Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hős utca: azért kell menniük a lakóknak, hogy sportpálya épülhessen az otthonuk helyén

Ez a cikk több mint 6 éves.

Dzsentrifikáció felsőfokon: a Népszava úgy tudja, hogy a Hős utcai szegregátum helyén rekreációs központ épül, műfüves sportpályával, futópályával, kültéri sporteszközökkel, meg még sok minden mással.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, két épületből kell kipaterolni a lakókat, ami azt jelenti, hogy 600 embernek kell elhagynia az otthonát.

Az önkormányzatnak 2019 végéig kell rendeznie a tulajdonviszonyokat, de a jelenlegi tervek szerint a telek a kerület tulajdonában maradna, az érintett épületeket viszont elbontanák. A Népszava információi szerint az önkormányzat egyenként tárgyal a lakókkal, sok választási lehetőségük azonban nincsen, akkor is el kell költözniük, ha nem fogadják el a kerület ajánlatát.

A Népszava úgy tudja, a dózerolás híre a spekulánsok fantáziáját is megmozgatta, miután kiderült, hogy a házat elbontják, a lakókat pedig mindenképpen kiköltöztetik, akadt olyan tulajdonos, aki sorra elkezdte felvásárolni a lakásokat (olyan tulajdonos is van, akinek öt ingatlan került a nevére).

Az önkormányzati tulajdonú lakásokban körülbelül 50 család él jelenleg, ők csak abban az esetben kaphatnak másik lakást, ha nincs tartozásuk, illetve ha határozatlan idejű szerződésük van. Vannak, akik már éltek a lehetőséggel, és máshova költöztek, ám (elég jellemző módon) a cserelakás ugyanúgy szegregátumban helyezkedik el – például a Tárna utcában vagy a Szállás utcában, de állítólag abba a Bihari utcai bérházba is költöztettek át embereket, amely szintén lebontás előtt áll, és ahonnan nemsokára ugyanúgy kipaterolják a családokat.

A Hős utcai szegregátumról itt írtunk korábban, a Bihari utcai lakók kálváriájáról pedig itt lehet olvasni bővebben.

Mivel a kérdéses épületekkel szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, a Népszava szerint elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használják majd a sportpályákat.

A Város Mindenkié csoport évek óta küzd azért, hogy ne lehessen utcára tenni elhelyezés nélkül családokat, pláne ne gyerekekkel, legutóbb törvénymódosítást kezdeményeztek, amelynek tárgyalását a Fidesz először elhalasztotta, majd egész egyszerűen nem támogatta, indoklás nélkül.

Április 30-án ráadásul megszűnik a kilakoltatási moratórium is, amely idén jócskán hosszabb volt, mint lenni szokott, nyilván nem függetlenül attól, hogy a választásokat április 8-án tartották.

(via Népszava)