Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Szociális Fórum: tavaly ősz óta majdnem százan veszítették életüket a fagy miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az elmúlt tíz napban újabb huszonegy ember vesztette életét fagyhalál miatt, számolt be róla a Magyar Szociális Fórum. Ezzel együtt szeptembertől egészen január közepéig mintegy 95 halálesetről tudnak.

A hideg miatti kihűléses esetek nagy része, megközelítőleg hatvan százaléka fűtetlen lakásban történt, az áldozatok körülbelül húsz százaléka pedig vagy a kórházba szállítás során, vagy beérkezés után vesztette életét. Emellett nagyjából húsz százalékra tehetők azoknak az aránya, akik az utcán, szabad ég alatt fagytak meg.

A Magyar Szociális Fórum szerint az idén is ismétlődő, szakadatlanná vált tömeges fagyhalál arra utal, hogy hazánkban hiányzik a politikai akarat egy olyan súlyos társadalmi probléma megoldására, amely a rendszerváltás óta több mint 8500 (nyolcezer ötszáz) ember életébe került.

-írják a közleményben.

Jelenleg a Magyar Szociális Fórum az egyetlen szervezet, amely információkat szolgáltat a kihűlés okozta halálesetekről, mivel a rendőrség 2017 óta nem közöl erről adatokat, és a Belügyminisztérium – azon belül is Rétvári Bence államtitkár – pedig 2016 óta nem válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre. Az A Város Mindenkié emiatt beperelte a rendőrséget, ám azt a választ kapták, hogy a a rendőr-főkapitányságnak fogalma sincs arról, hogy az egyes rendőrkapitányságok milyen kihűléssel kapcsolatos ügyekben járnak el, így azokról nem is tudnak összesített adatokat küldeni. Az MSZF vezetője, Simó András azt nyilatkozta: egy ideje az államapparátustól szerzik az adataikat, ám arra nem tért ki, hogy pontosan milyen ágtól.

A Mércénél az A Város Mindenkié (AVM) és a tatabányai Utcai Segítők Szociális Egyesülete (USZSE) segítségével még januárban összeszedtük, mit tehetnek az önkormányzatok és mit a civilek, ha hajléktalan embertársainkon szeretnének segíteni –  a teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: kép: Pixabay