Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár Gyöngyöspatáról: a jogállam határa a jogerős bírósági ítélet végrehajtásánál húzódik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Lázár János volt kancelláriaminiszter a Spirit FM Keljfel Jancsi! című műsorában adott interjút, melyben sok aktuális témát érintett – szúrta ki az atv.hu.

Beszélt többek közt a nemrég hivatalosan is bejelentett új nemzeti konzultációról, mellyel kapcsolatban elmondta, szerinte a Fidesz a konzultációkra építve vezeti az országot, nem hagyja ki a választókat a döntésekből. Helyesnek tartja azt a demokráciaértelmezést, amely a választópolgárokat megkérdezi és bevonja a hatalomgyakorlásba. Nem gondolja azt sem, hogy manipulatívak lennének, hiszen részben a kormányzati szándékok megerősítését vagy gyengítését szolgálhatja, ráadásul minden esetben szenzitív kérdésekről van szó, mint a bevándorlás vagy a családvédelem.

Lázár nem tulajdonít különösebb jelentőséget annak, ahogy a tervezett konzultáció kérdései hogyan kerültek elő. Szerinte már akkor téma volt az iskolai szegregáció és a börtönkártérítések, de most jutottak el arra pontra, amikor ténylegesen fizetni is kell miattuk, de egyébként is: a politika világában „természetesnek és evidenciának” vehetjük azt, hogy „mindenki a saját szája íze szerint szeretné befolyásolni az embereket”. Ugyanitt azért érdemes megemlíteni, hogy a legfrissebb konzultáció ellen éppen 200 pszichológus és pszichiáter tiltakozik, mivel véleményük szerint a konzultációk során már megszokott értéktöltött és irányított kérdések társadalmi szempontból káros hatásúak

A gyöngyöspatai szegregációs üggyel kapcsolatban azt mondta, a politika világában „természetesnek és evidenciának” vehetjük azt, hogy „mindenki a saját szája íze szerint szeretné befolyásolni az embereket”, az pedig mindenkinek üzen valamit, hogy a kormány végrehajtja-e a bírósági ítéleteket vagy sem. Szerinte ugyanis óriási dilemma, hogy melyik a fontosabb érdek, a bírósági ítélet betartása vagy a társadalmi igazságosság elve (hogy a kettő miért ne működhetne együtt, azt nem fejtette ki a volt miniszter).

Ugyanakkor szerinte a jogállam határa például a jogerős bírósági ítélet végrehajtásánál húzódik. Úgy véli, a magyarországi cigányságban komoly munkaerőtartalék van, még a jelenleginél is többet kellene foglalkozni ezeknek az embereknek a felzárkóztatásával. Azt viszont komoly szakmai vitának tartja, hogy egy gyereknek a szegregált vagy deszegregált iskola jobb-e –  mint azt elárulta, ő maga a deszegregáció pártján áll.

Az önkormányzati választás eredményével kapcsolatban azt mondta, finoman fogalmazva is „megfontolást igényelne”, szerinte ugyanis a Fidesz szavazói üzentek elsősorban, hogy változzanak, különben elveszítik a szavazataikat. Ő maga is fontosnak tartja, hogy felhívja a Fidesz figyelmét a saját véleményére, mivel úgy látja, ez nem része a kormánypárt vitakultúrájának.

Az év elején Orbán Viktor által megtartott Kormányinfó szerinte „jó és pozitív”, hiszen a miniszterelnök időkorlát nélkül válaszolt az újságírók kérdéseire (már akit beengedtek, és fel tudta tenni a kérdését az amúgy létező időkorláton belül).

Lázár egyébként a miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszéde helyett egy szegedi kézilabda meccsen vett részt Csányi Sándor OTP-vezérrel.

Címlapkép: Lázár János hivatalos oldala / Facebook