Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bemutatkozott Kerpel-Fronius Gábor XIII. kerületi utódja, de egyelőre nem állt be mögé az egyesült ellenzék

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kerpel-Fronius Gábor múlt héten összeférhetetlenség miatt lemondott a XIII. kerületi önkormányzati képviselői posztjáról, miután Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesnek választotta a Városházán.

Kedden délelőtt pedig bemutatta a Momentum új jelöltjét, Polyák Krisztinát. Hozzátette, remélhetőleg az egyesült ellenzék is támogatni fogja őt a helyi, időközi önkormányzati választáson.

Polyák Krisztina elmondta, hogy 28 éves, a kerületben született, és jelenleg is itt él és dolgozik. A korábbi választási kampányokban szerzett tapasztalatai motiválták arra, hogy elinduljon a képviselői posztért.

Úgy fogalmazott, lehetősége volt betekinteni a 9. választókerület nehézségeibe: zavarja, hogy az új építésű társasházak sűrűn lakottsága miatt a kommunális és a szelektív hulladék szállítása és tárolása nincs megoldva, ezért az utcák gyakran szemetesek. Eközben a hagyományos társasházakban sok lakás nem összkomfortos, és az ivóvíz minősége is rossz.

„A körzet önkormányzati képviselőjeként azon fogok dolgozni, hogy elérjem minél több régi építésű társasház felújításának önkormányzati támogatását, az utcák megtisztítását, a macskaköves burkolatú utak cseréjét, illetve a kisgyermekes családok számára több zöldövezet és park létrehozását” – mondta el Polyák Krisztina.

Kerpel-Fronius a lemondását bejelentő Facebook posztjában azt írta,  a Momentumnak továbbra is az a szándéka, hogy ezúttal is összellenzéki jelölés legyen, és azt tartják helyesnek, ha ebben a körzetben a Momentum állíthatna jelöltet, ahogy eddig is. De egyelőre úgy tűnik, ebben még nincs egyetértés a pártok között.

„Annak ellenére, hogy Tóth József és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyeztek, hogy a jelölés jogát adjam át nekik. Ezt az erős nyomás alatt meg is tettem, néhány perccel az alakuló ülés kezdete előtt. A Momentum országos elnöksége azonban ezt a döntésemet egy héttel később felülbírálta – bár ez nekem személyesen kellemetlen helyzetet eredményezett, a döntés tartalmi részével messzemenően egyetértek” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes.

A posztban leírta, azért kell mindenképpen a Momentumnak jelöltet állítania, mert az ellenzéki pártok közötti együttműködés szelleméből az következik, hogy ilyen esetben az addigi jelölő szervezetet illeti meg a jelölés joga.

Másfelől azért is lenne célszerű a pártnál maradni, mert a Momentum már eleve nagyon komoly kompromisszumot kötött, amikor az EP-választás 21,37%-os XIII. kerületi eredményét követően elfogadta azt a kerületi együttműködési megállapodást (a DK-val teljesen azonos módon), amely az EP-választáson 13,54%-ot elért MSZP 13 jelöltjével szemben egyetlen képviselőjelölti helyet juttatott a Momentumnak.

A Momentum országos elnökségének álláspontja szerint ellentmond az ellenzéki együttműködés szellemének és a népképviselet alapelveinek, ha a szocialista párt a Momentumot meg akarja fosztani ettől az egy képviselői helytől is. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a megüresedett helyre az időközi választáson is a Momentum állíthasson jelöltet.

Az időközi választás várhatóan 2020 kora tavaszán lesz.

Frissítés (14.08): Az MSZP XIII. kerületi szervezete Facebook-oldalán reagált Kerpel-Fronius állításaira. A posztban a főpolgármester-helyettest szavahihetetlennek nevezik, ugyanis szerintük pont ő rúgta fel azt a megállapodást, amely szerint a megüresedett helyre az MSZP indíthat jelöltet.

„Kerpel-Fronius Gábor az önkormányzati választások előtt, a tárgyalások során többször kifejtette álláspontját, hogy 5 évre vállalja a képviselői megbízatást. Az önkormányzati választások után is többször elmondta, hogy nem lesz főpolgármester-helyettes. Az a tény, hogy a főpolgármester-helyettes a választást követő 1 hónap elteltével cserben hagyja választóit, megkérdőjelezi komolyságát, hitelességét. Nem mi fosztottuk meg képviselői helyétől, ő mondott le róla. A népképviselet helyett a pozíciót vállalta. Az általa elért 75%-os eredmény a XIII. kerületben nem kiugró, ez a baloldali összefogás jelöltjei között átlagosnak számít” – írják.

Címlapkép: Kerpel-Fronius Gábor Facebook-oldala