Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EMMI csak tanítás után engedné sztrájkolni a pedagógusokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Első négy-öt órájuk megtartása után, a hátralévő időben pedig a gyerekek felügyeletének garantálása mellett engedné sztrájkolni a tanárokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma – tudta meg a Népszava.

Ezt az ajánlatot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tette a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyalásokon.

„Kijelentettük, hogy ezt az ajánlatot egy az egyben elutasítjuk, még vitaalapnak sem tekintjük” – reagált erre a szakszervezet.

A tanárok érdekvédői ugyanis úgy érvelnek, korábban két bírósági döntés is kimondta, a sztrájktörvény által előírt „elégséges szolgáltatás” nem jelenti azt, hogy minden tanintézményben kellene biztosítani a gyerekfelügyeletet, sőt az elégséges szolgáltatás alapból maximum ezt a felügyeletet foglalja magába, az oktatást nem.

Maruzsa válaszában rámutatott: mivel más sztrájkbizottságoknak is a fenti ajánlatot adták, ezt nem fogják visszavonni, de arra kérte a szakszervezet képviselőit, küldjenek újabb ajánlatot az Emmi számára jogi érveléssel alátámasztva, majd a közeljövőben egyeztessenek megint a kérdésről.

A PDSZ ígéri, erre még a héten sor kerülhet, ám ha nem sikerül megegyezni, bírósági útra terelik a kérdést.

Ahogy azt már korábban hangsúlyozta, a PDSZ – az ágazat másik szereplőjéhez, a Pedagógusok Szakszervezetéhez hasonlóan – elutasítja a Kásler Miklós által múlt héten hirtelen bejelentett 10 százalékos „béremelést” is – és ennek a legutóbbi tárgyaláson is hangot adtak.

A szakszervezet szerint nem valódi béremelésről, csupán egy bérpótlékról van szó, amely kiszámíthatatlan, bármikor visszavonható és odaítélésének módja bérfeszültséget okoz az intézményvezetők és a többi pedagógus között.

A PDSZ hangsúlyozta: nem az intézményvezetők illetményét sokallják, hanem azt tartják gondnak, hogy a beosztott pedagógusok, illetve a pedagógusi munkakörben foglalkoztatott munkavállalók – például szakszolgálati dolgozók –, azon belül a pályakezdők bére kevés.

A PDSZ a tárgyalások során komolyabb béremelést és a pedagógusok munkaterheinek csökkentését kéri. Korábban mára, március 2-ra ígérték, hogy bemutatják tiltakozásuk további lépéseit.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán