Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volt LMP-s jelöltet indít a Fidesz Angyalföldön, ahol az ellenzék képtelen megegyezni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Angyalföldet szokás az utolsó szocialista fellegvárként emlegetni: Budapest XIII. kerületében a tavaly őszi önkormányzati választáson Tóth József (MSZP), 1994 óta regnáló polgármester a szavazatok közel 82 százalékát szerezte meg, és felsorakozott mögötte a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is.

A képviselő-testület 15 tagja az ellenzéki együttműködés jelöltje volt, a 6 bekerült fideszes képviselő mind kompenzációs listáról ülhetett be.

Innen nézve jóformán lefutott meccsnek tűnhetett a március elsejére kiírt időközi választás is, amire azért lett szükség, mert a kilences számú egyéni választókerületben képviselői helyet nyerő Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) lemondott posztjáról, hogy Karácsony Gergely egyik főpolgármester-helyettese legyen.

Csakhogy az őszre gördülékenynek tűnő ellenzéki együttműködés Angyalföldön megbicsaklott: a Momentum december 10-én mutatta be új jelöltjét, a 28 éves Polyák Krisztinát, nem sokkal később azonban Kerpel-Fronius Facebookon közölte, hogy Tóth József polgármester és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyezték, hogy a jelölés jogát adja át nekik. Állítása szerint ezt ő meg is tette, viszont a Momentum országos elnöksége felülbírálta döntését, és bár neki ez kellemetlen helyzet volt, egyetértett vele, és reméli, az egyesült ellenzék beáll majd Polyák Krisztina mögé.

Válaszul az MSZP közölte, hogy meg vannak döbbenve azon, hogy „a Momentum váratlanul, egyoldalúan véget vetett a tárgyalásoknak és a sajtón keresztül próbál nyomást gyakorolni a szövetségeseire”, majd december 23-án ők is bemutatták saját képviselőjelöltjüket, Vajó Viktóriát.

Az üzengetés itt nem ért véget, január elején az ellenzéki együttműködést a szocialisták részéről koordináló Molnár Zsolt az ATV-ben tagadta Kerpel-Fronius állításait. Arra a kérdésre, hogy minek nevezné azt, amikor Tóth József kijelentette, hogy nem szavazza meg Kerpel-Fronius új pozícióját, ha nem kapják meg a jelöltállítás lehetőségét, Molnár azt felelte:

„Ennek semmi köze a zsaroláshoz. Zsarolás az, amikor valakitől anyagi haszonszerzés végett, valamire rá akarnak beszélni.”

A pártigazgató szerint azonban semmi ilyesmi nem hangzott el a megbeszélésen, és ezt azért állítja, mert ő is jelen volt. Hozzátette: Kerpel-Fronius a saját akaratából lett főpolgármester-helyettes és így fogadta el Tóth József ajánlatát is.

Vagyis az ellenzék épp az ellenzéki fellegvárban indít egymásra két jelöltet, miközben nagyjából egy éve másról sem hallunk, mint az ellenzéki együttműködésről, mindenekfelett.

És bár ez az a meccs, ahol – vélhetnénk legalábbis – a Fidesz labdába sem rúghat, azért sikerült nekik is húzniuk egy meglepőt.

Az Azonnali írta meg, hogy az időködi választáson azt a Tempfli Józsefet indítják a kormánypártok, akit a Fidesz nemrég az LMP-től csábított át.

Tempfli tavaly augusztusban lépett ki az LMP-ből, szeptemberben viszont már fideszes színekben készült az önkormányzati választásra. Akkor a választókerület elnöke, Harrach Tamás azzal indokolta az igazolást, hogy „az LMP agóniája már visszafordíthatatlan stádiumba került”, Tempfli viszont jó képviselő.

Bár ez az önkormányzati választáson nem igazán derült ki (a 7. számú választókerületben kevesebb mint 25 százalékot szerzett), most kap még egy esélyt a bizonyításra.

Az Azonnali azon kérdésére, lehet-e esélye a fideszes jelöltnek az ellenzéki civakodás közepette, Harrach annyit válaszolt: nem ebben bíznak, hanem Tempfli Józsefben és a választókban.

„Tempfli József tényleg egy jó képviselő, állhatatos ember. Olyan energikus és akkora a munkabírása, hogy ez alkalmassá teszi erre a szerepre, emellett a Fidesz is igyekszik majd teljes mértékben támogatni őt” – fogalmazott Harrach.

És hogy még véletlenül se zavarjon össze senkit, hogy kevesebb mint fél éve Tempfli még egy másik párt színeiben politizált, Harrach azt is megígérte, hogy „jó nagy Fidesz-logóval” fogják egyértelműsíteni a helyzetet, bár az szerinte is jó kérdés, hogy egy „erős képviselőt, akit a választók LMP-sként ismertek, de most már „hálisten” fideszes, azt hogyan aposztrofálják majd”.

A két ellenzéki és egy fideszes jelölt mellett a Mi Hazánk is indít saját
azt a Nagy Zsoltot, aki ősszel még Újpesten próbálkozott.
via Azonnali