Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lesz ellenzéki összefogás, az MSZP is saját jelöltet indít a XIII. kerületi választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Március 1-jén időközi önkormányzati választás lesz Budapest XIII. kerületének 9. körzetében, miután az október 13-án megválasztott Kerpel-Fronius Gábor lemondott képviselői mandátumáról főpolgármester-helyettesi megbízása miatt.

A Momentum december 10-én már bemutatta új jelöltjét, a 28 éves Polyák Krisztinát, aki elmondta, a kerületben azért fog dolgozni, hogy

  • minél több régi építésű társasház felújítását támogassa az önkormányzat
  • cseréljék le a macskaköves burkolatú utakat és tisztítsák meg az utcákat
  • illetve hogy a kisgyermekes családok számára több zöldövezetet és parkot hozzanak létre

Eközben azonban feszültség lett a Momentum és az MSZP helyi szervezete között. Kerpel-Fronius akkor azt írta Facebookon, Tóth József polgármester és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyezték, hogy a jelölés jogát adja át nekik. Ezt ő meg is tette, viszont a Momentum országos elnöksége felülbírálta döntését, és bár neki ez kellemetlen helyzet volt, egyetértett vele, és reméli, az egyesült ellenzék beáll majd Polyák Krisztina mögé.

Ezután a kerületi MSZP erre reagálva az alábbit válaszolta:

„Megdöbbenve értesültünk, hogy a Momentum váratlanul, egyoldalúan véget vetett a tárgyalásoknak és a sajtón keresztül próbál nyomást gyakorolni a szövetségeseire. A mai napig biztosak voltunk abban, hogy tárgyalásos úton rendezni tudjuk a kialakult helyzetet. Ez a lehetőség a Momentum mai önkényes lépésével szertefoszlott.”

Úgy tűnik, azóta sem sikerült megegyeznie a két pártnak, ugyanis az MSZP december 23-án délután bemutatta saját képviselőjelöltjét.

„Az MSZP szerette volna, hogy ismét közös jelöltet tudunk állítani, ezért tárgyaltunk és szóbeli megegyezés is létrejött. A Momentum Mozgalom országos központja ezt azonban felrúgta, és később megjelölte saját jelöltjét is. Így számunkra sem maradt más lehetőség, minthogy a kerület és a Lokálpatrióta Egyesület közös jelöltjét bemutassuk” – mondta el Borszéki Gyula, az MSZP XIII. kerületi elnöke.

Jelöltjük a 28 éves Vajó Viktória, aki környezetvédelmi szakember, kerületi lakos és a Lokálpatrióta Egyesület tagja. Vajó elmondta, számára a környezetvédelem nem csak egy szakma, ez a szívügye is. 5 éve dolgozik a kerületben, az októberi választások alatt 4 kampányban vett részt, a lakókkal tartotta a kapcsolatot.

„Támogatni fogom, hogy a Tatai úton parkoló legyen, hogy a megújuló energia felhasználásához a társasházaknak az önkormányzat adjon támogatást, valamint szeretném, ha a Reitter Ferenc utcán légszennyezést mérő eszköz lenne kihelyezve folyamatosan” – nyilatkozta a képviselőjelölt.

A XIII. kerületi Lokálpatrióta Egyesület ezt írja magáról Facebookon a bemutatkozásban:

Budapest XIII. kerületéhez kötődő és a helyi érdekeket szem előtt tartó, a kerületéért tenni akaró és a kerületi hagyományokat őrző civil szervezet.

Az Egyesület a kerületi hagyományok felkutatását, megőrzését és ápolását, illetve erősítését tekinti alapvető céljának. Ezen belül:
– a XIII. kerület történeti múltjának, szellemi hagyatékának, illetve természeti és épített értékeinek, nevezetességeinek, látnivalóinak felkutatása, megóvása és a megismertetésének elősegítése;
– a helyi történelmi és kulturális hagyományok megismerése és ápolása, illetve a hagyományok népszerűsítésének és megismertetésének elősegítése;
– olyan új hagyományok teremtése és ápolása, amely a kerületi közélet élénkítését elősegíti;
– a kerületi neves személyiségek, nevezetes családok történetének feldolgozása és megismertetésének elősegítése.