Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közmédiában „önvédelmi reflexként” beszélnek a hanaui szélsőjobbos terrortámadásról

Ez a cikk több mint 4 éves.

A migrációt teszi felelőssé a magyar közmédia narratívája a szerdán éjszaka a németországi Hanauban történt, vélhetően szélsőjobboldai motivációjú terrorcselekményért.

Pénteken reggel az M1 -es tévécsatorna vendége, Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója a bevándorlásra adott „önvédelmi reflexnek” minősítette tömeggyilkosságot, amelyet – mint azt tegnap megírtuk – egy 43 éves német állampolgár követett el, aki az interneten összeesküvés-elméleteket terjesztett, egy videóüzenetet és egy beismerő vallomást is hátrahagyott. A hatóságok szélsőjobboldali terrorcselekményként kezelik a támadást.

Földi László az M1-en úgy fogalmazott: „Rejtett polgárháború” van Németországban, mert a dzsihadisták merényletei miatt önvédelmi reakcióra lépnek a németek. Szerinte az „önvédelmi reflex” azért alakult ki, mert a migráció „tönkretette a németek normális világát”. „A német kormány terroristát kiált, ha általa szélsőjobbnak tartott akcióról van szó, de megbocsájtó, ha bevándorlók követnek el merényleteket”  – fogalmazott.

Hozzátette: „a politika nem vállal felelősséget a kialakult helyzetért, és fasisztának tartja azokat, akik azt szeretnék, hogy az élet a 2015-ös migráció előtti állapotokhoz hasonlítson, holott ők a >>normalizmus hívei<<.”

Az idézett interjú felvezetőjében az M1 riportere úgy fogalmaz: „sokat elmond [a tamádás] a német társadalom állapotáról, megosztottságáról, ezt talán a menekültválság, a migrációs hátterűek letelepedése is erősíti”, miközben ugyanitt azt is megjegyzik, hogy egyedi esetről van szó.

Mint arról korábban beszámoltunk, a tavalyi évben két neonáci motivációjú gyilkosság rázta meg Németországot, és fordította a közvélemény figyelmét az 1989 óta rendszeresen áldozatokat szedő szélsőjobbos erőszakra. (Az egyesítés óta egyes számítások szerint 169, mások szerint 198 embert gyilkoltak meg neonácik.) Walter Lübcke, menekültbarátságáról ismert CDU-s képviselőt saját lakásában végezték ki júniusban, Halléban egy zsinagógát és egy szomszédos kebabost ért antiszemita és muszlimellenes támadás októberben.

A tegnapi terrorakció áldozatai a Süddeutsche Zeitung összefoglalója szerint az elkövető édesanyját leszámítva mind migrációs háttérrel rendelkeznek. A támadó hátrahagyott üzeneteiből kiderül, szándékosan olyan helyszíneket szemelt ki, ahol török, illetve kurd származású embereket talál. Az áldozatok hátteréről még keveset tudni, jelenlegi tudásunk szerint 21 és 44 év közöttiek, a legnagyobb németországi kurd ernyőszervezet szerint az áldozatok közül többen kurd származású német állampolgárok voltak, Törökország német nagykövete szerint az áldozatok közt hét török állampolgár volt.

Horst Seehofer belügyminiszter (CSU) „nyilvánvalóan terrorista motivációjú ámokfutásnak” nevezte a tegnapi tömeggyilkosságot, és a 2016-os müncheni tömeggyilkossággal és a Földalatti Nemzetiszocialista Szervezet (NSU) által elkövetett gyilkosságokkal hozta összefüggésbe. Míg az előbbi gyilkosságnak közvetlen politikai motivációi nem voltak, az NSU egy neonáci terrorszervezet volt, amely 2000 és 2007 között tíz bevándorló hátterű embert ölt meg azzal a szándékkal, hogy feszültséget keltsen a fehér és színes bőrű lakosság közt.

Csütörtökön Angela Merkel kancellár az áldozatok családja és a hozzátartozók iránti szolidaritásról beszélt, a túlélőknek fizikai és lelki felépülést kívánt. Annegret Kramp-Karrenbauer leköszönő CDU-elnök szavait megismételve méregnek nevezte a rasszizmust és a gyűlöletet.

„Ez a méreg létezik a társadalmunkban, és túl sok bűn tapad hozzá.”

Az MTI közlése szerint Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke azt hangsúlyozta, hogy az olyan cselekmények, mint a hanaui vérengzés, „nem légüres térben történnek”, hanem egy „mérgezett társadalmi légkörben, amelyben a leggyalázatosabb módon gerjesztik az idegenellenességet és terjesztik a legképtelenebb összeesküvés-elméleteket” azzal a céllal, hogy a többség fenyegetésként érzékelje a kisebbségeket, és „a diszkrimináció átcsapjon fékezetlen gyűlöletbe”. Ennek a folyamatnak a feltartóztatása mindenki közös felelőssége, különösen a választott tisztségek betöltőié.

Az állami vezetők mellett a jobbközép (CDU, CSU, FDP) és liberális, baloldali (Grüne, SPD, Linke) pártok vezetői és a kormánytagok is megszólaltak, és a szélsőjobboldali terror / rasszizmus / gyűlölet elleni fellépés szükségességét hangsúlyozták.

Németország-szerte ezrek gyászolták virrasztásokon csütörtök este a hanaui terrortámadás kilenc halálos áldozatát. Hanauban százak emlékeztek csendben az áldozatokra.


Más nagyvárosokban a „Nácik, kifelé” („Nazis ‘raus!”) rigmust is skandálták a megemlékezők. Frankfurtban és Berlinben tömegek gyűltek össze, táblákon tiltakozva a szélsőjobboldali eszmék ellen.

Csütörtök este a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.