Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hivatalosan is bejelentette a Fidesz a nemzeti konzultációt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában jelentette be a már napokkal ezelőtt megszellőztetett hírt, miszerint a kormány újabb „nemzeti konzultációt” indít.

Orbán Viktor január 9-én, az év legelső kormányinfóján vetette fel a börtönkártérítések és a gyöngyöspatai szegregált roma gyerekek ügyét, akkor arról beszélt, hogy „az nem szegregáció,” ha a gyengébb értelmi képességekkel rendelkező gyerekek – amelyek között szerinte a romák többségben vannak – külön osztályba kell, hogy járjanak.

A gyöngyöspatai szegregációval egyszerre említette meg a „börtönbiznisz” ügyét is, szerinte az, hogy „elítélt bűnözők” a börtönviszonyok miatt kártérítést kapnak, az „elfogadhatatlan”, és ezzel szemben „fel kell lépni”.

A miniszterelnök szerint továbbá „a Soros-hálózat” a 100 milliós kártérítési igénnyel okoz etnikai feszültséget Gyöngyöspatán, és tudomása szerint „nem faji szegregáció” történt az említett esetben. A megítélt, mintegy 100 millió forintnyi kártérítést egyébként nem kapták meg határidőre a a szegregáltan oktatott roma diákok.

Alig másfél héttel később Orbán Viktor jegyezte azt a kormányhatározatot is, amellyel felfüggesztették a börtönök zsúfoltsága miatti kártérítések kifizetését. A téma felkavarta a közvéleményt és a szakértői köröket, a Helsinki Bizottság szerint a jogerősen megítélt kártalanítások kifizetésének felfüggesztése azt jelenti, hogy az országban „nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye”.

Január 31-én aztán a miniszterelnök a Kossuth Rádióban többek között arról beszélt, hogy Gyöngyöspatán „az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”.

Később a Mérce is járt a Helsinki Bizottság panelbeszélgetésén, ahol a hazai börtönviszonyokról egy volt fogvatartott, egy kriminológus, egy ügyvéd és egy börtönpszichológus beszélgetett, és ahol megtudtuk, hogy „börtönbiznisz” valójában Magyarországon nem létezik.

A kormány politikai irányvonalát mindenkor erősen tükröző kérdésekről Dömötör most vasárnap többek között azt nyilatkozta:

„(…) a nemzeti konzultációra azért van szükség, mert „olyan új jelenségekkel állunk szemben”, amelyek gyengítik a biztonságot és alapvetően szembemennek az emberek igazságérzetével is.”

„Ezt a 10 évet szó szerint együtt csináltuk végig. Ha jól számolom 8 nemzeti konzultációban döntöttünk együtt” – büszkélkedett Orbán Viktor miniszterelnök is a mai évértékelő beszédén, amit a Mérce percről percre tudósított.

„Az, aki bennünket akar kioktatni demokráciából, mutasson legalább csak valami hasonlót. Lassan megszoktuk, hogy aki nem úgy táncolt, ahogy a liberálisok elvárják, populista – ami a osztályellenség modern verziója”

– jegyezte meg a miniszterelnök.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, aki Orbán évértékelőjére reagált a Várkert Bazár előtt tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján, azt mondta:

„Orbán Viktor megoldások helyett ismét milliárdokba kerülő ‘nemzeti konzultációval’ tereli el a figyelmet a lényegről, és hajszolja a magyar embereket egy újabb gyűlöletháborúba.”

(MTI)

 

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt