Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magasabb sebességre kapcsoltak a Hős utcai kisajátítások

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újabb 28 lakás ügyében indult kisajátítási eljárás a Hős utcában – tudta meg a Népszava a Kontúr Közhasznú egyesülettől.

A Kőbányai önkormányzat még májusban indította el a Hős utca 15/A-B alatt álló magántulajdonban lévő lakások kisajátítását. 2018 tavaszán született meg a döntés, hogy a lakótömböket lebontják, helyükre pedig egy új sportkomplexum épül. Az önkormányzat 2,1 milliárd forintot kapott a kormánytól, a szerződésben leírtak szerint pedig 7 millió forintos áron kell felvásárolniuk a lakásokat.

Már ez is nagyon kevés, tekintve, hogy ebből a pénzből szinte lehetetlen megoldani egy család lakhatását Budapesten belül, vagy olyan vidéki településen, ahol van elég munkahely. Ezzel szemben az önkormányzat még ennél is kevesebbet, 4-6 millió forintot ajánlott a lakásokért. Ahol ezt az összeget nem fogadják el, ott kisajátítási eljárás indul.

Ezek kezdődtek meg májusban 4 lakás esetében, ahol eddig egy esetben született határozat, itt 5,5 millió forintban állapították meg a 25 négyzetméteres ingatlan után járó kártalanítás összegét.

Az értékbecslők döntésüket többek között olyan állításokkal indokolták, mint

az épület felújításra szoruló műszaki állapota (…) ingatlanpiaci szempontból nem keresett

Egy lebontásra ítélt ház esetén elég érdekes érv, hogy költséges lenne a felújítása, főleg annak a fényében, hogy tavaly októberben az önkormányzat 131 millió forintot szavazott meg arra, hogy kerítést húzzanak a tömb köré. Ezt a határozatot később a Pesti Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte.

Az elmúlt 2 hétben újabb 28 lakásról tárgyaltak a Fővárosi Kormányhivatalban. Az ezekhez kapcsolódó eljárások még augusztusban indultak, határozat még egyik esetben sincs.

Az elhúzódó tárgyalások valójában csak késleltetik a bontást, de megakadályozni nem fogják. A Kontúr Egyesület legutóbbi utcafórumán Somlyódi Csaba, Köbánya MSZP-s polgármester-jelöltje elmondta, hogy a kisajátítási törvényben van egy csavar:

Aki a megajánlott árat nem fogadja el, annak is mennie kell az ingatlanból, mert akkor is végrehajtják a kisajátítást. – Magyarul mond egy fals árat az értékbecslő, és a bíróság megállapíthatja ugyan a valós árat, de addig végbemegy a kisajátítás és a rombolás, és évek múlva talán igazságos döntés születik, de addig a lakást lerombolják, és a vasút vagy sportpálya megépül a helyén.

A háztömbben több önkormányzati lakás is van, de az ezekben élők lakhatása sem biztosított. Csak az kaphat cserelakást, akinek nincs tartozása, és határozatlan idejű szerződése van.

Az itt élő körülbelül 600 ember mellett még ezreket érint a fővárosban fennálló lakhatási válság, amelyre az önkormányzatok egyelőre viszonylag kevés figyelmet fordítanak. Erre is reagálva rendezi meg A Város Mindenkiért immáron kilencedik alkalommal a Lakásmenetet vasárnap, délután 4 órakor.

Ha érdekel, hogy vált a Hős utcai telep a főváros leghírhedtebb szegregátumává, itt olvashatsz róla.

Címlapkép: Markoszov Szergej