Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szegregáció felelősei is tartsák be a törvényeket – válaszoltak Orbánnak a gyöngyöspatai romák

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jogkövetésre inti a szegregáció felelőseit közleményében Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzata. A szervezet csütörtökön este reagált Orbán Viktor kijelentéseire, amelyek a miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján hangzottak el az elkülönítve oktatott helyi fiatalok számára megítélt kártérítéssel kapcsolatban.

Orbán Viktor csütörtökön azt mondta: a fizetendő kártérítés szerinte joggal sérti a helyi lakosok igazságérzetét: „Egy velem egy faluban élő etnikai kisebbség komoly pénzt fog kapni, én pedig itt keményen dolgozom” – vázolta a miniszterelnök, szerintem hogyan vélekedhet most egy gyöngyöspatai fehér. Azt is hozzátette, hogy egy „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”.

A miniszterelnök kijelentéseire a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tegnap azzal válaszolt: Orbán Viktor szavai szerintük megbélyegzik a gyöngyöspatai roma családokat. Azt is hangsúlyozták: a pénz azoknak a gyöngyöspatai gyerekeknek jár, akiket az önkormányzat, majd pedig a magyar állam által fenntartott iskola tudatosan jogellenesen, szegregáltan oktatott.

A Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat úgy reagált:

„Mi elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a független bíróságok döntéseit, és bízunk benne, hogy az eddigi, évtizeden át tartó jogszerűtlen magatartás után végre jogkövetően állnak a felelősök is a gyöngyöspatai romákhoz. Nem kérünk se többet, se kevesebbet.”

A szervezet kijelentette: elvárják, hogy az eddigi folyamatos jogsértések után úgy zárulhasson le a múlt a kártérítés kifizetésével, hogy újabb jogsértés, újabb megaláztatás már ne érje a patai romákat.

A kisebbségi önkormányzat a közleményben felidézi a sértett fiatalok évtizedes kálváriáját a szegrációtól a kártérítésig: „Mindenféle hivatalokhoz fordultak, sikertelenül. Ezek után a független magyar bíróságot kérték, hogy szolgáltasson igazságot”.

Mint ismert, 2018 októberében pert nyertek az állammal szemben a 2004 és 2017 között szegregáltan oktatott gyöngyöspatai diákok, akiknek az ügyében osztályok közötti jogellenes elkülönítést, valamint a cigány tanulók alacsonyabb minőségű oktatását állapították meg. Első- és másodfokon is jogerős döntés mondja ki, hogy iskolaévenként 3-500 ezer forint kártérítés jár az elkülönített oktatás elszenvedőinek, így a teljes összeg mintegy 100 millió forintra rúg.

Orbán Viktor sajtótájékoztatóján azért merült fel a gyöngyöspatai kártérítés kérdése, mert a város és környező térség (Heves megye 2. EVK) fideszes országgyűlési képviselője , Horváth László múlt szombaton sajtótájékoztatót tartott, amelyen ugyancsak igazságtalannak, illetve a Soros-hálózat pénzszerző összegének nevezte a kártérítést azt is állítva, hogy Gyöngyöspata önkormányzatát a csőd szélére sodorja Kúria által decemberben megerősített ítéletben foglalt kompenzáció.

A Kúria Horváth László szavaira úgy reagált: nem született újabb döntés a gyöngyöspatai iskola ügyében, amelyben tavaly a Kúriára felülvizsgálati kérelem érkezett. Az ügy még folyamatban van, a felülvizsgálati eljárásban tárgyalást még nem tűztek ki -tájékoztatott a testület. Ugyanakkor azt is hozzátették: a jogerős ítélet végrehajtását a Kúria nem függesztette fel. Horváth László szerint ez azt is jelenti egyben, hogy a Kúria végzése értelmében január 17-étől végrehajtható a százmillió forintos kártérítés.

A roma fiatalok érdekeit képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogásza, Farkas Lilla szerint Horváth Lászlónak nincs igaza, szerinte „szó sincs róla, hogy az önkormányzatnak most, és ekkora összeget kellene kifizetnie”. A CFCF három éve indított szegregációs perének ugyanis három alperese van:

  • az Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • a Hatvani Tankerületi Központ
  • és mint korábbi fenntartó, a gyöngyöspatai önkormányzat

Farkas Lilla szerint pedig a kártérítésre jogosultak pedig maguk dönthetik el, melyik alperestől követelik a pénzüket: „Amikor erről kérdeztük a roma családokat, nekünk egyértelműen azt jelezték, hogy attól a szervtől, amelyiknek a legtöbb forrása van a kártérítés kifizetésére: a minisztériumtól”.