Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem épül kerítés a Hős utcai lakótelep köré

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jelenleg is folyik a Hős utcai, magántulajdonban lévő lakások felvásárlása – a Kőbányai önkormányzat határozatlan idejű bérleti szerződést vagy 4 és 5 millió forint közötti összegeket ajánl általában egy lakásért, holott 2018 decemberében 2,1 milliárd forintot kaptak a kormánytól a lakások felvásárlására, az erről szóló szerződésben pedig 7 millió forintos felvásárlási ár jut egy-egy lakásra. Azok ellen a lakók ellen pedig, akik nem adják az ingatlanjukat, az önkormányzat kisajátítási eljárást indít. Cserelakást az önkormányzati lakás helyett mindössze keveseknek biztosít, ráadásul csak akkor, ha a lakónak nincsen tartozása.

A Hős utcai lakótelepet azért szeretnék felszámolni, mert hatalmas kültéri rekreációs központot, sportpályát akarnak a helyére építeni.

Azóta a 2018 októberi közgyűlésen a többségi tulajdonos önkormányzat megszavazta, hogy addig is 131 millió forintért kerítést emeljenek és beléptetőrendszert működtessenek a telepen, azonban ezt a magántulajdonosok a helyszínen leszavazták, és később nyílt levélben is tiltakoztak a döntés ellen, melyet egy önkéntes ügyvéd segítségével megtámadtak a bíróságon. A kerítést a lakók biztonságára hivatkozta akarták megépíteni.

Később, februárban a Hős utcaiak érdekképviseletét, és közösségszervezői feladatokat ellátó a Kontúr Egyesület (akiket azóta szintén felszólítottak, hogy hagyják el a telepen működtetett irodájukat) Facebook-posztban adott arról tájékoztatást, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerős ítéletében felfüggesztette a tavaly ősszel megszavazott kerítés építéséről szóló határozatot. Az ítélet akkor még nem volt jogerős.

A legújabb fejlemény szerint a Hős utcai telep köré még jó ideig nem épülhet kerítés:

ma ugyanis a Pesti Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte a határozatot.

A bíróság kijelentette, hogy az októberi közgyűlésen elfogadott határozat lényeges szempontjairól nem tájékoztatta megfelelően a lakókat az önkormányzat, illetve a közgyűlési meghívóban sem szerepelt megfelelő mennyiségű információ.

A bíróság emellett arra is felhívat a figyelmet, hogy a társasház közös képviselője egyben az önkormányzat vagyonkezelője is, emiatt pedig erősen ütközhettek az érdekek.

A kerítésépítés hatályon kívül helyezése mellett valószínűleg a telep felszámolási határideje is kitolódhat jövő év végére. Addig is több lakó is bírósághoz fordulna a kisajátítási eljárások miatt.

via Népszava