Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ujhelyi: A fideszes EP-képviselők aláássák a magyar nők jogait és védelmét!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Miniszter asszony, ideje lenne beszélnie a sajátjaival! című sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter januári eleji, nők elleni erőszakkal szembeni határozottabb fellépést ígérő facebookos videójának kapcsán elemzi a fideszes EP-képviselők (akikkel Ujhelyi szerint a miniszter bizonyosan továbbra is szoros kapcsolatot ápol) teljesítményét a nők védelmével kapcsolatos szabályalkotásban.

Ujhelyi szerint ugyanis

„a kormánypártok európai politikusai ugyanis az elmúlt időszakban hiába tehettek volna számos esetben például a nők jogaiért és védelméért, rendre épp ennek ellenkezőjeként cselekedtek.”

Az MSZP-s képviselő példaként hozza fel a McAvan-Šuica jelentést, amely többek között a lányok és nők testi, illetve lelki épségének biztosítása, a gazdasági és szociális jogok, illetve a lányok és nők szerepvállalásának előmozdítása, hangjuk és részvételük erősítée mellett foglalt állást, és amelynek tárgyalása során a fideszes képviselők tartózkodtak.

A politikus szerint a Fidesz-frakció tagjai olyan nőket érintő fontosabb döntéseknél is tartózkodtak, mint

A nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozó Arena-jelentés

A súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozó Kuneva-jelentés

– A nők elleni erőszakkal szembeni tagországi fellépést sürgető Európai Tanácsi jelentés

Az ENSZ többek között bérszakadékot, illetve a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentését célzó nőjogi jelentésével kapcsolatos EP-szavazás

Ujhelyi szerint

„Végtelenül szomorú, hogy miközben Orbán Viktor „átfogó egyezséget” akar kötni a magyar nőkkel és otthon a „családbarát kormányt” hirdetik minden felületen, addig a fideszes EP-képviselők szép csendben rendre a családanyák és nők ellen szavaznak Brüsszelben.”


Varga Judit miniszter a január eleji videóhoz mellékelt szövegben szedte össze mondanivalója sarokpontjait egyébként, melyeket a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításaiból derivált:

  • Zéró tolerancia az erőszakkal szemben.

  • Aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani! Tavasszal szigorítjuk a feltételes szabadságra bocsátás szabályait.

  • Meg kell vizsgálni azt is, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében. Érvényesül-e a középmérték szabálya a büntetések kiszabásánál?

  • A bírói joggyakorlat felülvizsgálatát kezdeményezzük a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés tekintetében is.

  • A gyermekvédelmi jelzőrendszer működését is felül kell vizsgálni mindezzel összefüggésben.

  • 2020 az áldozatsegítés éve az IM-ben. Megduplázzuk az Áldozatsegítő Központok kapacitásait, erre idén 600 millió forintot költünk.

Ezeken felül viszont továbbra is elutasítja az Isztambuli Szerződés ratifikálását, amelyet régóta sürgetnek a hazai nőjogi szervezetek (például a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE vagy a PATENT Egyesület). A három szervezet szerint az Isztambuli Egyezmény több évtizedes bevált módszereken alapul. Meghatározza továbbá a legfőbb szükséges beavatkozási területeket és feladatokat. A fellépés csak ilyen átfogó szemlélettel lesz hatékony – egy-egy egyébként fontos és szükséges intézkedés önmagában nem tud rendszerszintű, átütő eredményt hozni. Egy, a nők elleni erőszakkal szembeni szakszerű és hatékony fellépés iránt valóban elkötelezett kormányzat tehát késlekedés és halogatás nélkül csatlakozna az Egyezményhez.

Varga miniszter, illetve a Fidesz álláspontja viszont továbbra is az, hogy

a magyar jogrendszer a nők védelmében az Egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató Egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek.

Arról (többek közt), hogy a társadalmi nemek létezésének elismerése nem igazán azt jelenti, hogy az emberek „nem férfinak és nőnek születnek” többé, Kiss Soma írt a Mércén elemző cikket nemrég.

 

Címlapkép: Facebook/Ujhelyi István