Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai fegyvergyártók jól jártak Szulejmáni meggyilkolásával

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Egyesült Államok pénteken jelentette be, hogy további háromezer katonát küld közel-keleti bázisaira, miután pénteken az iráni vezetés bejelentette, hogy „súlyos válaszcsapásokra” lehet számítani Kasszem Szulejmani, az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű katonai alakulatának vezetőjének kivégzése miatt.

Az Egyesült Államok jelentős katonai jelenléte a Közel-Keleten eddig is komoly nyereséget termelt a fegyvergyártással foglalkozó nagyobb amerikai cégeknek, és valószínűtlen, hogy ennek mértéke a közeljövőben csökkenni fog.

A mintegy 85 ezer embert foglalkoztató, és évente 30 milliárd dolláros bevétellel számoló Northrop Grumman részvényei 5,43 százalékot erősödtek pénteken, ezt követi az 50 milliárdos bevételű Lockheed Martin 3,6, illetve a Raytheon 1,5 százalék erősödéssel.

Mi is beszámoltunk róla korábban, hogy pénteken megölték Kasszem Szulejmanit, az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű katonai alakulatának vezetőjét. Szulejmanit a bagdadi Nemzetközi Repülőtéren gyilkolták meg, az őt szállító kocsiba rakétákat lőttek; a merényletet a Fehér Ház és az amerikai védelmi minisztérium is magára vállalta.

A Szulejmani vezette Kudsz merényletekkel, terroristák pénzelésével, valamint kiképzéssel és toborzással is foglalkozik, a szervezet aktívan segíti Szíria kormányát a felkelők ellen a polgárháború dúlta országban. Szulejmani halálának hírére háromnapos gyászidőszakot hirdettek ki Iránban.

„Szulejmani nevét a nemzeti büszkeséggel azonosítják Iránban, attól függetlenül, milyen a megítélése az országon kívül”

írta az Al-Jazeera egyik iráni riportere, Dorsza Dzsabbari.

Szombat éjjel a CNN amerikai hírcsatorna Irán által támogatott iraki milíciáknak tulajdonított 2 katyusás és aknavetős támadást, amelynek során Bagdad amerikaiak által ellenőrzött, a nagykövetséget is magába foglaló „zöld zónáját”, és az iraki és amerikai haderő által közösen használt, Bagdadtól északra található Balad légitámaszpontot is támadás érhette, erről a Mérce is beszámolt.

Donald Trump amerikai elnök Twitteren reagálva közölte, hogy

„(…) mi 52 iráni helyszínt (az Irán által ejtett 52 amerikai túsznak megfelelően) vettünk célba, némelyikük nagyon is fontos volt Irán és az iráni kultúra számára, s ezekre a célpontokra és magára Iránra most is nagyon gyorsan és nagyon keményen le fogunk sújtani.”

 

 (Independent)