Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP jelöltje nyerte az időközi választást a 13. kerületben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Időközi képviselőválasztást tartottak vasárnap a 13. kerület 9. választókörzetében, ahol Kerpel-Fronius Gábor korábban lemondott posztjáról, hogy Karácsony Gergely egyik főpolgármester-helyettese legyen.

A szavazáson az MSZP-s Tóth József támogatásával indult Vaju Viktória, aki 42 százalékkal nyerte a választást az index.hu értesülései szerint, Momentum pedig külön indította Polyák Krisztinát, aki nem sokkal lemaradva, tőle végül 35 százaléknyi voksot szerzett. A Fidesz színeiben a volt LMP-s Tempfli József pályázott a képviselőségre, aki harmadik lett.

A részvétel viszonylag alacsony, alig 20 százalék körüli volt.

Ezzel a papírforma érvényesült, de a helyi momentumos jelöltnek sikerült erős második helyezést elérnie.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az ősszel még gördülékenynek tűnő ellenzéki együttműködés Angyalföldön decemberben bicsaklott meg: a Momentum december 10-én mutatta be új jelöltjét, a 28 éves Polyák Krisztinát, nem sokkal később azonban Kerpel-Fronius Facebookon közölte, hogy Tóth József polgármester és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyezték, hogy a jelölés jogát adja át nekik.

Állítása szerint ezt ő meg is tette, viszont a Momentum országos elnöksége felülbírálta döntését, és bár neki ez kellemetlen helyzet volt, egyetértett vele, és reméli, az egyesült ellenzék beáll majd Polyák Krisztina mögé.

Válaszul az MSZP közölte, hogy meg vannak döbbenve azon, hogy „a Momentum váratlanul, egyoldalúan véget vetett a tárgyalásoknak és a sajtón keresztül próbál nyomást gyakorolni a szövetségeseire”, majd december 23-án ők is bemutatták saját képviselőjelöltjüket, Vajó Viktóriát.

Az üzengetés itt nem ért véget, január elején az ellenzéki együttműködést a szocialisták részéről koordináló Molnár Zsolt az ATV-ben tagadta Kerpel-Fronius állításait. Arra a kérdésre, hogy minek nevezné azt, amikor Tóth József kijelentette, hogy nem szavazza meg Kerpel-Fronius új pozícióját, ha nem kapják meg a jelöltállítás lehetőségét, Molnár azt felelte:

„Ennek semmi köze a zsaroláshoz. Zsarolás az, amikor valakitől anyagi haszonszerzés végett, valamire rá akarnak beszélni.”

A pártigazgató szerint azonban semmi ilyesmi nem hangzott el a megbeszélésen, és ezt azért állítja, mert ő is jelen volt. Hozzátette: Kerpel-Fronius a saját akaratából lett főpolgármester-helyettes és így fogadta el Tóth József ajánlatát is.

Ebbe a csörtébe érkezett a helyi Fidesz bejelentése, miszerint a nemrég még LMP-s Tempfli Józsefet indítják.

(index.hu)