Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Utcára vonultak a pedagógusok, a PDSZ munkabeszüntetést hirdet márciusban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) 19. kongresszusának első napján demonstrációt tartott az Nemzeti Alaptanterv, illetve a székképzési törvény átalakítása ellen. A tiltakozók az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonultak, ahol sajtótájékoztatót tartottak.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke arról beszélt, sem a NAT, sem a szakképzés átszervezése nem gyermekbarát és nem munkavállaló-barát, ezért a tiltakozás elemi kötelessége mindenkinek, „aki egy kicsit közelebb hajolt már a pedagógiához, az oktatáshoz”.

„Nem megengedhető, hogy messze meghaladott módszerekre kényszerítsük a gyermekeinket. Hogy ne élményszerű oktatásban részesüljenek, hanem felesleges biflázásban”

– mondta Szűcs, aki szerint struktúraváltásra, paradigmaváltásra van szükség.

Szűcs szerint még ha a világ legjobb NAT-ja és a világ legjobb szakképzési törvénye is született volna meg (ami nem így történt), akkor is azt mondaná, hogy túl kevés az idő arra, hogy megfelelően be tudják vezetni, hiszen a pedagógusok így is 56-57 órát dolgoznak egy héten, az átállás így lehetetlen.

A szakszervezet vezetője kijelentette, a PDSZ minden eszközzel tiltakozik az új NAT ellen – beleértve a sztrájkot is. De – mivel a sztrájktörvény miatt Magyarországon a közszférában szinte lehetetlen sztrájkolni – kénytelenek olyan eszközökhöz folyamodni, amelyek a munkabeszüntetés bizonyos fajtáját jelentik. Ezért

„március 2-án fel fogjuk tárni azt a jogi módszert, azt a technikát, amellyel a munkabeszüntetés úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet, egy-egy intézményben elgondolkozzanak a kollégák, hogy igazi joghátrány nélkül le tudják állítani a működést”

– mondta, majd hozzátette: ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem „a megalázott közszféra egészének”.

A szakszervezet tehát március 2-án ismerteti, mikorra hirdetnek tiltakozási mozgalmat, a kormánynak pedig két hetet adnak arra, hogy „fontolgassa” a bejelentést. A demonstrációról és a sajtótájékoztatóról készült élő felvételt itt lehet megnézni:

A szakképzés átalakításáról itt írtunk bővebben, az új NAT-ról szóló híreink pedig itt és itt követhetőek.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán