Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump kísérlete a koronavírus-vakcina monopolizálására az egyik legrosszabb tőkés reflex

Ez a cikk több mint 4 éves.

Donald Trump ismét megmutatta, hogy ő Donald Trump, és az „America First!” szlogen minden esetben azt jelenti amit sugall, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy úgy gázol át másokon és más országokon, ha abból gyakorlati haszna nem származik, mindössze annyi, hogy másokhoz képest van jobb helyzetben.

Persze az is elítélendő véleményem szerint, mikor erőfölényét arra használja ki egy szervezet, csoport, egyén, hogy a másik kárára még jobban járhasson – mellesleg: erről szól a kapitalizmus – de az, amikor valaki csak azért lelövi a szomszéd tehenét, hogy a másiknak ne legyen, egész egyszerűen vérlázító. Na de várjunk csak: tulajdonképpen ez is a kapitalizmus működési logikájából fakad.

Trump ugyanis arra vetemedett – ami egyébként az üzleti életből érkező agresszív tőkésként nem meglepő fordulat – hogy megpróbáljon gyakorlatilag kilóra megvenni egy, a német kormánnyal együttműködő vakcinafejlesztő laboratóriumot az ott dolgozó tudósokkal együtt.

Mégpedig azért, hogy vakcinát fejlesszenek az USA-nak, és csak nekik.

Ez első ránézésre nettó gonoszságnak tűnik, és még másodikra is egy világjárvány idején, de gondoljunk csak bele – a gyógyszercégek gyakorlatilag minden készítménnyel ezt csinálják, amíg le nem jár a formulára megadott szabadalom, így évtizedekig annyiért árulnak egy-egy gyógyszert, amennyiért nem szégyellnek.

Világjárvány idején azonban, mikor az egyes országok inkább visszavesznek az ellenségeskedésből és a nemzetközi segítségnyújtás olyan példáit látjuk, mint hogy Kína – ahogy jelenleg az ilyesmiből túltermelés van, és elég erős országimázs-szaga is van a dolognak – a koronavírus kezelésére használható eszközökkel segíti ki Olaszországot, Trump lépése egészen meghökkentő.

Szerencsére Németország megakadályozta a trumpi terv végrehajtását.

 

Ahogy Jens Spahn egészségügyi miniszter nyilatkozta, a kutatóközpontban az egész világ számára fejlesztenek gyógymódot, nem egyes országok számára, és noha Németország sem a tőkés elnyomás elleni küzdelem élharcosa, reménykedhetünk benne, hogy amennyiben egyszer elkészül a vakcina, valóban megosztják a tudást a világgal.

A fenti történet mindenesetre több nagyon fontos dologra világít rá. Ezek közül az egyik mindenképp az, hogy a tőkés rendszer logikája alapján irányítani egy országot mérhetetlenül ön- és közveszélyes, hisz azt nézhettük végig, hogy a világ legnagyobb katonai és gazdasági hatalmának a vezetője megpróbálja elintézni, hogy csak az ő népének jusson a gyógymódból egy globális válság idején.

Tette ezt úgy, hogy amennyiben egy gyógymódot kifejlesztenek, technikai szempontból egyébként semmi sem gátolná meg a kutatókat abban, hogy az interneten, tudományos lapokban, vagy akár nemzetközi galambposta-hálózaton nyilvánossá tegyék a vakcina formuláját, hogy azt tetszés szerint bárki reprodukálhassa.

Természetesen az USA szempontjából hatalmas fegyvertény lenne, ha csak ők rendelkeznének a vakcinával, ez kétségtelen, ráadásul akár haderejével is meg tudná védeni kizárólagos tulajdonát, melyet azzal oszt meg, akivel jónak látja akár licenszdíj, akár valamilyen más szolgáltatás ellenében.

Egy ilyen kórság elleni gyógymódért ugyanis vélhetően nagyjából annyit kérhetne, amennyit csak akarna, és szemben az atommeghajtású repülőgéphordozókkal, nem hogy pénzbe nem kerül, de még bevételt is hoz, ha egy-egy országot zsarolnak vele. Mellesleg az említett anyahajók vélhetően egy héten belül megjelennének bármely más ország partjainál, ha bejelentené, hogy kizárólag önmaga számára fejlesztene vakcinát.

Itt egyébként felmerülhet egy érv, ami a privát gyógyszergyártókkal kapcsolatban is sokszor felmerül, miszerint amennyiben egy cég (állam, baráti társaság vagy szekta, stb.) saját költségén kifejleszt egy terméket, akkor miért ne értékesíthetné olyan áron, hogy visszahozza a költségeket?

Erre a válasz, hogy sem államoknak, sem magáncégeknek nem lenne szabad emberek egészségén kufárkodniuk. És itt nem csupán a koronavírus ellenszerének fejlesztéséről van szó, de világosan megmutatja az egészségügyi magáncégek működési logikájának a problémáját is, miszerint ezek a cégek ugyanúgy a tulajdonosok tőkéjének szaporítását szolgálják, mint bármilyen más magáncég.

Mégis, napjainkban az egyre kevesebb állami, közszolgálatot ellátó kutatólaboratórium helyett javarészt magáncégek fejlesztenek gyógyszereket, aminek egyenes következménye, hogy rengetegen nem jutnak hozzá a megfelelő gyógyszerekhez pusztán anyagi okok miatt. Az Egyesült Államok elnökének terve mindössze annyiban újdonság, hogy egy világjárvány idején monopolizálná a gyógymódot egy állam és lakossága részére, de a logika igen hasonló.

Lehetne folytatni ezt a gondolatmenetet azzal, hogy ugyan, az nem problematikus hogy az emberek jólétének és jóllétének egyéb feltételein, például a lakhatáson vagy az élelmezésen nyerészkednek magáncégek, miközben a rendelkezésre álló erőforrások és technológia mellett a nélkülözők szükségletei is kielégíthetőek lennének? Dehogynem, és noha az életünk minden aspektusát át és átszövő tőkés rendszer jellege miatt ezek a kérdések is összefüggnek a gyógyszerekhez való hozzáférés kérdésével, azonban egy másik cikk témái.

Ami egy fontos kérdés ezzel az esettel kapcsolatban, hogy mi lesz a nemzetközi visszhangja.

Konkrétan ugyanis többek között egyik legközelebbi szövetségesét, az Európai Uniót kívánta gyakorlatilag meglopni azzal, hogy kizárólag az USA számára tette volna hozzáférhetővé a vakcinát, ami miatt Németországgal komolyan össze kellett akasztania a bajszát.

Ahogy a Welt cikkében is írják, Európa ezt nem fogja egyhamar elfelejteni. Mármint valószínűleg valóban nem felejti el egész addig, ameddig Trump elnök nem áll elő valamilyen kiváló üzlettel, ami persze elsősorban a nemzetközi tőkésosztály érdekeit szolgálja, és hiába a kemény szavak, az USA elnöke valószínűleg nem téved, mikor üzleti tapasztalataira hallgatva úgy dönt, hogy még ilyen vérlázító arcátlanság is megengedhető.

Hisz végtére is, úgyis a pénz beszél.

Addig is, kíváncsian várjuk, hogyan fog az amerikai magánegészségügyi rendszer megbirkózni a koronavírus-járvánnyal. A gazdagoknak vélhetően közvetlenül nem lesznek komoly problémáik, kérdés, mikor realizálják, hogy a bérből élők tömegei nélkül összeomlik a rendszer, melyen élősködnek.

Valószínűleg egyébként látják, és lesznek megfelelő transzferek, hogy valamennyire azért óvják a szegényebbek egészségét is, és vélhetően globális szinten ez lett volna a célja Trumpnak is a vakcina monopolizálásával. Megkapná minden ország, amennyiben elég teret enged az amerikai befolyásnak, hiszen a nemzetközi gazdasági rendszerben az USA is csúnyát bukna, ha a perifériaországok elkezdenének egymás után bedőlni.

Ez a próbálkozás most nem jött össze, de ne legyen illúziónk, nem az utolsó volt, hogy egy centrumország megpróbáljon a járványt kihasználva a meglévő mellé még némi előnyt összekaparni a világ többi részével szemben.