Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek szerint a bejelentett 10%-os pedagógus béremelés igazából „kevesebb mint 0%”

Ez a cikk több mint 4 éves.

A pedagógusok számára tíz százalékos béremelést jelentett be a mai napon Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, ám ez a szakszervezetek szerint mindenféle egyeztetés nélkül történt, ráadásul az is elég esetleges, ki és mikor kapja meg.

A PDSZ szerint a kormány az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése óta felháborodott pedagógusok szemét a „béremelésnek látszó pótlékkal akarja kiszúrni”.

 Ez a 10 százalékos pótlék nem béremelés. Hogy mihez képest kapsz 10 százalékot, egyelőre még nem is világos. Mivel pótlékként érkezik hozzád, bármikor elvehetik. A PDSZ-t ráadásul ugyanezen egyeztetésen úgy tájékoztatták, hogy ha ez a terv valóra válik, akkor az intézményvezetőknek és a helyetteseiknek viszont közel 100%-os pótlékemelést kívánnak juttatni. Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket.

-írja az érdekvédelmi szervezet Ne dolgozz ingyen! oldalán megjelent közleményben a mai hírre reagálva.

A PDSZ szerint az így „megvásárolt” intézményi dolgozók feladata lesz, hogy kezeljék a feszültséget, amely a nemzeti alaptanterv miatt megváltozott tantárgyi óraszámokból keletkezik.

A szakszervezet továbbra is kitart követelései mellett: a béreiket a mindenkori, és nem a 2014-es minimálbérhez szeretnék igazíttatni, illetve kérik, hogy egységesen, minden oktatási dolgozó kapjon egyszeri, 60 százalékos illetményfejlesztést, az elmúlt évek az elmaradt béremelései miatt. A PDSZ arra szólítja fel a partnerszakszervezetet (a PSZ-t), hogy ők is támogassák ezt a törekvést.

A PDSZ közelménye szerint ez a tíz százalék a gyakorlatban ráadásul majdnem hogy a nullával egyenlő, ugyanis:

  • Az életpályamodell bevezetésekor több pótlékot és juttatást is beolvasztottak az alapbérbe, így fedezték a béremelés 30 százalékát, akkor arra hivatkoztak: nem pótlékot akarnak adni, hanem tisztes alapilletményt. „Mi történik most? Pótlék formájában jön az emelés, amely az életpályamodell kudarcának újabb közvetett elismerése”.
  • Kásler kijelentésével ellentétben ma nincsen Magyarországon diplomás bérminimum: a pályakezdő, gyakornok tanárok bére azért emelkedett január 1-től 8%-kal, mert nem érte el a garantált bérminimumot, az ún. szakmunkás minimálbért. Erre épül rá a tíz százalékos emelés – de az összesen 18 százaléknyi emelés „messze nem elegendő a pedagógushiány elhárítására, a súlyozott emelésre, vagyis arra, hogy különösen a pályakezdők béremelése kapjon nagyobb hangsúlyt”.
  • Az idei évre jósolt 4-5 százalékos infláció miatt a pótlék „kb. 0% reálbér-növekedést jelent”

Frissítés (02. 25. 9:36): A Pedagógusok Szakszervezete a Facebook bejegyzés után hosszabb közleményben is reagált a béremelésre. Mint írják, elfogadhatatlan, hogy Kásler Miklós bejelentése szerint csak júliustól és csupán 10 százalékkal emelkedjen a pedagógusok bére, amelyet „ágazati szakmai pótléknak” nevezett a miniszter.  A PSZ ugyanis béremelést követelt és nem pótlékot, amelyet a kormány bármikor visszavonhat. Ráadásul ez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a
nemzetgazdasági átlagot sem éri el a pedagógusok keresete.

„A PSZ még indokoltabbnak tartja a Pedagógusok Sztrájkbizottságának létrehozását és emlékezteti a kormányt: még mindig nem jelölte ki a hivatalos tárgyalópartnert, holott a határidő lejárt. (Emlékeztetőül: A PSZ azt követeli, hogy a pedagógusok és a közalkalmazottak bértáblája számítási alapja a mindenkori minimálbér legyen, a szakképzésben dolgozók maradjanak közalkalmazottak, a pedagógusok tanítással lekötött óraszámát hetente 22 órában rögzítsék.) – írják.