Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb két politikus, Szaniszló Sándor és Kiss László igazolhat át az MSZP-től a DK-hoz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 16:33:

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a követekző bejegyzést osztotta meg Facebook oldalán:

Több forrásból is úgy értesült az Index, valamint a Magyar Hang, hogy két MSZP-s budapesti polgármester, Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) és Kiss László (III. kerület) is elhagyja a pártot, hogy a Demokratikus Koalícióhoz csatlakozzon. A lapok információi szerint mindketten a mai napon jelentik be döntésüket.

A két polgármester nem reagált az Index megkeresésére – ugyanakkor expliciten sem cáfolták azt – ám Szaniszló esetében több forrás is megerősítette az információkat, Kiss esetében viszont saját párttársai és mások is meglepetten válaszoltak. Kiss ugyanis állítólag nem tájékoztatta döntéséről az MSZP vezetőit, még informálisan sem, volt, aki úgy kommentálta az estet a lapnak, hogy „ez annyira szürreális, mintha Baja Feri lépne át Gyurcsány pártjába”.

Kiss László elég régóta az MSZP tagja, baloldali ifjúsági szervezetekben egészen 1997 óta politizált, 1999 és 2002 között az Ifjú Szocialisták budapesti szervezetének elnökségi tagja, majd elnökhelyettese. 2004 nyarán beválasztották az óbudai MSZP elnökségébe, 2008 eleje óta a párt harmadik kerületi szervezetének alelnöke, kongresszusi küldött. Ám ahogyan az Index írja:

„Kisst gyakorlatilag parkolópályára tették, amikor 2018-ban Szabó Tímea mögé állt be ő maga és pártja, így másfél évig önkormányzati képviselőként dolgozott Óbudán”.

A lap forrásaiként szolgáló párttársak Kiss távozásának okát személyes konfliktusban jelölték meg, amely alapja a Párbeszéddel, valamint annak társelnökével, budapest jelenlegi főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel való nézeteltérés lehet.

Szaniszló 2010 előtt nyolc éven át alpolgármesterként dolgozott kerületében, róla azt állították a megkérdezett források:

„mindig is jó kapcsolatot ápolt Gyurcsány Ferenccel és körével, és mivel jelentősen pragmatikus a gondolkozása, vélhetően a DK-ban távolabbi jövőt remél saját politikai karrierjének”.

Kunhalmi Ágnes egyébként megerősítette az Indexnek a Szaniszló távozásáról szóló hírt, hozzátéve, hogy „megvan a véleménye erről az egészről”.

A 33 fős fővárosi közgyűlés arányaira hatással van a két átállás: az MSZP-nek jelenleg 7, a DK-nak pedig 4 fős frakciója van, ám ez az arány így 5-6-ra módosulhat.

Szanyi Tibor, a párt volt alelnöke január elején, Botka László, Szeged polgármestere tavaly októberben lépett ki az MSZP-ből, Trippon Norbert képviselő pedig szintén a DK-hoz igazolt át tavaly októberben.

Címlapkép: Kép: DK Facebook