Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

HIV-fertőzöttsége miatt rúgtak ki egy férfit a munkahelyéről

Ez a cikk több mint 4 éves.

István több mint egy éve tudta meg, hogy HIV-pozitív. Miután – a HIV-státuszától függetlenül – epilepsziája miatt leszázalékolták, egy kisebb üzemben talált rehabilitációs munkát, amihez le kellett adnia az egészségi állapotáról szóló iratokat is. Ezekre egy ideig valószínűleg senki sem nézett rá, de miután már csaknem egy hónapja dolgozott az üzemben, elküldték üzemorvosi vizsgálatra, ahol az orvos rögtön azzal a kérdéssel fogadta:

„ugye tudja, hogy maga AIDS-es?”

A férfi hiába közölte az orvossal, hogy nem AIDS-es, hanem HIV-pozitív – ami nem ugyanaz -, az orvos számon kérte, hogyan mehet így egyáltalán közösségbe, sőt még fel is állt, és távolabb lépett tőle mintha attól tartana, elkapja tőle.

„Ez nem olyan, hogy levegőben meg érintéssel terjed. Szégyen, hogy egy üzemorvos ennyit nem tud”

– mondta István, akinek végül sikerült meggyőznie az orvost, hogy fontos neki a munka, de még így is csak korlátozott időre kapta meg az alkalmasságit, azzal a feltétellel, hogy hoznia kell igazolást, hogy nem jelent veszélyt a közösségre. István úgy gondolta, jobb, ha a főnöke tőle tudja meg, mi a helyzet, és vele is abban maradtak, hogy beszerzi az igazolást.

Ám a főnöke a következő héten elmondta neki, hogy az üzemorvos még a vizsgálat délutánján betelefonált a céghez, és visszavonta az ideiglenes alkalmasságit, ezért ki kell, hogy rúgja Istvánt.

Az üzemorvosnak azonban nem is kellett volna tudnia István HIV-fertőzöttségéről. Mint az később kiderült, ez úgy fordulhatott elő, hogy a megváltozott munkaképességű emberek egészségi állapotáról szóló komplex minősítésen szükségtelenül és jogellenesen szerepelt István HIV-státusza, hiszen az önmagában nem befolyásolja munkaképességét.

A férfi a TASZ-hoz fordult segítségért, így sikerült kérelmeznie az iratai módosítását. Az új dokumentumon már csak az epilepszia szerepel, azóta új munkahelye van, ahol már nem kell attól tartania, hogy újra diszkriminálják állapota miatt.

A TASZ az ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, hiszen István örülne, ha legalább azt elérhetné, hogy még egy emberrel ne tehesse meg ugyanezt a szóban forgó üzemorvos.

Jó, ha tudod…

A HIV-vírus a testnedvekkel terjed, vagyis vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel. Nem fertőzésveszélyes a csókolózás, a puszi, a kézfogás, az ölelés, a közös pohár, evőeszköz vagy WC használata, ugyanis a levegőben, nyállal, illetve érintéssel sem terjed a vírus. Magyarországon a fertőzés leggyakoribb átadási módja a védekezés nélküli anális vagy vaginális szex, de nem kizárható a fertőzés átadása védekezés nélküli orális szexszel sem.

Ma már a HIV-fertőzés nem szükségképpen vezet az AIDS-betegség kialakulásához, ha a fertőzöttek időben elmennek HIV-szűrésre, és minél hamarabb elkezdődik a kezelésük. A HIV nem válogat az áldozatok között semmilyen szempontból, így bárki találkozhat vele, aki aktív nemi életet él óvszer használata nélkül, és/vagy sűrűn váltogatja a partnereit.

Ide kattintva minden HIV-vel kapcsolatos információ megtudhatsz. Az anonim, ingyenes szűrőállomások országos listája ide kattintva elérhető. A 24 órában hívható HIV-vonal elérhetősége: +36 (1) 6 333 455