Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civil összefogásnak köszönhetően mehettek karácsonyi kirándulásra a Hős utcai gyerekek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsonyi kirándulással lepte meg a Hős utcai családokat a Kontúr Közhasznú Egyesület, amivel igyekeztek egy kicsit elfeledtetni az elmúlt egy év megpróbáltatásait is.

A Kontúr szoros kapcsolatban áll a kőbányai szegregátum lakóival, igyekszik segíteni és képviselni őket az áron aluli lakáskisajátítások, a lakótömb köré tervezett kerítés és a – nagyrészt az önkormányzat hibájából – ott uralkodó körülmények kezelésével kapcsolatban, de említhetnénk még az egyesület által a Hős utcai gyerekeknek minden évben megrendezett nyári alkotóbort és sok más segítő tevékenységét is.

A szervezet idén 23 Hős utcai gyerekkel, 11 szülővel, illetve nagyszülővel és 6 önkéntessel indult városnéző túrára, ami több nagylelkű felajánlásnak köszönhetően jöhetett létre.

Egy – inkognitóját megőrizni kívánó – busztulajdonos felajánlásának köszönhetően volt mivel utazni, így körbejárhatták a karácsonyi fényekben úszó Budapestet, a városnézést pedig egy profi idegenvezető tette élvezetessé és interaktívvá a gyerekek számára.

„Többek között megtippelhettük, hány csavart használtak fel a Puskás Aréna építéséhez, felfrissíthettük tudásunkat a hét vezérről is. Spontán tapsvihar és sok nevetés kísérte a a válaszokat”

– számol be az egyesület.

Az Erzsébet téri óriáskereket üzemeltető csapat jóvoltából a gyerekek a magasból is megcsodálhatták a várost, három újabb önkéntes felajánlásnak köszönhetően pedig házi készítésű sütit és szaloncukorral, mázeskaláccsal, gyümölccsel teli csomagot és bejglit is kaptak. A programot az MTI fotósa, Balogh Zoltán dokumentálta végig:

A Hős utca lakóinak 2018 tavasza óta bizonytalan a sorsa, amikoris eldőlt: lebontják az önkormányzati tulajdonú házat, hogy a helyére sportpálya épüljön a TEK-nek. A kormány 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott az önkormányzatnak a magántulajdonosok (pofátlanul alacsony áron való) kivásárlására, megkezdődött a bérleti szerződések felmondása, illetve azoknak a magántulajdonoknak a kisajátítása, amiket nem adtak önként. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy a  magántulajdonosok a lakásaikért kapott nyomott árból nem tudnak újra lakáshoz jutni, így könnyen ők is utcára kerülhetnek, ahogy az önkormányzati bérlakásokban élők is.

A Hős utca mai állapota az elmúlt nagyjából 10 év teljes elhanyagoltságának eredménye. 2015 és 2017 között 50 családot lakoltattak ki a Hős utcai ingatlanokból, mert nem kaptak semmiféle segítséget. A szegregátum felszámolásával sokan bajba kerülnek: a magántulajdonosoknak ajánlott alacsony árak (4-5 millió forint), az elhelyezés nélküli kilakoltatások, illetve a lakók másik szegregátumba való költöztetése csak újratermelik a nyomort.

Bár az október 13-ai önkormányzati választáson nem váltotta le az ellenzéki jelölt a fideszes polgármestert, a képviselő-testület viszont 9-8 arányban ellenzéki többségű lett, ami talán a Hős utcaiaknak is enyhülést hozhat. Nemrég számoltunk be róla, hogy megindult az egyeztetés a Hős utcai lakótelep méltó felszámolásáról Papp Zoltán, a kőbányai 1-es választókerület (amelyhez az utca is tartozik) képviselőjének, valamint Stemler Diána, a Közjóléti Bizottság momentumos tagjának vezetésével.

Stemler úgy gondolja: itt az ideje megvizsgálni a telepfelszámolás költségvetését, a lakókkal való tárgyalások menetét, illetve azt, hogy mi valósult meg az Integrált Városfejlesztési Stratégiából – és azt sem szabad elfelejteni, hogy emberi sorsokról van szó. A tervezésben a Kontúr Egyesület is részt vesz.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán /MTI