskodjanak az ápolók és egészségügyi dolgozók védőfelszereléséről, a kormánynak pedig nagyobb terhet kellene vállalnia a munkavállalók anyagi megsegítésében a koronavírus idején. Továbbá azt kérik, a kisvállalkozóknak is segítsenek, hogy ne kelljen a bevételkiesés veszélye miatt akár az egészségüket veszélyeztetve is tovább dolgozniuk.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arra kérte a kormányt, ne legyen propaganda a koronavírussal kapcsolatos kommunikációjukban, illetve kritikával illette Kovács Zoltán vasárnapi sajtótájékoztatójának stílusát is – ezt később a párt másik képviselője, Csárdi Antal is hangsúlyozta hozzászólásában.

Keresztes azonban kiemelte azt is, hogy a párt üdvözli azt a döntést, hogy bezárták az iskolákat és lezárták a határokat. Elmondta, hogy sok falu polgármestere kereste meg azzal, hogy a falugondnokok segítenék az idős lakókat, de védőfelszerelés híján nem tudják.

Ebből kifolyólag arra kérte a kormányt, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a falugondnokok, valamint a tömegközlekedésben dolgozók is kapjanak védőfelszerelést.

Hozzátette, az egészségügyben 30 százalékos béremelést kellene a kormánynak teljesítenie, a szociális ágazatban pedig 50 százalékosat. Legyen meghosszabbított álláskeresési támogatás és az albérlet-támogatást is tolják ki, illetve vezessenek be távolléti díjat azoknak, akik azért nem tudnak  munkába menni, mert a gyerekükre kell vigyázni – mondta el a frakcióvezető. Keresztes azt is kijelentette, hogy az LMP 600 milliárd forintot talált a költségvetésben ahhoz, hogy ezeket a rendkívüli intézkedéseket meg lehessen tenni.

A KDNP részéről Harrach Péter szólalt fel, aki azzal kezdte hozzászólását, hogy szerinte a felszólalók „elfelejtették azt a fél mondatot, hogy a provokációnak nincs helye most”. Ezt arra válaszul mondta, hogy az ellenzék a kormány kommunikációját kritizálta.

Harrach szerint a kereszténydemokrata hozzáállás 2 pilléren nyugszik: kerülni kell a felesleges kockázatokat, és a „ne féljetek” gondolata is fontos, amit II. János Pál pápa sokat emlegetett a rendszerváltás időszakában. Bátorságra van szüksége mind az orvosoknak, mind a képviselőknek, akik fizikailag közel ülnek egymáshoz a Parlamentben.

Kocsis Máté ezt követően megjegyezte, hogy rossz volt látni, hogy még egy ilyen helyzetben sem maradnak el a személyeskedések, Jakab Péternek pedig külön elmondta, hogy „nincs itt a helye ennek most”. Hozzátette, „sunyiságra sincs most mód”, a mértéktartást, a provokáció elhagyását kell most gyakorolni – és  ez vonatkozik a média munkatársaira is.

Orbán Viktor ezután ismét felszólalt, elismételt számos olyan információt és intézkedést, amelyet már ismertetett a kormány a koronavírussal kapcsolatban, majd arra kérte az ellenzéket, hogy

„hagyjuk abba az olyan szamárságokat, mint hogy a kormány nem tudta megfékezni a vírus bejutását Magyarországra”.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője elmondta, egy ilyen esetben a politikai vezetésnek is változtatnia kellene, nem csak az embereknek, így probléma, hogy Orbán még mindig a gazdasági növekedésről beszél.

„Most a vírust kell lassítani, mert aki időt nyer, az életet is nyer” – fogalmazott.

Tordai hozzászólásában hangsúlyozta, nem elég csak gazdaságvédelmi csomagokról beszélni a hamarosan bekövetkező válság küszöbén, az embereket segítő csomagokról is szólni kellene.

Ezért a Párbeszéd kezdeményezi, hogy hozzanak létre egy társadalomvédelmi akciótervet is, amivel azokat segítsék, akik eddig is nehezen éltek, vagy éppen a válság miatt kerülnek majd rosszabb helyzetbe.

A képviselő szerint csökkenteni kell a kiadásokat a háztartások és a kormány oldalán is, így szükséges lenne felfüggeszteni a rezsiköltségeket és a törlesztőrészleteket. Fontos, hogy megteremtsék a jövedelembiztonságot, illetve minden gyermek egyenlő támogatását – hiszen most a munkajövedelemhez kötik a gyerekek támogatását.

Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője arra szólította fel Tordait, hogy vegye figyelembe, hogy ebben a szakaszban az emberéletek védelme az első, utána jöhetnek csak a gazdasági kérdések.

„Hosszú küzdelemre kell berendezkednünk, és erre sehol nem volt példa az elmúlt évtizedekben” – mondta Dömötör.

Tóth Bertalan újbóli hozzászólásában részletesen ismertette az MSZP 5 pontos javaslatcsomagját:

  • A magyar emberek egészségét védő intézkedéscsomag érinti mind az egészségügyben dolgozók, mind az orvoshoz forduló emberek érdekeit és védelmét.
  •  A dolgozó emberek, munkavállalók és hazai KKV-k érdekeit védő intézkedéscsomag célja, hogy a járvány nyomán kialakuló helyzetben a dolgozó emberek megélhetése biztosított legyen.
  • A harmadik csomag az időseket, nyugdíjasokat, és szociális ellátásban részesülőket védő intézkedéscsomag, mert ők a leginkább kitettek a járvány hatásainak.
  • A negyedik csomag a pedagógusokat és a köznevelésben érintett embereket, diákokat védő intézkedéscsomag, mert az iskolákban, óvodákban összezárt gyermekek tünetmentesen képesek terjeszteni a vírust a dolgozók és családtagjaik felé.
  • Az ötödik csomag a szülőket védő intézkedéscsomag, amely a járványhelyzet erősödésének esetére garantálja, hogy a szülők a gyermekeik felügyeletével kapcsolatban állami segítséget kapnak.
Címlapkép: Országgyűlés közvetítés